Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. srpna 2021 10:00
Čas čtení 4:33
Vojtěch Vanda

Angela Merkel se loučí. Připomeň si život a zásadní politická rozhodnutí nejmocnější ženy světa

Angela Merkel se loučí. Připomeň si život a zásadní politická rozhodnutí nejmocnější ženy světa
Zdroj: Jochen Zick - Pool / Getty Images
POLITIKA ANGELA MERKEL
Uložit Uložené

Angela Merkel za krátkou dobu skončí v pozici německé kancléřky. V tomto článku se dočteš zajímavosti nejen z jejího politického, ale i osobního života.

Pokud tě politika baví nebo jsi studentem politologie, známá jména ze sítě německé vládnoucí moci pro tebe oříškem nejsou. V případě, že o politiku zavadíš pouze zběžně, nemluvě o té v Německu, při otázce, kolik známých politických osobností našich západních sousedů dokážeš vyjmenovat, pravděpodobně, až na nešťastnou éru první poloviny 20. století, se ti bude vzpomínat těžko.

Až tedy na jednu osobu, která v očích laika všechny současné německé politiky výrazně převyšuje. Je jí stále ještě nynější kancléřka Spolkové republiky Německo Angela Merkel, jejíž mandát se ale blíží ke svému konci. Poslední měsíc vládnutí, který má před sebou, nyní ovlivní volební kampaně před parlamentními volbami, které se konají 26. září. Ty také rozhodnou, kdo ji nahradí. Pojďme si proto zrekapitulovat, čím vším si jedna z největších političek světa během svého života prošla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Angela Merkel (@bundeskanzlerin)

Doporučeno
Představujeme ti novou První dámu USA – Jill Biden Představujeme ti novou První dámu USA – Jill Biden 19. listopadu 2020 13:47

Domovina: východní Německo

Angela Merkel se narodila jako Angela Dorothea Kasner v roce 1954 v přístavním městě Hamburk na severu Německa. Křesťanská víra ji provázela od narození, jejím otcem byl luteránský duchovní Horst Kasner původem z Berlína a matka Herlind, která byla učitelkou. A i když to vypadá, že se jen těžko bude u někoho hledat více německý původ, u kancléřky  nedávno vyplynulo na povrch, že její kořeny sahají za hranice.

A to konkrétně do polské Poznaně. Změna její rodiny z Poláků na Němce se udála rozhodnutím jejího dědečkaLudwiga Kazmierczaka. Ten nebyl zrovna dvakrát šťastný, když se Poznaň po první světové válce dostala zpět do rukou Poláků, a tak emigroval do Berlína, kde si vzal místní ženu. S ní měl právě svého syna Horsta.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 102520 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse