Hokej v číslech: Preview sezony – Motor České Budějovice

Foto: Jan Homolka, hcmotor.cz

Díky našemu modelu Game Score vám postupně přinášíme preview a predikce všech týmů pro sezonu Tipsport extraligy 2021/22. Začínáme v našich predikcích těmi nejhoršími a končíme nejlepšími týmy.

České Budějovice byly v minulé sezoně jednoznačně nejhorším týmem extraligy. Vsadily na to, že sezona byla nesestupová, a pro následující ročník tým z velké části obměnily. V loňské sezoně, kdy obsadil poslední 14. místo si Motor připsal pouze 33 bodů, nejméně od sezony 2013/2014, ve které měl Chomutov na kontě pouze 27 bodů.

Do následující sezony však České Budějovice vstupují z velké části s jiným kádrem, a především s naprosto jinými ambicemi. Což naznačují právě jména, které během letní přestávky přivedly do svého týmu v čele s jednou z největších extraligových hvězd Milanem Gulašem.

Predikce

I přes výrazné posílení jsou však České Budějovice v našem modelu hodnoceny ve druhé polovině tabulky, když jen o detaily převyšují například Karlovy Vary, nebo Vítkovice, a v průměru nasbírají 79,4 bodů. Záchranářské starosti ale na Motor v této sezoně čekají pouze s šancí 14 %, což je velmi podobné šancím na postup do semifinálových bojů. Play off pak na Budějovice čeká s šancí 76 %.

Boj o play off se však může ve skupině týmů, které jsou v našem modelu mezi 13. a právě 10. místem, poměrně zamotat, když se šance jednotlivých celků na postup do další fáze pohybují od 63 do zmíněných 76 %. A je velmi pravděpodobné, že 13. místo může připadnout právě na jeden z těchto týmů.

V Českých Budějovicích však věří, že to nebude právě Motor. Ten navíc v hodnocení modelu prožil ze všech týmů nejlepší letní období, když přivedl posily s celkovou hodnotou 15,1 výher. Zároveň však odešli hráči v hodnotě 6,4 výher. I přesto je Motor jedním ze dvou týmů, který si polepšil o více než osm výher.

Sestava

Velký podíl na výše zmíněném posílení má jednoznačně Milan Gulaš, který má hodnotu více než 7 výher, jako pouze jeden ze dvou hráčů v celé extralize. Což není vzhledem k jeho výkonům překvapením. Za poslední tři sezony nasbíral hned 191 bodů ve 150 utkáních, o 46 více než druhý nejlepší Peter Mueller. Nastřílel také nejvíce gólů, 83. Gulaš je zkrátka velkou personou extraligy a stále dokáže podávat elitní výkony.

I když v minulé sezoně přišel o korunu nejlepšího hráče extraligy, v přepočtu na 60 minut hry dokázal při hře 5 na 5 sbírat 2,55 primárních bodů, nejvíce ze všech hráčů. Z toho nastřílel 1,37 gólů a byl třetím nejlepším střelcem při základním počtu hráčů, když byl zároveň i nejaktivnějším střelcem s více než 20 pokusy za 60 minut. A také se podílel na vypracování více než 13 šancí za stejný čas, když v tomto směru zaostal pouze za Martinem Růžičkou a Anthonym Camarou.

Při jeho pobytu na ledě pak Plzeň vstřelila více než čtyři góly za 60 minut s poměrem vstřelených a obdržených gólů 68,2 %. K tomu měl Gulaš poměr očekávaných gólů 56,7 %, tedy nižší (zároveň však velmi kvalitní), kdy očekávání překonával především v ofenzívě. U hráče jeho kalibru to ale není žádným překvapením. Jeho kvality pak podtrhuje i vliv na poměry očekávaných gólů, či střeleckých pokusů, když je zlepšuje o 9,3 a 5,3 %.

Další velkou posilou Českých Budějovic je Lukáš Pech, který má také stále co nabídnout. V loňské sezoně si připsal velmi solidních 37 bodů, i přesto, že byl odsunutý až do třetí formace a na ledě v průměru trávil mezi útočníky šestý nejvyšší čas. To by se v Českých Budějovicích mělo změnit, když by to měl být právě Pech, kdo se objeví vedle Milana Gulaše. A tato spolupráce by teoreticky měla fungovat, ke střelecky aktivnímu Gulašovi Pech působí hlavně jako tvůrce hry. To ukazuje i jeho 12,7 přihrávek na střely při hře 5 na 5 v loňské sezoně, kdy se řadí do nejlepší pětice. Více než pět z jeho přihrávek pak mířilo do prostoru slotu. A Pech je velmi kreativním hráčem i z dlouhodobého pohledu, když v součtu posledních tří sezon připravuje spoluhráčům lepší pozice než 99 % dalších útočníků. Celkově Pech stabilně boduje na úrovni hráče prvního útoku a v Budějovicích chce jistě ukázat, že se s ním stále musí počítat.

Dalším novým centrem v dresu Českých Budějovic je Martin Hanzl, který přichází z Litvínova a měl by také vyztužit ofenzívu Motoru. V loňské sezoně nastoupil do všech zápasů základní části a připsal si v nich 24 bodů. Při hře 5 na 5 si pak připsal 1,66 bodů za 60 minut, z toho 1,39 primárních, což ho řadí na úroveň druhého útoku. Jeho ofenzivní hra je celkově na poměrně solidní úrovni a pro Budějovice se tak jedná o dobrého centra druhé formace.

Na druhou stranu ale jeho ofenzivní vliv nesmazává špatnou činnost směrem dozadu, když s ním na ledě soupeři měli o 11,4 střeleckých pokusů více než bez něho a tvořili si také lepší šance, konkrétně na 2,92 očekávaných gólů, bez Hanzla pak na 2,2 gólu. Což je třetí nejvyšší negativní rozdíl mezi útočníky. Celkově pak měl Hanzl v loňském ročníku negativní vliv jak na poměr očekávaných gólů, který se zhoršoval o 1,1 %, tak i na poměr střeleckých pokusů, který klesal o 5,2 %. Což může být pro Motor problémem.

České Budějovice však nemyslely pouze na útok, ale přivedly zvučná jména i do defenzívy. Loňská sázka na Marka Čiliaka jim nevyšla, v následující sezoně tak budou sázet na Dominika Hrachovinu, který se do extraligy vrací po sezoně strávené ve finské lize. V sezoně 2019/2020 hájil Hrachovina branku Liberce, kde nastoupil do 35 zápasů. Během nich se podílel na 25 výhrách s úspěšností zákroků 92,7 %. K tomu v součtu všech herních situací inkasoval v porovnání s očekáváním o 15 gólů méně a chytil o téměř 19 gólů nad extraligový průměr, když v obou kategoriích patřil do nejlepší trojice. Loňská sezona mu ve finské lize však úplně nevyšla. V 17 zápasech měl úspěšnost zákroků pouze 86,3 %. V dresu Motoru si tak bude chtít vzpomenout jistě na extraligovou sezonu 2019/2020.

V obraně České Budějovice ztratily dva své nejvyužívanější obránce z minulé sezony. Pavel Pýcha odešel do Mladé Boleslavi, Karel Plášil pak do Vítkovic. Na to Motor zareagoval příchodem Petra Šenkeříka, Jana Piskáčka, Romana Vráblíka, či Davida Šticha.

Největším jménem z této čtveřice je bezesporu Petr Šenkeřík. Ten přichází z Karlových Varů, jejichž dres oblékal v extralize poslední tři sezony, kdy vždy nasbíral minimálně 20 bodů a platí především za přesilovkového specialistu. Velmi kvalitním hráčem je však i v základním počtu hráčů, kdy v posledních sezonách patří jeho vliv směrem do útoku i do obrany k nejlepším. V útočné činnosti je lepší než 97 % obránců, v defenzívě se pak najde lepších pouze deset procent beků. Své kvality potvrzoval v tomto ohledu i v loňském ročníku, kdy poměr střeleckých pokusů s ním na ledě stoupal v porovnání s jeho absencí o 2,7 % a poměr očekávaných gólů o 7,4 %, když v tomto ohledu patřil do elitní desítky. Navíc byl jedním ze dvou obránců Energie, kteří měli pozitivní poměr vstřelených a obdržených gólů.

Důležitou postavou obrany by kromě Šenkeříka měl být i Jan Štencel, který do Českých Budějovic přišel v průběhu minulé sezony z Vítkovic. V Budějovicích stihl odehrát 19 zápasů, ve kterých si připsal pět bodů. Při hře 5 na 5 pak bodoval na úrovni druhého páru, když si připsal 0,77 bodu za 60 minut. Hlavní devízou Štencela je hlavně jeho přehled s pukem na holi, kdy patří k obráncům se solidní rozehrávkou a také kreativitou. V součtu posledních tří sezon jsou jeho přihrávky nebezpečnější než u 98 % beků. Zatímco v ročníku 2019/2020 se mohl pochlubit i velice kvalitním vlivem na hru, ten v poslední sezoně poněkud poklesl. V dresu Českých Budějovic byl poměr střeleckých pokusů s ním i bez něj téměř totožný, když měl Štencel poměr 45,7 %. Poměr očekávaných gólů pak s ním na ledě klesal o 3,3 %.

Větší roli by měl převzít také Ondřej Slováček, po Pavlu Pýchovi nejproduktivnější obránce Českých Budějovic v loňské sezoně, kdy si připsal 21 bodů. Při hře 5 na 5 patřil s jedním bodem za 60 minut hry mezi dvacítku nejproduktivnějších obránců. Velice solidní schopnosti předváděl Slováček i v rozehrávce, kdy pod kontrolou puk z vlastní třetiny rozehrál v 68 % všech pokusů, a celkově ho vyvezl v 15,7 případech za 60 minut hry. A v obou kategoriích patří do třetí desítky mezi obránci. Jeho vliv na hru pak byl poměrně solidní směrem dopředu, v defenzivní činnosti však měl ve své první extraligové sezoně jisté mezery. Do nové sezony ale má na čem stavět.

Další dvě defenzivní akvizice Motoru se nesou především ve znaku zkušeností, když Roman Vráblík a Jan Piskáček mají shodně 31 let. Ve svých klubech pak i měli podobné role, když byli nasazováni především do defenzivních situací a také na oslabení. Oba si pak vedli víceméně podobně s lehce pozitivním vlivem na poměr očekávaných gólů. V případě Piskáčka byl rozdíl 1,4 %, u Vráblíka 1,7 %, a při pobytu na ledě měli soupeři o něco menší šance než bez nich. Každý z nich by pak měl, minimálně podle indícií z přípravných zápasů, dostat na starost jednoho z ofenzivněji laděných obranných kolegů.

Jistotu od trenéra Jaroslava Modrého pak v přípravě dostala útočná formace ve složení Matouš Venkrbec, Daniel Voženílek, Václav Karabáček. Poslední jmenovaný byl v loňské sezoně útočníkem s nejlepším vlivem na hru týmu, když rozdíl s ním a bez něj na ledě v rámci poměru očekávaných gólů byl 12,4 %! Poměr střeleckých pokusů pak s Karabáčkem na ledě stoupal o 9 %, když si vysloužil ve 45 odehraných zápasech poměr všech pokusů 52,9 %, těch ze slotu pak 52,7 %. A poměr očekávaných gólů měl 53,1 %. Bohužel pro něj se nemohl spolehnout na podporu brankářů, když ti za jeho zády měli úspěšnost pouze 88,5 %, a Karabáček tak byl na ledě ve výsledku u více inkasovaných než vstřelených gólů. Pro následující sezonu je však velká naděje, že pokud bude Karabáček v takových výkonech pokračovat, dostane se do plusových čísel i v rámci gólů.

Zároveň Karabáček dostává v uvozovkách těžký úkol, a to vytáhnout nahoru výkony svých nových spoluhráčů, především Matouše Venkrbce, který je v našem modelu vůbec nejhůře hodnoceným útočníkem. Při hře 5 na 5 měl totiž v loňské sezoně jedny z nejhorších výsledků mezi nejen českobudějovickými útočníky, když měl poměr střeleckých pokusů 36,6 % a poměr očekávaných gólů 39,6 %. To Daniel Voženílek si vedl o poznání lépe, a dokonce byl jedním z mála útočníku Motoru, který měl pozitivní vliv na poměr očekávaných gólů, který se s ním na ledě zvyšoval o 2,5 %.

Čerstvými posilami do třetího či čtvrtého útoku pak jsou v kádru Českých Budějovic Jiří Ondráček ze Zlína a Jakub Valský z Komety Brno. O Valském jsme se zmiňovali v nedávném článku s možnými posilami, a nakonec po něm sáhli těsně před začátkem sezony právě Budějovice. Valský pak má hodnotu 0,2 výher. Jiří Ondráček naopak přináší lehce zápornou hodnotu, v porovnání s jinými alternativami pro základní sestavu se však stále jedná o posilu. Ondráček však v loňském ročníku bodoval až na úrovni hráče čtvrté formace a jeho vliv na hru byl lehce negativní.

Celkově České Budějovice sestavily pro nadcházející ročník velmi zajímavý tým, bude však nesmírně důležité, aby si po tolika změnách tým sednul. Minimálně předkolo by jim však utéct nemělo.

Názor veřejnosti

Zatímco náš model vidí České Budějovice na desátém místě s velkou možností atakovat hranici 80 bodů, což by mělo znamenat poklidný postup do vyřazovacích bojů, fanoušci si úspěchem Motoru nejsou vůbec jistí. V jejich hodnocení zaznamenaly České Budějovice pouze 63,7 bodů, a to je u veřejnosti řadí až na 13. místo! Zároveň se ale jednou objevily jako tip na celkového vítěze. Celkově však u tohoto týmu převládá před sezonou skepticismus. Bude tedy zajímavé sledovat, kdo bude konečnému výsledku Motoru v sezoně blíže.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz