23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


GLOSA: Zeman se s kauzou BIS zostudil

31.8.2021

Aféra s BIS skončila pro prezidenta Zemana pořádnou ostudou. Ve čtvrtek před poslanci ze sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby potvrdil její ředitel Michal Koudelka, že jeho lidé nesledovali nikoho z ústavních činitelů a všechny odposlechy se dějí zákonným způsobem, čili s povolením soudů.

Miloš Zeman už neví, jakou špínu by měl na šéfa BIS vytáhnout. A tak ve své fanatické nenávisti vůči generálu Koudelkovi (ano generálu, protože v každé normální zemi by úspěšný ředitel BIS už dávno generálem byl) si vymyslel pohádku, že jeho nejbližší okolí bylo sledováno BIS.

Je ovšem možné, že kontrarozvědka mohla sledovat třeba údajného Zemanova poradce Martina Nejedlého nebo kancléře Vratislava Mynáře. To ovšem nejsou ústavní činitelé, oba jsou bez prověrky zaručující přístup k utajovaným skutečnostem, jejich činnost je krajně podezřelá a ohrožuje bezpečnost České republiky. Připomeňme si, že Nejedlý se v roce 2017 sešel na tajném jednání se zástupci ruského Rosatomu a ještě dříve byl jednatelem společnosti s ruskými vlastníky Lukoil Aviation, která podle pravomocného soudního rozsudku poškodila Správu státních hmotných rezerv a musela zaplatit pokutu 30 milionů korun. Nejedlého styky s ruskými politiky a firmami jsou obecně velmi podivné a nejasné.

Stejně tak kancléř Mynář má za sebou pochybné majetkové transakce, neoprávněný odběr vody a dotační problémy s penzionem v Osvětimanech. Dále kryje vedoucího Lesní správy Lány Miloše Baláka, kterého odmítá odvolat z funkce, přestože dotyčný je trestně stíhaný kvůli zmanipulovaným zakázkám, za což už byl nepravomocně odsouzen na tři roky do vězení, a nyní čelí další žalobě za porušení povinností při správě cizího majetku. Mynář však nepochopitelně Baláka drží na jeho postu. To všechno jsou dostatečné důvody ke sledování obou podivných pánů v blízkosti současné hlavy státu.

A je tu ještě další velmi vážný problém. Miloš Zeman tvrdí, že nepoužívá vlastní mobil. Přitom, jak upozornil bezpečnostní poradce Andrej Šándor, má prezident k dispozici šifrovaný mobilní telefon, který není možné odposlouchávat. Jestli jej však nepoužívá a telefonuje třeba z mobilu Nejedlého, pak by ho samozřejmě mohla BIS odposlechnout. On to to s velkou pravděpodobností dělá, co by ovšem bylo skandální, pokud by tak prezident činil, protože by se jednalo o vážné ohrožení bezpečnosti České republiky. Je to další důvod k zamyšlení, zda je Miloš Zeman schopen zastávat post prezidenta republiky.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS