Tlak na povinné očkování sílí. Odmítačům vakcín hrozí sankce i vyhazov z práce

Domácí 30. srpna 2021 | 08:47 — Ilona Cílková
Francie, Řecko, Itálie, Británie. Počet zemí, které už vyžadují povinné očkování, zatím především pro lékaře, zdravotnický personál a zaměstnance sociálních služeb, se zvyšuje. Vatikán a Turkmenistán nařídily očkování všem svým obyvatelům.
Další 3 fotografie v galerii
Blíží se povinné očkování? / Depositphotos

Podle expertů si lze jen těžko představit, že bude koronavirus zlikvidován jako neštovice. Cílem by mělo být dosáhnout menšího přenosu a toho lze dosáhnout po naočkování 95 procent populace. Tlak na povinné očkování tedy v mnoha zemích začíná sílit. 

V Evropě se nyní očkuje rychleji než ve Spojených státech. Tam je plně očkováno nebo má první dávku kolem 56,5 procenta obyvatel, zatímco v EU je to 58 procent. V porovnání s dosavadním vývojem je to změna, neboť Amerika doposud očkovala rychleji než Evropa. 

V USA, kde řádí varianta delta, jde nyní podle expertů o pandemii neočkovaných. Drtivá většina hospitalizovaných s covidem a těch, kteří na koronavirus zemřou, jsou ti, kteří očkování odmítají nebo ho z nějakých důvodů zatím nestihli. Mnohá města jako New York či Los Angeles, státy jako Kalifornie, univerzity a další instituce se proto v posledních dnech rozhodly svým zaměstnancům nařídit povinné očkování, případně časté testy, pokud si chtějí práci udržet.

A začali přitvrzovat i zaměstnavatelé. Místo finanční motivace, dnů volna a dalších benefitů přechází k agresivnějším možnostem, jak očkování vynutit. Federální vláda USA totiž nemá pravomoc očkování plošně nařídit, a tak jednotlivým firmám a institucím nezbývá jiná varianta než podmínky určit svépomocí. Očkování po svých zaměstnancích vyžadují už technologičtí giganti Facebook, Google či Microsoft, firmy provozující alternativní taxislužby Uber a Lyft, největší soukromý zaměstnavatel Walmart, největší producent potravin v USA Tyson Foods, filmové a streamovací společnosti Netflix a Disney, případně i banky Morgan Stanley a Goldmans Sachs.

Na stagnující míru proočkovanosti už zareagovala i letecká společnost Delta Air Lines. Jejich neočkovaným zaměstnancům zvýší odvody na zdravotní pojištění o 200 dolarů  měsíčně, pokud nebudou očkovaní proti nemoci covid-19. Informoval o tom šéf podniku Ed Bastian. Poukázal přitom na vysoké náklady na zaměstnance hospitalizované s touto nemocí. Společnost poskytuje svým zaměstnancům vlastní systém zdravotního pojištění. „Průměrný pobyt v nemocnici kvůli covidu-19 stojí Deltu 50 000 dolarů na osobu," uvedl Bastian. Upozornil rovněž, že nikdo ze zaměstnanců hospitalizovaných v posledních týdnech nebyl plně očkovaný.

Aerolinky Delta nicméně nezavedou pro zaměstnance očkovací povinnost, jako to nedávno učinil domácí konkurent United Airlines. Ten podle CNBC začátkem srpna oznámil, že bude požadovat, aby se všech jeho 67 tisíc zaměstnanců ve Spojených státech nechalo očkovat nejpozději do 25. října, jinak jim bude hrozit výpověď.

Možnost zavést povinné očkování proti covidu-19 pro některé skupiny obyvatel, zvažuje nově i italská vláda. V rozhovoru pro list La Republica to potvrdila ministryně pro záležitosti regionů Mariastella Gelminiová. Podle ní bude toto opatření nutné zavést alespoň pro zaměstnance veřejné správy. Zatím platí pouze pro zdravotníky. Změna v očkování? Až tento návrh projde v Německu, přijme ho většina států EU.

Zdroj: larepubblica.it, news.delta.com.
 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu