Sobota , 11. 05. 2024

Svatava

Kokosový olej: víte o veškerých možnostech jeho využití?

Kokosový olej může být vynikajícím pomocníkem - nejen pro vaše vlasy, ale ocení ho i pokožka nebo chuťové buňky. Používáte ho opravdu všude tam, kde vám může být ku prospěchu? Vyzkoušejte naše tipy, a třeba se vám kokosový olej natrvalo osvědčí. U něj se totiž dá říct, že vydá určitě ještě za deset dalších výrobků.
kokosový olej
Kokosový olej je označovaný za superpotravinu. (foto: 123RF)

31. 08. 2021

Vaření s vůní kokosu

Kokosový olej zůstává velmi stabilní i při vysokých teplotách. Využijte toho a nebojte se jím potřít třeba pečené brambory, připravit na něm palačinky nebo hranolky. Vynikající je na potření plechů před pečením vánočního cukroví, krásně vám provoní pokoj. Na pánvi se navíc nepřipaluje a neprská. Může dodat šmrnc koktejlům nebo smoothie. Někdo si kokosový olej klidně ráno namaže na pečivo nebo přidá do kaše. Hodí se i do pomazánek a salátů.

Pro krásnou pleť

Kokosový olej ocení i vaše pokožka – obzvlášť v případech, kdy ji chybí hydratace. I když je olej ztuhlý, při kontaktu s pokožkou se rychle mění v tekutý. Po jeho použití vám na těle nezůstane nepříjemný pocit mastnoty, zbavíte se suché pokožky a po vetření můžete ještě dlouho vnímat vůni kokosu. Dokáže zregenerovat i velmi namáhaná místa, kde se pokožka olupuje a tvrdne (lokty, paty, chodidla). Hodí se k použití též po holení, kdy je schopen zmírnit podráždění.

Nadchne i ženy v těhotenství. Ty může zachránit před vznikem strií. Je příjemným masážním olejíčkem.  Pokud smícháte kokosový olej s mletou kávou nebo třtinovým cukrem, získáte domácí peeling. Zabraňuje také vzniku vrásek a nemusíte se bát ho použít i na velmi citlivé okolí očí.

Maska na vlasy

Kokosový olej použijete i při péči o vlasy. Můžete ho nanést místo kondicionéru a po chvíli opláchnout. Stejně tak vám může posloužit jako výživná maska na vlasy. Před mytím šamponem si ho naneste na vlasy (především na suché konečky) a nechte zhruba půl hodiny působit. Poté je nutné ho z vlasů důkladně vymýt. Měl by jim však zajistit hydrataci a zabránit třepení konečků.

Pomůže s hubnutím

Osvědčí se vám i jako parťák při dietě. Výhodou je, že vás dokáže rychle a na delší dobu zasytit, aniž byste do sebe zároveň dostali nadměrné množství cholesterolu. Tělu s jeho pomocí zajistíte postupný přísun energie.

K TÉMATU  Jak bojovat s prvními projevy stárnutí

Do domácí lékárničky

V kokosovém oleji jsou obsažené kvalitní mastné kyseliny. Některé z nich se uplatňují v boji proti plísním a kvasinkám. Při pravidelném užívání (ideálně lžičku třikrát denně) kokosového oleje můžete u sebe přispět ke zmírnění bolestí v krku a ústupu kašle. Při nachlazení si ho můžete přidat do čaje.

Hodí se, pokud trpíte vyrážkou a ekzémy, můžete s ním ošetřit jizvy. Sáhněte po něm i poté, co se spálíte na sluníčku. Pomůže s hojením pokožky. Má antibakteriální působení, které můžete využít i k prevenci zubního kazu. Stačí před spaním zuby trochu potřít olejem nebo ho přidat do zubní pasty.

Přispívá navíc ke stabilizaci hladiny krevního cukru. Je ideální při cukrovce, poruchách funkce štítné žlázy nebo srdečních chorobách. Někdy je zmiňován jeho pozitivní efekt při léčbě rakoviny a Alzheimerovy choroby. Tak neváhejte s jeho využitím!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Přírodní domácí kosmetika: vyrobte si ji v pohodlí domova

Hollywoodský úsměv snadno a rychle: nejúčinnější způsoby bělení zubů

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Znáte to: šéf tlačí novými úkoly a vy se snažíte najít odvahu říct NE. Jak však odmítnout šéfa bez rizika a udržet si duševní pohodu? Dnes se zaměříme na praktické strategie, jak elegantně odolat nadměrné pracovní zátěži, zachovat klid a udržet si zdravý životní rytmus.
Pořídit si psa je velký krok, který by si měl každý z nás minimálně dvakrát promyslet. Pes vyžaduje spoustu pozornosti, péče – a to je mnohdy finančně náročné. Pokud i přes to všechno do své rodiny chcete přivítat čtyřnohého mazlíka, vzhůru do toho. S jeho výběrem vám rádi pomůžeme.
Každý čínský panovník si byl vždy vědom toho, že musí na svět přivést dědice trůnu. A měl to také dobře pojištěné. Kromě oficiální manželky měl ještě císař další „podřadné“ manželky a své konkubíny.
Dřevěné, proutěné, skleněné, na řetězu nebo dokonce samozavlažovací, takové mohou být závěsné květináče. Záleží na vás, jestli si rostlinky pověsíte doma v interiéru nebo venku na zahradě.
V zimním období vyžaduje vaše pleť i vlasy více péče než po zbytek roku. Neustálé střídání teplot, vítr, mráz, sníh a smog, to je koktejl, který má na vaši pokožku i vlasy zničující účinek. Jak zabránit tomu, aby byla vaše pleť v zimě zašedlá a nezdravá a vlasy oslabené, polámané a bez života? Vyžaduje to kosmetickou první pomoc.
Sobota bude ve znamení očisty. Věnujte proto chvíli sobě samotné. Očista duše je základem pro váš klid. A víkend k tomu přímo vybízí. Co ještě byste všechno měly zvládnout?
Poslední víkend roku 2018! Sobotu si dopřejte spíše oddechovou a zbytečně se nedohadujte s ostatními, ať si na závěr roku nepokazíte náladu. Astroložka Naďa Šmídová připravila horoskop krásy a duševního zdraví, který vás připraví na to, co by vás mohlo překvapit.
Stříbrný náhrdelník je více než jen krásný. V tomto blogu najdete všechny výhody nošení stříbrného náhrdelníku. Hledáte nový náhrdelník, který byste přidaly do své šperkové kolekce, a zvažujete stříbro? Děláte skvělou volbu. Náhrdelníky ze stříbra jsou krásné, odolné a nestojí jmění. Jsou také hypoalergenní a snadno se udržují na rozdíl od mnoha jiných drahých kovů. Stříbrné náhrdelníky jsou univerzální a dostupné v široké škále stylů. Takže ať už hledáte něco elegantního, nebo dáváte přednost roztomilému a hravému vzhledu, určitě najdete ten pravý stříbrný náhrdelník pro vás. Chcete více podrobností o všech výhodách tohoto úžasného kovu?
Venkovní umění dokáže vyčarovat obdiv. Na skulptury ze dřeva a z kamene narazíme nejčastěji v parku nebo u lesní stezky. Co říkáte na tyhle?
Vaše kamarádky mají děti nebo setrvávají ve vztazích, které jsou naprosto nefunkční. A vy přemýšlíte, proč je vlastně člověk ve vztahu, když být sám taky není k zahození. Pojďme si to shrnout a podívat se na výhody single života.
Vánoce a tradice jdou ruku v ruce. Nejedna z nás jich mnoho z nich dodržuje nebo si děláme vlastní. Jednou z takových poměrně zaběhnutých, je hladovění, neboli půst. Podle této tradice by se měl držet během Štědrého dne půst až do večeře, aby se nám zjevilo zlaté prasátko. Co na to říká naše tělo?
O botoxu a jeho účincích se hojně mluví, kosmetické úpravy botoxem jsou skloňovány v médiích a zejména celebrity si v těchto úpravách libují. Ale už zdaleka nejen slavné tváře jeho magii podlehly. Ovšem i když se díky botoxovým injekcím můžete zbavit vrásek, čímž jistě alespoň na chvíli vizuálně zastavíte stárnutí, ne vždy je to výhra.

Výběr článků

Česnek je jedna z nejzdravějších potravin na světě. Odhání bacily, viry i upíry a je ceněným čističem cév a celého těla. I když se situace už hodně zlepšila, opravdu kvalitní česnek je na českém trhu stále poměrně nedostatkovým zbožím a pokud už je kvalitní, bývá velmi drahý
Body, které souvisí s orgány v našem těle, najdeme na našich nohou, rukou, i po celém těle. Pomocí jejich stimulace si jednoduše pomůžete od zdravotních potíží. Pojďte je najít společně s námi!
Tankování paliva na čerpací stanici je pro většinu z nás banální úkon. I tak jsou ale mezi námi ženy, které vypadají, že to za ně doposud dělal jen manžel. Ztracené řidičce přijde na pomoc i spolujezdkyně, která je ovšem také s rozumem úplně v koncích. Podívejte se, vážně to stojí za to!

Nepřehlédněte

Filosof Jean-Paul Sartre kdysi napsal, že každý má jiný koeficient neštěstí. Zatímco někteří lidé procházejí životem jako nůž máslem, jiným jakoby osud házel klacky pod nohy. Mnozí se přesto dokázali svému handicapu postavit.
Jsou přítulní a mazliví, ale také je s nimi velká zábava. Nejlepší čtyřnohý přítel člověka občas předvádí skutečné psí kousky. Podívejte se na ty nejlepší.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek