V Rakousku od středy začínají platit přísnější postihy za překročení rychlosti. Novinka zvyšuje pokuty, prodlužuje dobu odebrání řidičského průkazu, a navíc bude delší i období, během něhož je řidič v podmínce a porušení rychlosti se považuje za opakované s vyššími postihy. V tamních médiích si vysloužila přezdívku Raserpaket, v češtině "pirátský balíček".

Ke zvýšení pokut dochází v případě výrazných porušení rychlosti. Řidič, který pojede ve městě nebo mimo něj rychleji o 30 kilometrů za hodinu, zaplatí od 150 eur (3800 korun) do 5000 eur (127 000 korun), dříve přitom bylo stanoveno rozmezí od 70 do 2180 eur.

Ještě dražší bude překročení rychlosti o 40 km/h v obci a 50 mimo. V takovém případě může policie udělit pokutu ve výši 300 eur (tedy 7650 korun) až 5000 eur (cca 127 000 korun). V tomto případě byl původní rozsah 150 až 2180 eur.

Přísnější také bude odebírání řidičského průkazu. „Například při překročení rychlosti v obci o 41 až 60 km/h může šofér přijít o řidičský průkaz na měsíc místo dosavadních čtrnácti dní,“ popisuje právník autoklubu ÖAMTC Martin Hoffer. První opakování přestupku znamená odebrání řidičského průkazu na tři měsíce, každé další pak až na šest měsíců.

Důležité v tomto směru je ale také to, že se zdvojnásobí doba, během níž se přestupek považuje za opakovaný. Jednou přistižení šoféři si budou muset na rychlost dávat o to větší pozor čtyři roky.

V následujících měsících by se také podle ÖAMTC měl ujasnit i postup, podle něhož bude policie hříšníkům, kteří výrazně překročí povolenou rychlost, zabavovat auta. Speciální tresty mají být zavedeny rovněž pro účastníky nepovolených silničních závodů, proti nimž je zpřísnění postihů mířeno především.