Let vrány a jiné povídky expresionisty Richarda Weinera

3. září 2021

Pětice povídek mimořádného českého básníka a prozaika, který je považován za jednoho z výrazově nejkomplikovanějších autorů české literatury. V podání Miloše Hlavici, Rudolfa Kvíze, Kamila Halbicha, Ladislava Mrkvičky a Jana Novotného poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Let vrány
Účinkuje: Miloš Hlavica
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 1990.

Obnova
Připravila: Dagmar Hubená
Účinkuje: Rudolf Kvíz
Režie: Alena Adamcová
Natočeno v roce 1991.

Blahosklonný den
Připravil: Petr Turek
Účinkuje: Kamil Halbich
Režie: Vlado Rusko
Natočeno v roce 2014.

Rovnováha
Účinkuje: Ladislav Mrkvička
Režie: Ivan Chrz
Natočeno v roce 1994.

Ruce
Účinkuje: Jan Novotný
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno v roce 1994.

Básník, prozaik a publicista Richard Weiner se narodil 6. listopadu 1885 v Písku. Roku 1902 vystudoval gymnázium a o čtyři roky později se rozhodl pokračovat ve studiu chemie, nastoupil na obor pivovarnictví, záhy však zjistil, že ho to netěší a dal přednost literatuře.

Během první světové války bojoval v oblasti Srbska, roku 1915 však musel být z vojenské služby propuštěn pro nervový kolaps. Po konci války se v roce 1918 se začal zaměřovat na publicistickou činnost jako redaktor Lidových novin a pozdější dopisovatel z Paříže.

Ve 20. letech vydal několik literárních sbírek, které nesly velmi výrazné prvky expresionismu. V Paříži psal fejetony, politické články i recenze děl francouzské literatury. Život ve Francii a kontakty s uměleckou scénou té doby Richarda Weinera výrazně ovlivnily. Mezi českými čtenáři nebyl nikdy plně doceněn, měl však výrazný vliv na literáty jako Jiří Orten, Jiří Kolář či Ivan Blatný.

Ve vltavské Povídce nyní uvádíme pětici textů, v nichž Weiner osobitým způsobem uvažuje nad životem i smrtí, nad rozličnými lidskými osudy a charaktery.  

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.