Česká platforma pro budování e-shopů Shoptet vstupuje po dvanácti letech existence do nového, pro ni logického odvětví. Největší poskytovatel e-shopové platformy v Česku, na které běží více než 28 tisíc internetových obchodů, spouští novou platební bránu Shoptet Pay.

„V oblasti platebních bran jsme naráželi na limity, které jsme pro naše e-shopaře chtěli odstranit,“ říká k velké novince současný šéf Shoptetu Samuel Huba, který letos na postu šéfa vystřídal zakladatele společnosti Miroslava Uďana. Ten se posunul do strategického řízení firmy.

Shoptet má ambice konkurovat novým produktem zavedeným platebním branám, jako je PayPal, GoPay, Barion nebo Comgate, a krok představuje zásadní impulz pro jeho rychle rostoucí byznys. Teoreticky se může stát, že celá polovina českých e-shopů bude využívat právě „domácí“ platební bránu.

Zároveň může posílit svou valuaci, která se už dnes pohybuje v řádech miliard korun. To je dobrá zpráva i pro internetového podnikatele a investora Ondřeje Tomka, který v Shoptetu drží zhruba sedmdesát procent. Šéf Shoptetu Samuel Huba je zároveň spolumajitelem a šéfem miliardového fondu Impulse Ventures, do kterého právě Tomek vložil základní kapitál.

Přes e-shopy využívající českou platformu loni proteklo 36 miliard korun, což je dvojnásobek oproti roku 2019. Shoptet, obsluhující zhruba pětinu české e-commerce, si tak sáhl na obrat 200 milionů korun.

Výhodou platební brány Shoptet Pay jsou za určitých podmínek nulové měsíční poplatky. „Pokud se e-shopařům nebude byznysově dařit a neuskuteční dostatečné množství prodejů, nemusí za Shoptet Pay vůbec nic platit,“ představuje Huba benefit platební brány.

Ta je plně integrovaná do platformy Shoptetu a provozovatel e-shopu tak získá okamžitý přístup k aktuálnímu stavu zásob, objednávek, reklamací, účetních výpisů i stavu plateb. Firma si k vývoji systému přizvala nizozemskou společnost Adyen, spolupracující s velkými technologickými jmény, jako je Spotify, Uber nebo Facebook.

„Velkou výhodou zvoleného partnerství je, že díky vybrané technologii bude pro e-shopaře u Shoptetu expanze na zahraniční trhy snadnější než kdy dřív. Shoptet Pay nabízí platby ve více než patnácti měnách, několika cizích jazycích a umožňuje nám působit až v pětatřiceti různých zemích,“ pochvaluje si Samuel Huba.