Na Zonky už nepůjde půjčovat konkrétním lidem. Obliba automatizovaných investic rychle roste i díky Air Bank

Peter BrejčákPeter Brejčák

jiri-humhal-zonky-top2

Foto: Zonky

Jiří Humhal, CEO Zonky

0Zobrazit komentáře

Zonky si na českém trhu vybudovalo jméno jako takzvaná peer-to-peer platforma, v níž lidé půjčují peníze dalším lidem. V začátcích služby si investoři museli sami vybírat, kterému konkrétnímu střadateli své peníze poskytnou, v roce 2019 pak firma představila produkt Rentiér, který nabízí automaticky diverzifikované investice do desítek i stovek půjček.

Produkt podle šéfa investiční platformy Jiřího Humhala předčil očekávání a stal se oblíbeným do takové míry, že Zonky v průběhu nejbližších měsíců přestane poskytovat možnost investovat manuálně a svým klientům bude nabízet dál už jen Rentiéra. Dokazuje to také čísly, jen za poslední měsíce je objem nových vkladů do Rentiéra trojnásobný oproti manuálnímu investování.

„Z pohledu efektivity nám už nedává smysl udržovat vedle sebe dvě služby, které plní obdobnou funkci. Proto jsme se rozhodli podporu manuálního investování postupně omezit a soustředit naše kapacity jen na další vylepšování Zonky Rentiéra a také se více věnovat půjčkám. Věříme, že celkově to pro službu Zonky a její klienty znamená příležitost k dalšímu růstu,“ popisuje Humhal.

Novým investorům tak od konce srpna Zonky nabízí už jen možnost investovat do Rentiéra, stávajícím investorům přestane umožňovat manuální investování do nových půjček od začátku listopadu. U stávajících manuálních investic se aktuálně nic nemění, klienti je mohou nechat „doběhnout“, tedy postupně vysplácet.

zonky-app

Foto: Zonky

Mobilní aplikace Zonky

Velké změny na investiční platformě přichází po poměrně turbulentním období. Její původní majitel Home Credit nejdřív začátkem loňského roku zařízl plánovanou expanzi Zonky do Španělska, kvůli čemuž ve firmě skončil i její předchozí šéf Pavel Novák. Následně došlo k oficiální změně majitele, kdy z rukou Home Creditu přešla pod Air Bank. Obě firmy přitom spadají pod investiční skupinu PPF.

Pod křídly bankovního domu teď dochází ke stále většímu propojování služeb obou společností, Air Bank například nabízí možnost investovat přes Zonky přímo ve své mobilní aplikaci My Air. Podle vyjádření banky pro CzechCrunch tuto možnost k dnešnímu dni využilo přibližně 3 300 uživatelů, kteří přes platformu investovali zhruba 280 milionů korun.

„V aplikaci My Air se službě Zonky Rentiér daří velmi dobře. Od jejího propojení s mobilním bankovnictvím Air Bank stále stoupá počet nových uživatelů, kteří si ji zakládají právě v My Air,“ pochvaluje si zástupce tiskové mluvčí Air Bank a Zonky Roman Macháček.

Kromě Zonky mohou uživatelé aplikace My Air od začátku července investovat i přes částečně konkurenční platformu Portu, jež je zaměřená na investice do akcií. „Obě služby se v mobilní aplikaci dobře doplňují. Zatímco Rentiér je vhodný pro začínající a spíše konzervativní investory, služba Portu je vhodná zase pro zkušenější a dlouhodobější investory,“ říká Macháček.

Propojování Zonky s Air Bank se podepisuje také na výsledcích. Investiční platforma už na jaře hlásila překonání milníku propůjčovaných 15 miliard korun, přičemž letošní březen se stal, co se týče objemu nově poskytnutých úvěrů, nejlepším měsícem v historii firmy – konkrétně šlo o 600 milionů korun.

Zároveň Zonky deklaruje, že první pololetí letošního roku je už druhým v řadě, v němž vykazuje ziskové hospodaření. Za celý loňský rok přitom ještě služba skončila v červených číslech, i když výrazně zlepšila své hospodaření a meziročně snížila ztrátu o 91 procent. „Pokud by společnost nemusela vynakládat jednorázové náklady spojené s uzavřením expanze do Španělska ve výši 40 milionů korun, zakončila by v zisku i celý rok,“ doplňuje Macháček.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym