5 rolí napsaných na míru hercům, kteří je odmítli

30.08.2021

Už se vám to také určitě někdy stalo. Dáte si na něčem opravdu záležet, máte o tom jasnou představu a jste jen krůček od realizace, ale v tom přijde někdo, kdo vaši vizi naprosto pošlape. Jen v málokteré oblasti jsou podobné „zrady“ tak běžné než ve filmu. Počítáte s vyšším rozpočtem, s lepším počasím, s jinými obchodními podmínkami, nebo dokonce s jinými herci, ale ve finále je situace úplně jiná.

Právě na to poslední se zaměříme i v dnešním článku. Dnes vám totiž představíme pětici slavných rolí, které byly napsané na míru konkrétním hercům. Těm se na nich ale vždy něco nelíbilo a z filmu z různých důvodů vycouvali.

5. Christopher Lee – Dr. No

Prvním hercem dnešního seznamu je proslulý představitel záporáků, který se dožil úctyhodných 93 let. Během svého života propůjčil život padouchům mnoha slavných sérií, jako jsou například Star Wars, Pán prstenů nebo James Bond. K sérii o nejslavnějším tajném agentovi byla však jeho cestapoměrně trnitá.

Roli Jamese Bonda studio MGM snadno obsadilo Seanem Connerym, ale u prvního filmového záporáka Dr. No se raději obrátili na autora knižní předlohy – sira Alexandera Fleminga. Ten jim doporučil svého nevlastního bratrance Christophera Lee, kterého si autor představoval při psaní původního příběhu.

Lee měl však tou dobou plné ruce práceDrákulou, a tak musel roli odmítnout. Lee se nakonec k bondovkám dostal díky Muži se zlatou zbraní, ve kterém si zahrál Scaramangu. Toho už se však spisovatel nedočkal, jelikož tenhle film šel do kin deset let po jeho smrti.

4. Marilyn Monroe – Snídaně u Tiffanyho

Oscarová Snídaně u Tiffanyho ztvrdila Audrey Hepburn jako filmovou ikonu a jednu z nejslavnějších hereček všech dob. I dnes, téměř třicet let po její smrti je Hepburn naprostou hvězdou a téměř každý zná její jméno. Právě Snídaně u Tiffanyho je jednou z jejích nejslavnějších rolí a stojí na stejné úrovni jako Prázdniny v Římě nebo My Fair Lady.

O to neuvěřitelnější je fakt, že měla role rozverné Holly původně připadnout úplně jiné herečce. Holly si totiž podle spisovatele Trumana Capoteho měla původně zahrát Marilyn Monroe, kterou autor obdivoval nejen kvůli její kráse, ale i pro její smysl pro humor. Hepburn Capote naopak nemohl vystát. Agent Monroe však herečce řekl, že by jí role poničila reputaci, a tak Holly nakonec připadla její elegantní kolegyni.

3. Jonah Hill – Pařba ve Vegas

Série Pařba ve Vegas rozhodně není pro každého a lze s klidným srdcem tvrdit, že se její kvality každým dalším dílem zásadně zhoršovaly. Přesto se jí v kinech dařilo extrémně dobře a studiu tak vynesla obrovský balík peněz. Vděčit za to všichni mohli především šílenému hereckému výkonu Zacha Galifianakise (51), který zde hrál podivínského Alana.

Alan Garner je strůjcem událostí v každém díle trilogie, a proto je téměř nepředstavitelné, že by si pološílenou roli vzal na triko kdokoliv jiný než právě Galifianakis. Právě to však bylo původně v plánu. Alana si měl původně zahrát Jonah Hill (37) a před Galifianakisem dostali přednost i Jake Gyllenhaal (40) nebo Thomas Haden Church (61).

Role Alana si však prošla mnoha zásadními změnami a několikrát naprosto změnila směr. Jakmile však tvůrci oslovili Galifianakise, bylo naprosto jasné, že právě našli svého Alana.

2. Harrison Ford – Šifra mistra Leonarda

Profesor Robert Langdon je dnes naprosto spjatý s Tomem Hanksem (65). Vsadíme se, že si většina čtenářů románů Dana Browna (57) i při čtení jeho knih představuje tohoto charizmatického herce. Brownovy knihy se skvěle prodávají a velmi často si díky tomu vyslouží i filmovou adaptaci, čehož si je spisovatel sám velmi dobře vědom.

Proto už při psaní svých konspiračních románů často představuje konkrétní herce, kteří by se mohli jeho postav zhostit. To samé platilo i při psaní Šifry mistra Leonarda, ve které se poprvé objevil výše zmíněný profesor z Harvardu. Brown však neměl na mysli Toma Hankse, ale Langdona si představoval jako staršího muže, kterého by si mohl zahrát Harrison Ford (79).

1. Sylvester Stallone – Policajt v Beverly Hills

Na konec dnešního seznamu jsme si nechali snad nejzvláštnější výměnu herců, kterou jsme kdy viděli. Věděli jste totiž, že přidrzlého policistu Axela Foleyho neměl v úspěšné akční komedii Policajt v Beverly Hills původně vůbec hrát Eddie Murphy (60)? Přitom šlo o jednu z jeho prvních velkých rolí, které z vynikajícího komika udělaly hollywoodskou hvězdu.

Před tím, než se k natáčení přidal Murphy, měl celý film mnohem serióznější tón a humor s sebou do natáčení vnesl až černošský komik. Studio bylo původně v kontaktu se Sylvesterem Stallonem (75), který se poměrně výrazně snažil měnit i celý příběh v mnohem akčnější podívanou. Právě tyhle změny ho však stály místo, protože byly podle studia až příliš nákladné.

Role tak připadla Murphymu a Stallone dostal padáka. Ani jeden z herců však touhle změnou příliš netrpěl, jelikož Murphymu role otevřela filmový svět a Stallone si vzal spoustu motivů, které se snažil prosadit v Policajtovi v Beverly Hills a sprostě je okopíroval pro svůj snímek jménem Kobra.

(tod)

Fandím
13 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Christopher Lee, Harrison Ford, Sylvester Stallone, Alexis Monroe

Filmy:
Pařba ve Vegas, Policajt v Beverly Hills, Snídaně u Tiffanyho, Šifra mistra Leonarda

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
filmové role, Hollywood, zajímavosti ze světa filmu, Harisson Ford filmy, Sylvester Stallone zajímavosti, Snídaně u Tiffanyho obsazení, Snídaně u Tiffanyho zajímavosti
TOPlist