InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kalendář na příští rok z ateliéru Šechtl a Voseček zobrazuje Tábor při Krajinské výstavě před 120 lety

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

TÁBOR – Poslední srpnový den pořádali v Restauraci Univerzita v Táboře vernisáž. Návštěvníci se na ní mohli seznámit s další sadou historických fotografií z ateliéru Šechtl a Voseček. O archiv se stará Marie Michaela Šechtlová se svou rodinou. Tentokrát Marie Michaela Šechtlová vybrala z archivu fotografie, které dokumentují Jihočeskou hospodářsko-průmyslovou a národopisnou výstavu v Táboře 1902, tak řečenou Krajinskou.

„Za minulého režimu, především v 50. letech a později, byla snaha vymazat jméno Šechtl z historie města," zmínila při zahájení vernisáže Marie Michaela Šechtlová. V současné době existuje od roku 2004 v Táboře Muzeum Šechtl a Voseček. V jeho rámci se digitalizuje postupně celý archiv.

„Na digitalizaci pracujeme celá rodina. V současnosti je již digitalizovaných kolem 33 000 fotografií," uvedla Marie Michaela Šechtlová. „Všechny skleněné desky už jsou hotové, zdigitalizované. Zato mnoho tisíc negativů ještě čeká na zpracování. Tato práce je před námi," dodala její dcera Eva Hubičková.

Atmosféru na vernisáži podmalovávala příjemným zpěvem a hrou na kytaru Magdalena Dostálová. Zahrála několik písní z vlastní tvorby nebo i od Jarka Nohavici. Potom nastal čas na křest kalendáře s fotografiemi z fotoateliéru Šechtl a Voseček na příští rok.

„Kolikátý rok již kalendář vydáváte?" zeptal se Jaroslav Zvěřina. „Již od roku 2005. A každý rok je to vždy 13 fotografií, tak celkově to vychází na pěknou řádku fotografií," odpověděla Marie Michaela Šechtlová. Další sklenky ke křtu kalendáře se chopili kromě Jaroslava Zvěřiny samozřejmě Marie Michaela Šechtlová, Magdalena Dostálová a Ivo Ludvík z Univerzity.

Kalendář si návštěvníci na místě mohli zakoupit. Marie Michaela Šechtlová ho zájemcům na vernisáži podepsala.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace