Jak se ze studenta stane filmový profesionál? Chce to odvahu být autentický. A umět pitchovat

1. září 2021

Hanka Malaníková si na 55. MFF KV povídá s dramaturgyněmi Annou Kořínek a Sandrou Hezinovou, slovenským režisérem Michalem Blaško a maďarskou režisérkou Hajni Kis. 

Už po sedmé se na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary (MFF KV) představila sekce nazvaná První podání (Future Frames: Generation NEXT of European Cinema), kterou tvoří krátkometrážní absolventské filmy deseti vybraných evropských režisérů. Dramaturgyně z programového oddělení karlovarského festivalu, Anna Kořínek a Sandra Hezinová, v rozhovoru vysvětlují, na základě jakých kritérií vybírají z více než sedmdesáti snímku desítku těch, které jsou pak se vší slávou uvedeny na mezinárodním filmovém festivalu kategorie A. „Pro sekci První podání je specifické, že se v ní zrcadlí aktuální témata – třeba taková, která ještě nejsou v celovečerním filmu tak pokryta,“ popisuje Sandra Hezinová.

Dramaturgyně Sandra Hezinová a Anna Kořínek s Hankou Malaníkovou

Ovládnout umění filmu i pitchingu

Jedním z těch, kterým karlovarský festival pomohl nastartovat profesionální kariéru, je i slovenský režisér Martin Blaško. V roce 2017 byl se svým bakalářským filmem Atlantida, 2003 vybrán nejen do programu První podání na MFF KV, ale předtím i do Cannes, do obdobné sekce zvané Cinéfondation. O čtyři roky později už Blaško přijel do Varů uvést v předpremiéře první část třídílné série Podezření, kterou vyrobila a od února bude vysílat Česká televize. Jak potvrzuje, důležitou schopností začínajícího tvůrce je ovládnout umění takzvaného pitchingu, tedy prezentace budoucího filmu potenciálním investorům, sales agentům a distributorům.

Slovenský režisér Michal Blaško

V ArtCafé uslyšíte i debutující maďarskou režisérkou Hajni Kis, která jen pár hodin před rozhovorem prožila světovou premiéru svého prvního celovečerního snímku Jiná smečka, který byl v rámci 55. MFF KV zařazen do soutěžní sekce Na východ od Západu. Do hlavních rolí příběhu o komplikovaném vztahu otce a dvanáctileté dcery obsadila dvojici neherců – bývalého zápasníka MMA Gusztáva Dietze a Zorku Horváthovou. I oni měli během natáčení komplikovaný vztah plný reálných pocitů nedorozumění a nesympatie, což nakonec pomohlo autentickému vyznění celého díla.

Herec Gusztáv Dietz, režisérka Hajni Kis a herečka Zorka Horváth

Také Hajni Kis potvrzuje, že i když filmový pitching není její oblíbená disciplína, nic jiného než naučit se dobře odprezentovat své nápady jí coby začínající filmařce nezbývá.

Pořad připravily: Hanka Malaníková a Jitka Kostelníková
Hudbu vybral: Pavel Zelinka
Spustit audio

Související