Hlavní obsah

Slováci v euforii: Jsme pořád špička! Hokejistům pomohl na olympiádu i brutální faul

Bratislava/Praha

Byly to obrovské nervy, ale nakonec přišla pro slovenské hokejisty velká úleva a euforie. Národní tým v rozhodující kvalifikační bitvě v Bratislavě o postup na olympijské hry porazil Bělorusko těsně 2:1. A to až gólem Libora Hudáčka do prázdné brány v 58. minutě. Možná klíčový moment celého zápasu se ale přihodil v samotném úvodu utkání.

Foto: iihf.com

Slovenští hokejisté úskalí olympijské kvalifikace zvládli.

Článek

Na začátku páté minuty totiž Bělorus Sergej Sapego brutálně narazil talentovaného slovenského forvarda Juraje Slafkovského na mantinel a dostal trest na pět minut plus do konce utkání.

„Ztráta Sergeje výrazně ovlivnila hru týmu. Myslím, že byl trochu nervózní. Vyloučení v úvodu zápasu nás dostalo do nepříjemné pozice. Ale nechci nikomu křivdit, každý hráč se snažil eliminovat škody, které napáchal pětiminutový trest. Očekávali jsem, že na nás Slováci vyběhnou," cituje trenéra Bělorusů Craiga Woodcrofta server sport.sk.

Slováky dostal v pětiminutové přesilovce do vedení Peter Cehlárik. Bělorusové, kteří k postupu potřebovali vyhrát za tři body, srovnali ve druhé třetině zásluhou útočníka New Jersey Devils Sergeje Šarangoviče.

Drama vyvrcholilo v závěru, kdy Bělorusové 200 sekund před závěrečnou sirénou odvolali brankáře, ale risk se jim nevyplatil.

„Bohužel nám to nevyšlo a inkasovali jsme do prázdné brány. Teď jsme samozřejmě velmi zklamaní, je to frustrace. Chybělo nám málo," posteskl si Woodcroft.

Zcela opačné pocity pochopitelně prožívali Slováci, kteří skupinu nakonec ovládli s plným bodovým ziskem.

„Myslel jsem si, že po 50 letech v tomto byznysu už budu nad věcí, ale hodně jsem to prožíval. Trochu jsem se bál, abychom nedopadli jako na MS v roce 2019 v Košicích (Slováci nepostoupili ze skupiny). Ale zvládli jsme to a jsem na hráče pyšný," radoval se trenér slovenského týmu Craig Ramsay.

Šatan byl na hráče hrdý

Podle prezidenta slovenského hokejového svazu Miroslava Šatana jde o důkaz, že Slováci stále patří ke světové špičce.

„Budeme na olympiádě! Hráči dokázali odolat tlaku a stresu. Nebylo to jednoduché hrát naplno už v srpnu. Mělo to svá úskalí a já jsem proto na hráče hrdý," rozplývala se slovenská legenda.

„Očekával jsem těžký zápas. Bělorusové hráli na hraně, ale čekal jsem, že to budou takhle (tvrdostí) zkoušet. Jsem rád, že jsme to ustáli," dodal Šatan.

Slováky z kvalifikace doprovodí na olympijský turnaj další vítězové kvalifikačních skupin Dánové a Lotyši.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  Rakousko - Česko dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Rakousko vs. Česko
Rakousko vs. Česko
Rakousko
Česko