bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Severský zázrak na ledě. Ehlers coby hokejový věrozvěst vystřílel Dánům olympiádu

30. srpna 2021, 15:40

Tomáš Zatloukal

Mohl si užívat vydělané miliony a zasloužené volno. V klidu se podle svého gusta chystat na novou sezonu. Jenže pro Nikolaje Ehlerse je hokej víc než vcelku zábavnou prací. Chce svým příkladem inspirovat kluky v rodném Dánsku, a tak jakmile může, obléká reprezentační dres a bojuje za Lvy. "Vím, že ke mně vzhlíží, protože jsem také býval malý a měl jsem své idoly," pověděl před časem. Teď potěšil nejen své dětské fanoušky, ale i celý národ. Po 75 letech dotáhl Dánsko na olympiádu!

Pro Ehlerse platí železné pravidlo.

Když nepostoupí s Wnnipegem do play-off, míří na mistrovství světa.

Teď se jeden z nejlepších forvardů Jets blýskl na jiném mezinárodním turnaji. Při olympijské kvalifikaci, kterou v uplynulých dnech hostily Slovensko, Norsko a Lotyšsko. Možná se vám zdá, že novináři občas zbytečně plýtvají superlativy, ale kdy jindy je pro ně chvíle, než teď?

Ehlers stvrdil v rozhodujícím mači s domácím Norskem dánský postup suverénně proměněným brejkem, celkem stihl za tři mače devět bodů. Pětkrát skóroval!

Pětadvacetiletý rychlík byl nejlepším střelcem a nejproduktivnějším hráčem nejen Lvů, ale také celého podniku. Zastínil i Anžeho Kopitara, který tradičně nezištně dřel pro Slovince (1+6). Jeho výkony nezůstaly napříč hokejovým světem bez povšimnutí, s gratulací rychle přispěchali i Tryskáči.

Je až symbolické, že na zmíněné razítko na postup přihrál Ehlersovi Frans Nielsen, toho času volný hráč, nedávno vyplacený detroitskými Red Wings. "Právě k němu jsem jako malý vzhlížel. Byl pro mě skvělým vzorem. A já se snažím být tím samým pro současné děti," prohodil Ehlers v minulosti.

Na novou sezonu NHL se naladil skutečně fantasticky. Je národním hrdinou, devíti body se postaral o historický postup. Na ledě se pohyboval s lehkostí, zbytek borců jednoduše převyšoval. Takhle vypadá dominance. Bude takhle válet i v zámořské soutěži? Letos tam sbíral téměř bod na zápas!

21 gólů a 25 asistencí v 47 partiích. To je jeho nejčerstvější vysvědčení z kanadskoamerické profiligy. Za stropovou zátěž ve výši šest milionu dolarů více než solidní, co říkáte? Ve Winnipegu navíc vědí, že Ehlers může být ještě lepší.

V to doufají i Dánové.

Na olympiádě v čínském Pekingu budou čelit o poznání tvrdší konkurenci než teď v Norsku. Ať už hokejisté z NHL dorazí, nebo ne. Kim Pedersen, generální manažer Lvů, by každopádně v únoru rád Ehlerse v kabině přivítal. "A věřím, že se to povede. Dohoda o účasti hráčů z NHL je na dobré cestě."

Pedersen očekává, že rozhodnutí přijde v nejbližších týdnech. Bude na něj čekat dosti netrpělivě, vždyť bez Ehlerse (a dalších) by byl jeho mančaft sotva poloviční. I přes veškerý vzestup, jaký Dánsko po hokejové stránce zažívá.

K tomuhle "zázraku na ledě" a jeho pokračování jsou totiž na rozdíl od toho původního borci z NHL potřeba. Bez debat, vždyť už teď k úspěšné kvalifikaci kromě Ehlerse s Nielsenem pomohli také Oliver Bjorkstrand a Alexander True.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.