Hlavní obsah

Irské fotbalové reprezentantky budou dostávat stejné odměny jako muži

Dublin

Irské fotbalistky budou dostávat za účast v reprezentačních zápasech stejné finanční odměny jako muži. S okamžitou platností o tom rozhodla národní asociace po debatě s kapitány obou týmů Seamusem Colemanem a Katie McCabeovou. Hráčům se prémie sníží o nespecifikovanou částku, z které budou dorovnány odměny fotbalistek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Tohle je velký den pro irský fotbal. Touto dohodou jsme udělali obrovský krok vpřed a ukázali jsme světu, čeho lze dosáhnout prostřednictvím jednoty, neboť dáváme mužům a ženám v reprezentaci stejné možnosti," uvedla McCabeová v prohlášení.

"Jsem hrdá na tu práci, která nás sem dovedla a kterou odvedl nejen současný tým, ale i dřívější hráčky. Uznání zaslouží i Seamus Coleman a jeho spoluhráči, kteří měli dost odvahy, aby nás takhle podpořili," dodala pětadvacetiletá hráčka Arsenalu, který dnes hraje s pražskou Slavií o postup do Ligy mistryň.

Před čtyřmi lety Irky hrozily stávkou před zápasem kvalifikace mistrovství světa. Nelíbil se jim přístup národní asociace k ženskému týmu a stěžovaly si, že se cestou na zápasy převlékají na veřejných záchodech.

Reklama