Divadlo Na zábradlí vstoupí do nové sezony slavnostním přeplaváním Vltavy – v pátek 3. září v 15:00 přeplave herec Václav Vašák se svými kolegy ze Střeleckého ostrova na Smetanovo nábřeží. Hned následující den, 4. září, je na programu premiéra Balzacových Ztracených iluzí v režii kmenového režiséra Jana Mikuláška. Repertoár pražské scény obohatí také Freudovo pozdní odpoledne, divadelní zpracování životního příběhu Sigmunda Freuda, Handkeho hra o Zdeňku Adamcovi a další novinky.

Divadelní adaptace proslulého díla Honoré de Balzaca Ztracené iluze zprostředkovává divákovi příběh mladého básníka Luciena Chardona (Vojtěch Vondráček), který ve snaze prorazit v Paříži naráží na fakt, že důležitější než talent jsou pro dráhu spisovatele společenské kontakty a peníze. „Velký Balzacův román uchopil režisér Jan Mikulášek neotřele, překvapivě a ryze současně. Výrazně redukovaný a současným jazykem tlumočený příběh rozehrává téměř celý herecký soubor Zábradlí v čele s Vojtěchem Vondráčkem. Marek Cpin – autor scény a kostýmů – vytvořil pomocí neónů prostor naplněný večírky, intelektuálními salóny i novinářským světem,“ uvádí k inscenaci dramaturgyně Dora Viceníková. Premiéry inscenace budou jako obvykle dvě – podruhé budou Ztracené iluze v Divadle Na zábradlí uvedeny v pondělí 6. září.

V den premiéry budou mít diváci zároveň první možnost spatřit nový přírůstek divadelního foyer, interaktivní sochu Důvěrník. Originální instalace Mikoláše Ziky a Václava Hrušky umožní návštěvníkům divadla svěřit se s čímkoliv od dojmů ze zhlédnutého představení až po nejhlubší tajemství. Jediným limitem každé zprávy je čas – divácké vzkazy bude Důvěrník nahrávat po dobu třiceti sekund od stisknutí červeného tlačítka.

Premiéru Ztracených iluzí budou během nabité třiašedesáté sezony Divadla Na zábradlí následovat dvě inscenace, jejichž uvedení bylo několikrát odloženo kvůli koronavirové pandemii. První z nich bude operetní zpracování osobnosti Sigmunda Freuda v autorském díle Davida Jařaba Freudovo pozdní odpoledne. „S původními písněmi Jakuba Kudláče se diváci ponoří do blyštivého prostředí Vídně konce 19. století. Zakladatele psychoanalýzy ztvární Václav Vašák a na slavné pohovce se v různých rolích mimo jiné vystřídají Jana Plodková, Kateřina Císařová, Anna Fialová, Anežka Kubátová, Robert Mikluš či Jiří Černý. A do konce roku chystáme ještě českou premiéru textu nositele Nobelovy ceny Petera Handkeho Zdeněk Adamec v režii Dušana D. Pařízka, který se tak po letech vrací do Prahy. Handke napsal text spjatý s naší nedávnou minulostí, hru o Zdeňku Adamcovi, který se v březnu 2003 upálil u Národního muzea v Praze. Následovat budou další premiéry, doplňkové programy a setkávání u nás v divadle,“ dodává Viceníková.

Divadlo Na zábradlí rovněž plánuje pokračovat v některých aktivitách, do kterých se pustilo během pandemie – posluchači se například mohou těšit na pokračování podcastových sérií Kulisa nebo Úrodná půda.


Share on Myspace