Dovolená

S tímhle nikdo nepočítal. Nečekané komplikace při cestování

Podmínky pro cestování se opět mění / Depositphotos
Patříte mezi ty, kteří byli očkováni v lednu či únoru? Pak můžete mít problém, pokud se v zimě chystáte na lyže do Rakouska. Země totiž omezuje platnost očkování. To může být staré maximálně 270 dnů. Ke stejnému kroku přistoupilo i Čechy vyhledávané Chorvatsko.
Reklama
Reklama

autor  Jitka Jarošová

30. srpna 2021   |   10:23

Lidé, kteří se nechali očkovat proti covidu jako jedni z prvních v Česku, budou mít složitější cestování. Oblíbené turistické destinace Čechů, Rakousko a Chorvatsko, uznávají očkování jako důkaz bezinfekčnosti pouze devět měsíců. Pokud se do jedné z těchto zemí chystáte, měli byste si dobře spočítat, kolik dní od vašeho očkování uplynulo.

Pozor na zimní dovolenou v Alpách

V praxi se to dotkne hlavně lidí, kteří budou mířit do Alp na lyže a neobešli by se tak opět bez nutnosti testů. Jak upozorňuje ministerstvo zahraničních věcí, o délce platnosti očkování debatují i další země včetně ČR. Ministerstvo zdravotnictví zatím počítá pouze s tím, že třetí dávku by během podzimu dostaly ohrožené skupiny, nikoli tedy cestovatelé. V případě Chorvatska je při prošlém očkování variantou absolvovat PCR test na jeho území a čekat den v izolaci na výsledky.

„Prioritou Chorvatska je co nejvíce prodloužit trvání turistické sezony, aniž by jim pokračující nárůst nových případů ohrozil stabilitu zdravotnického systému. Političtí představitelé soustavně vyzývají veřejnost k tomu, aby se očkovala, a očkovat se na vybraných místech mohou i turisté. Chorvatsko také sleduje vývoj v zemích, kde se rozhodli pro aplikaci třetích očkovacích dávek," řekl chargé d’affaires Slavomír Goga.

Některé státy omezují platnost očkování

Připomněl, že Chorvaté původně stanovili lhůtu platnosti očkování na 180 dní, než to ale českým turistům zkomplikovalo příjezd, byla včas prodloužena na 270 dní vzhledem k tomu, že první osoby byly v Česku očkované koncem loňského prosince a druhou dávku dostaly letos v únoru. V jejich případě devět měsíců vychází na listopad, kdy už bude v Chorvatsku po hlavní sezoně.

Pokud se lidé nechali očkovat na jaře, měli by si pohlídat, kdy jim termín očkování pro Rakousko a Chorvatsko vyprší. Pokud se nic nezmění a pravidla by zůstala stejná a někomu by přece jen 270 dní od očkování uplynulo, nadále se do Rakouska a Chorvatska dostane, jen to bude složitější. „Muselo by se přejít na systém testů tak, jako to mají neočkovaní," uklidňuje místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Problém s cestováním by mohla vyřešit třetí dávka očkování. Tu ale Česká vakcinologická společnost doporučuje pouze rizikovým skupinám. 

Zpřísňuje Slovinsko

Další změna se chystá pro turisty, kteří zamíří do Chorvatska přes Slovinsko. Příští týden bude poslední, kdy bude tranzit přes Slovinsko snazší. Po 5. září už budou turisty v zemi stavět kontroly, které budou vyžadovat doklad o bezinfekčnosti i od lidí, kteří státem jen projíždějí. Na co si dát pozor? Je zakázáno překračovat slovinsko-chorvatskou hranici na jiném než mezinárodním hraničním přechodu! V případě porušení tohoto pravidla hrozí udělení vysokých pokut, a to všem cestujícím v daném vozidle. Seznam mezinárodních hraničních přechodů, které je možné použít pro překročení slovinsko-chorvatské hranice naleznete ZDE

Zdroj: covid.gov.cz, policija.si.

Další zajímavé články
Reklama