Noční život v Pardubicích nabírá na obrátkách. Centrem dění je Pernštýnské náměstí, které se v pátek a v sobotu v noci mění v jednu velkou párty. Policistům a strážníkům v posledních měsících stoupl počet případů, kdy na toto místo vyjíždějí k bitkám a fyzickým napadením.

Rekord zaznamenali strážníci na začátku srpna, kdy během 24 hodin vyjížděli ke čtyřem rvačkám. V jednom případě skončil s krvavým zraněním na hlavě sedmačtyřicetiletý muž, v druhém na zemi zůstal ležet sedmadvacetiletý muž, kterého napadla skupinka agresorů.

„Kolem půl čtvrté ráno pak hlídka vyjížděla na Pernštýnské náměstí opět. I tentokrát šlo patrně o stejnou partu agresivních mladíků, kteří se pokoušeli vyprovokovat další incident,“ okomentovala to tehdy mluvčí pardubických strážníků Lucie Klementová. Strážníci proto na místě zůstali do doby, než tyto provokace ustaly. Často je ale po jejich příjezdu už po bitce.

Ilustrační foto
Neviděl jsi moje ukradené kolo? ptal se mladík. Místo odpovědi dostal ránu pěstí

Městští policisté mají náměstí jako jeden z kontrolních bodů, což znamená, že na něm provádějí dohled každou hodinu. Kromě toho, že na náměstí a do okolních ulic pravidelně jezdí, využívají i kamerový systém.

Podle pardubické psycholožky Markéty Kotkové v posledních letech mezi lidmi obecně stoupá výskyt agresivního chování, který souvisí s krizí hodnot, kdy se vytrácejí hranice slušného chování. Nyní je navíc tento jev umocněn dobou koronavirovou.

„Nárůst agresivity může souviset s uvolněním restrikcí po lockdownu. Lidé byli po dlouhou dobu pod velkým tlakem, frustrovaní, trpěli pocitem ohrožení. Nyní po rozvolnění se může ventilovat nahromaděný vnitřní tlak právě agresivním chováním, umocněným alkoholovým opojením,“ reagovala psycholožka.

„I přesto, že jsou na léto, vždy na pátek i sobotu, posíleny noční hlídky, může docházet k problémům, pokud se na náměstí sejde zhruba 80 podnapilých osob,“ řekla Klementová s tím, že v létě se opakovaně setkávali například se skupinou fotbalových fanoušků, kteří vyvolávali konflikty.

Opakující se rvačky a narůstající fyzické násilí v centru znepokojuje vedení města i prvního městského obvodu. „Lidé jsou poslední dobou jako utržení ze řetězu. Rok byli zavření a teď to dohánějí. Často jsou to mladí lidé, kteří nemají nastavené hranice a tyto incidenty vyprovokovávají schválně,“ uvedla starostka prvního obvodu Alena Stehnová s tím, že město chce tyto incidenty řešit.

Chystá setkání s primátorem, policií, strážníky a také majiteli barů a hospod, na němž chce najít řešení vedoucí k bezpečnějšímu nočnímu životu v Pardubicích.

„Považujeme to za sílící problém, proto požádáme provozovatele, aby podnapilým zákazníkům už více nenalévali,“ uvedl tiskový mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek.

Alkoholické rekordy víkendu. Místo medaile čekala na opilce záchytka
Ostravák v Pardubicích nadýchal téměř smrtelných 4,3 promile. Snažili se i další

„Vyzývám občany k tomu, aby v případě, kdy takovéto bojůvky uvidí, kontaktovali městskou nebo státní policii, jinak se nám nepodaří tyto problémy eliminovat,“ apelovala starostka.

Stopy divokého hýření jsou navíc v centru k nalezení i ráno, jelikož se nejen po celém náměstí válejí odhozené kelímky, brčka, ale i rozbité sklenice a různé další předměty.

„Na náměstí zůstává po víkendových nocích hrozný nepořádek, všude se válí rozbité sklo a vypadá to tam jako po boji. Naše uklízecí četa má o víkendu vždy neuvěřitelně práce,“ popsala Stehnová.