Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Horská služba by se do zrekonstruovaného sídla mohla vrátit na začátku zimy

Horští záchranáři by se před začátkem zimy měli vrátit do svého hlavního sídla v Jizerských horách, které mají v Bedřichově a které dočasně opustili loni na jaře.

Práce na rekonstrukce budovy mají skončit do konce října. Uvnitř chybí dodělat jen drobnosti, řekl náčelník horské služby pro Jizerské hory David Savický.

Rekonstrukce se protáhla o rok

Rekonstrukce za více než 15 milionů korun měla být hotová už před loňskou zimou, stavbu ale od počátku provázely komplikace. Oproti původním předpokladům byla v horším stavu nosná konstrukce, problémy byly i se zajištěním stavebních materiálů a dostatku řemeslníků na stavbě. Nyní to ale vypadá, že se podaří rekonstrukci dokončit ještě letos. „Firma to má předat do 31. října. Na zimu už určitě chceme být ve své budově," dodal Savický.

Budova v Bedřichově z roku 1974 se naposledy opravovala skoro před čtvrtstoletím. Vyměnit a opravit potřebovaly hlavně dosluhující rozvody elektřiny, topení a odpad i zateplit střecha. Nový bude systém vytápění. Zastaralé elektrické kotle nahradí modernější tepelná čerpadla. Uvnitř budovy budou mít záchranáři nově i prostor pro odkládání znečištěných či kontaminovaných částí výstroje po zásahu. V minulosti k tomu využívali garáže nebo místnost, kde sloužili.

Na stěhování z provizorních podmínek zpět do hlavního sídla se podle Savického těší, zjednoduší jim to práci. „Veškerý materiál máme teď rozmístěný po všech ostatních okrscích plus jsme měli ještě externě domluvené nějaké sklady," uvedl. Horská služba v Jizerských horách má v zimě kolem 600 až 900 zásahů, v létě jich bývá zhruba 300. Tolik jich bude podle Savického i za letošní letní sezonu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Horská služba Jizerské hory

Štítky stavby, rekreace, horská služba, Jizerské hory, Bedřichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba by se do zrekonstruovaného sídla mohla vrátit na začátku zimy  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.