Večerní prohlídky Burianovy výstavy jsou hit, budou ještě tři termíny

ZLÍN – Rekordnímu zájmu návštěvníků se těší unikátní výstava obrazů Zdeňka Buriana na střeše Obchodního domu Zlín. O prázdninách si ji prohlédly v průměru dvě stovky lidí denně a mimořádný zájem byl i o doprovodné večerní prohlídky, které byly vždy beznadějně vyprodané. Pořadatelé proto vypsali ještě tři termíny – 1., 9. a 14. září. Výstava, která se hodnotou vystavených děl řadí mezi dva největší počiny tohoto roku v České republice, končí již za dva týdny - 15. září.

„Máme radost, že je o výstavu takový zájem. Kolekce, kterou se podařilo dát dohromady, je totiž opravdu nevídaná. Hodnota vystavených děl dosahuje rekordních 80 milionů korun. Zatímco zpočátku přicházeli hlavně místní, teď většinu tvoří turisté z okolních okresů i krajů. Výstava se stala oblíbenou součástí rodinných prázdninových výletů rodin s dětmi a to i díky tomu, že ji doplňuje expozice obřích dinosaurů před Obchodním domem. Se začátkem školního roku očekáváme, že turisty vystřídají školy, jimž jsme nabídli možnost speciálního výkladu s promítáním filmu a zábavným testem,“ uvedl galerista Pavel Chmelík z Galerie Artrium, která výstavu pořádá spolu s Obchodním domem Zlín.

Nové termíny večerních prohlídek jsou vypsány na středu 1. září, čtvrtek 9. září a úterý 14. září. Zatímco běžně je otevřeno od 10 do 19 hodin, večerní prohlídky začínají ve 21. Po úvodním slovu galeristy Pavla Chmelíka mají návštěvníci možnost si výstavu prohlížet až do 22 hodin a současně si užít i jedinečnou atmosféru výhledu na noční Zlín z terasy 10. patra Obchodního domu, která je běžně nepřístupná. Kapacita prohlídek je omezená, nutná je rezervace předem (telefonicky na 604 446 087 nebo mailem na nevralova@artriumzlin.cz).

Výstava „Zdeněk Burian: Za dinosaury a dobrodružstvím“ představuje přes dvě stě děl legendárního malíře, od jehož úmrtí v červenci uplynulo 40 let a jehož tvorba jehož tvorba se stala inspirací známého filmu Cesta do pravěku. Skutečnou raritou jsou čtyři obří plátna s výjevy z pravěku, která jsou veřejnosti téměř neznámá a pro výstavu je mimořádně zapůjčily pražské Národní muzeum a Slovenské národní muzeum. Získat tato plátna a další tři obrazy ze Slovenska přitom bylo velmi náročné, zapůjčení musel schválit ministr kultury. K vidění jsou ale i známé ilustrace knih včetně mayovek a verneovek. V galerii mohou návštěvníci zhlédnout filmy o Zdeňku Burianovi, vychutnat si posezení u kávy s výhledem na Zlín a na památku zakoupit plakáty a pohlednice s Burianovými ilustracemi a dokonce i zkameněliny. Je zde také na prodej několik originálů.

Výstavu doplňují doprovodné akce. Před Obchodním domem a v obchodní pasáži je dočasně umístěno několik exponátů zapůjčených z tuzemských DinoParků. Kornuterie v Obchodním domě navíc pro malé návštěvníky připravila speciální dinosauří zmrzlinu, Bistrotéka Valachy nabízí dinosauří specialitu a knihkupectví Beta Dobrovský slevu na všechny dostupné knižní tituly ilustrované Burianem.

Výstava je otevřená denně od 10 do 19 hodin. Z technických důvodů bude uzavřena 3. 9.

Více: www.obchodnidum.cz/burian

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x