Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Národní divadlo zahájí sezónu na Střeleckém ostrově. Vystoupení vyvrcholí focením s tanečníky

Balet Spící krasavice. foto: Národní divadlo

Národní divadlo (ND) zahájí novou divadelní sezónu již tradičně velkou společenskou akcí na Střeleckém ostrově. Open air zdarma nabídne workshopy, setkání s členy baletního souboru či site-specific představení. Akce proběhne 1. září od 14 hodin.
  19:00

Hostem Baletní dílny na téma Spící krasavice bude sólistka Irina Burduja. ND Café nabídne autogramiádu, setkání a rozhovor s prvním sólistou Patrikem Holečkem. Příležitost prohlédnout si překrásné kostýmy z velkolepého klasického baletu Spící krasavice, který bude mít českou premiéru již 16. září ve Státní opeře, se naskytne v rámci speciálního vystoupení, které vyvrcholí možností společného focení s tanečníky.

Národní open air.
Inscenace Spící krasavice (2021).

Na zahajovacím programu se podílejí všechny soubory Národního divadla. Činohra ND pokřtí nový kalendář pro rok 2022, hostem ND Café bude herec David Prachař.

Laterna magika uvede tanečně-výtvarnou tvůrčí dílnu inspirovanou inscenací Zázrak (s)tvoření a také vystoupení pod vedením člena souboru Alexe Sadirova – experiment s názvem Vidět zvuk, slyšet světlo.

Opera ND se představí publiku tvůrčími dílnami pro děti, několika áriemi z Rossiniho opery Lazebník sevillský v podání operních sólistů, mnoho zajímavého z operního života prozradí moderovaná diskuse s Adamem Plachetkou, Jiřím Sulženkem a Magdalenou Švecovou v prostoru ND Café.

Spoustu slušivých kousků nabídne bazar oblečení umělců, jehož výtěžek poputuje na výsadbu nových stromů; k dispozici bude rovněž stánek s možností koupě vstupenek na představení ND, širokou nabídkou propagačních předmětů ND nebo losovacím osudím o ceny. 

Večer vyvrcholí koncertem kapely Základní kameny úrazu, složené z hvězd Činohry ND, a závěrečným koncertem kapely Tripleshot Jam. 

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...