Očkování v Mostě, Děčíně a Ústí nad Labem se přesouvá do nemocnic a k praktickým lékařům

30. srpen 2021 13:40

Očkování v Mostě, Děčíně a Ústí nad Labem se od 30. srpna přesouvá z očkovacích center do nemocnic. Výjimkou zůstává očkovací místo v obchodním centru Forum v Ústí nad Labem, kde podávají vakcíny bez předchozí registrace.

V neděli 29. srpna v očkovacím centru ve sportovní hale v Mostě, jen pár hodin před jeho uzavřením, o vakcíny velký zájem nebyl. Podle zdravotníků tady o víkendu naočkují kolem 100 lidí denně.

Koordinátorka očkování Šárka Gregušová z nemocnice v Mostě už pilně připravuje nové očkovací místo v budově B mostecké nemocnice.

„Z přednáškové místnosti jsme udělali očkovací místo na dvě kóje. Máme tady jednotlivé boxy. Administrátoři, kteří dělají dokumentaci, další administrátoři pak vše zadávají do počítačů, a ve třetím boxu pak je sestra, která očkuje. Průběžně je pro registrované vytvořeno 30 míst denně,“ popisuje Gregušová.

Lidé, kteří přijedou do mostecké nemocnice na očkování, budou nápisy a plakáty informováni a naváděni na očkovací místo – od zastávek MHD i z parkovišť.

Vyšší proočkovanost obyvatel v kraji má zajistit také očkobus

V Ústeckém kraji je podle Krajské zdravotní plně očkováno zhruba 62 procent dospělých obyvatel. Kromě nemocnic a praktických lékařů vyrazí v září za lidmi i tzv. očkobus.

„Zaměřovat se chceme zejména na Šluknovský výběžek, oblast Postoloprt, okolí Bíkliny a třeba na Litoměřicko, Úštěk a Štětí. To jsou všechno oblasti, kde je proočkovanost v rámci kraje nejnižší. „S očkobusem chceme navštěvovat i různé výstavy a hromadné akce, jako je například výstava Dům 2021 v Lounech, Zahrada Čech, nebo i trhy v Ředhošti, které navštíví tisíce lidí,“ doplnil krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

V provozu zůstávají i mobilní očkovací týmy, které vyráží například do sociálně vyloučených lokalit.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související