Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nebezpečné pronásledování Marka Víta! Pavel Novotný dostal půlroční trest s podmínkou na dva roky

    Vinen! Za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování si Pavel Novotný odnesl od soudu půlroční trest s podmínkou na dva roky. Zatímco Novotného obhájkyně žádala zproštění obžaloby, právní zástupce Marka Víta chtěl vidět řeporyjského starostu za mřížemi. Navíc musí zaplatit Vítovi 60 tisíc korun! Rozsudek není pravomocný, Novotného právník se na místě odvolal.

    Pavel Novotný opět stanul před soudem. A znovu kvůli obžalobě státního zástupce, na základě které je stíhán za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování. Novotný byl obžalován za výtržnictví a podněcování k trestnému činu, čehož se podle obžaloby dopustil v prosinci 2019 v diskuzním pořadu Rozstřel portálu iDNES.cz, v němž řekl o někdejším policejním prezidentovi Stanislavu Novotném, že by měl viset za vlastizradu.

    Druhá obžaloba viní Novotného z několikaletého nebezpečného pronásledování exmanžela bývalé moderátorské hvězdy Mirky Čejkové Marka Víta.

    Ačkoliv Novotného právní zástupkyně chtěla ještě předvolat k výslechu jeho letitého spolupracovníka Daniela Shelonga, soudkyně Jana Humeni její návrh hned na začátku smetla ze stolu.

    Pak přišly na řadu závěrečné řeči. První se slova ujal státní zástupce Radek Kytnar, který na začátku upozornil, že ačkoliv Novotný tvrdí, že je vůči němu zaujatý, jeho osoba je mu prý v osobním životě lhostejná, jenom dělá svou práci. A řízení bylo podle něj vedeno zcela zákonně.

    Upozornil, že i když byl Pavel Novotný už za podobné přečiny stíhaný, ve svém jednání i nadále pokračoval a v případě útoků na Marka Víta přímo v soudní síni řekl, že toho nelituje a bude v tom i nadále pokračovat.

    Ještě upozornil, že jako starosta má velký přesah do společnosti, sám se u soudu chlubil, že jenom na Twitteru má 40 tisíc fanoušků. „Chováte se tak, jak se chováte. Jste dospělý člověk. Vy si musíte zvolit způsob prezentace. V těchto dvou případech byla ta hranice přestoupená, prolomená a je namístě tato jednání považovat za trestní činy,“ řekl u soudu Kytnar.

    Proto mu navrhl úhrnný podmíněný trest 12–15 měsíců se zkušební dobou v délce tří let.

    Pak se slova ujal právní zástupce Marka Víta Michal Doležal, který nejenže pro svého mandanta žádal uhradit v penězích 250 tisíc korun za nemajetnou újmu, ale navíc navrhl pro Novotného nepodmíněný trest. To argumentoval tím, že Pavel Novotný útoků na Marka Víta nezanechal ani po posledním soudu, od kterého za ataky vůči Vítovi odešel s peněžitým trestem.

    „Obžalovaný během trestního řízení zopakoval, že toho nezanechá a bude v tom pokračovat. Kvůli jeho útokům na Marka Víta dochází k různým verbálním útokům ze strany široké veřejnosti. To je důsledek jeho jednání. Proto dáváme ke zvážení, zda není namístě nepodmíněný trest,“ řekl před soudem Doležal.

    Delší byla závěrečná řeč obhájkyně Pavla Novotného, která nejdříve zpochybnila důvody trestního stíhání svého klienta v případu nebezpečného vyhrožování vůči Stanislavu Novotnému, kdy zpochybnila způsob, jak se případu státní zástupce měl ujmout.

    Ačkoliv se právní zástupkyně Pavla Novotného snažila přesvědčit soudkyni, že její klient Marka Víta sám osobně nesledoval, nepřesvědčila ji.

    Soudkyně Jana Humeni uznala Pavla Novotného vinným z výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečného pronásledování, za což ho potrestala půlročním nepodmíněným trestem s odkladem na dva roky.

    „Pavel Novotný musel se svými zkušenostmi vědět, že jeho slova mohou podnítit některého z jeho sledujících, aby jeho slova uskutečnil,“ argumentovala soudkyně s tím, že Novotného jednání je společensky škodlivé.

    Připomněla, že jelikož peněžité tresty neměly pro Novotného výchovný efekt, proto přikročila k tvrdšímu trestu. Jedním dechem ale dodala, že trest je nižší, než je spodní hranice při podobných trestných činech.

    Zatímco během posledního soudního líčení Pavel Novotný soudkyni nabádal, aby mu napálila půl roku natvrdo, tentokrát byl ve svých výrocích o poznání mírnější. V soudní síni řekl, že Marka Víta nikdy osobně nesledoval a nekontaktoval nikoho z jeho okolí. To mu ale v očích soudu nepomohlo. 

    Vít se sice osobně soudního líčení nezúčastnil, protože je prý aktuálně v Barceloně, Expresu se přesto podařilo získat jeho vyjádření. 

    „Holt takhle to dopadne, když někdo o někom šíří lži, křivě ho obviňuje a vyhrožuje mu vraždou. A to nejde jenom o mě. V tomto případě to bylo sloučené s vyhrožováním bývalému policejnímu prezidentovi Stanislavu Novotnému. Ten člověk si myslí, že o lidech může beztrestně lhát a vyhrožovat jim? Nemůže! A pokud to dělá, musí počítat s následky, neboť jeho lhaní a vyhrožování je velice nebezpečné. Právníci sledují všechny jeho sociální sítě, a pokud bude ve svých lživých obviňováních a vyhrožování pokračovat, budeme se i nadále bránit právní cestou,“ napsal Expresu Vít. 

    Rozsudek je nepravomocný. Právní zástupkyně se na místě odvolala. Státní zástupce a advokát Marka Víta si nechali čas na rozmyšlenou. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:29 úterý 28. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      232
    • Haha
      31
    • Trapas
      19
    • Tvl
      8
    • Cože
      7
    • Sladký
      5