TZ: Tři dny v Gumárně v Čáslavi

Ve dnech 3. – 5. 9. proběhne v Čáslavi kulturní událost nazvaná 3 dny v Gumárně. Prodloužený víkend setkávání a tvůrčích aktivit pro každého bude spojený se slavnostním zakončením výstavy NOVA FORMA 1.

Výstava NOVA FORMA 1 nabízí nejen čáslavskému publiku seznámení s díly předních českých výtvarníků, jež kurátorka vyzvala ke zpracování tématu novosti a nové formy v nezaměnitelném industriálním prostoru, na který instalace reagují. Většina děl pro výstavu vznikla jako site-specific projekty. Zastoupení umělci: Jiří Černický, Barbora Fastrová, Rudi Koval, Richard Loskot, Karíma Al-Mukhtarová, Petr Nikl, Michal Pěchouček, Viktor Pivovarov, Johana Pošová, Michal Strach, Kamila Ženatá.

První dáma českého současného dramatu Lenka Lagronová povede páteční workshop kreativního psaní, určený jak dětem a mládeži, tak dospělým. Inspirací pro vznikající texty a rozehrávání improvizovaného dialogu budou vystavené objekty a díla.

Další workshop, v pátek pro dospělé a v sobotu i pro dětské návštěvníky, povede umělkyně Marie Ladrová, která zájemce seznámí s – pro její křehkou tvorbu typickou – akvarelovou technikou.

V sobotu proběhne autorské čtení pro děti s Olgou Stehlíkovou, autorkou oceňovaných dětských knížek, ale také redaktorkou, editorkou a literární publicistkou.

V neposlední řadě se budete moci těšit na kreativní workshop pro děti a dospělé pod taktovkou umělců Kamily Ženaté a Michala Stracha, ale i kurátorky Zdenky Švadlenkové. Sobotní večer  završí koncert všestranného umělce Petra Nikla, tentokrát ve spolupráci s Petrem Tichým.

Martin Reiner, výrazná osobnost českého literárního světa, přispěje svým autorským čtením do posledního dne víkendového programu.

Výstavu NOVA FORMA 1 na vernisáži v sobotu 22. května svojí performancí otevřel Petr Nikl – a v neděli 5. září ji uzavře. Stává se tak pomyslným průvodcem výstavy, celou akci otevírá a uzavírá.

PROGRAM

Pátek 3. září 2021

Lenka Lagronová – Workshop Tvorba textu

od 17:30 hodin v Gumárně

MgA. Marie Ladrová – Workshop Akvarel pro dospělé

od 17:30 hodin v Gumárně

Sobota 4. září 2021

MgA. Marie Ladrová – Workshop Akvarel pro děti

od 10:00 do 12:00 hodin Akvarelový workshop pro děti.

Olga Stehlíková – Autorské čtení pro děti

od 13:00 hodin v Klubu Gumárna

Olga Stehlíková čte ze svých knížek pro děti Kařut a Řabach a Kluci netančej!

Komentované prohlídky výstavy NOVA FORMA 1

se Zdenkou Švadlenkovou, kurátorkou

od 14:00 a od 17:00 hodin v industriálním prostoru Gumárny

Workshop – velká výtvarná dílna na téma:

Malujeme svět, v kterém bychom chtěli žít

mezi 15:00 až 17:00 hodin v Klubu Gumárna

Tichý Nikl – večerní koncert na dvoře Gumárny

(Petr Nikl – buzuki, zpěv, Petr Tichý – kontrabas)

od 19 hodin

Neděle 5. září 2021

Setkání se sousedy – z daleka či z blízka a všemi, kteří se chtějí potkat

od 10:00 do 11:30 hodin v Klubu Gumárna

Martin Reiner – Autorské čtení

od 14:00 hodin v Klubu Gumárna

Petr Nikl – performance

od 15:00 hodin v industriálním prostoru Gumárny