Ozvěny z Bundesligy: Ještě silnější, než jsme si mysleli

01.09.2021, 13:51
Názory a komentáře
Radost hráčů Leverkusenu (© AFP)
Už vloni se Leverkusen na chvíli vyjevil jako aspirant usilující o prolomení triumvirátu z Mnichova, Dortmundu a Lipska. Dokonce se objevil na čele tabulky a hodlal na prvním místě vydržet co nejdéle. Stačila však jediná chyba v předvánočním zápase proti Bayernu, aby se doposud soudržně působící mužstvo zhroutilo. V létě se ovšem "Werkself” znovu zmobilizoval a od prvního kola tlačí na pilu.

Zkrátka není čas ztrácet čas. Zatímco v pátek večer se na první přesný zásah čekalo v první půli marně (byť závěrečné drama čekání jistě vynahradilo), sobotní odpoledne přineslo rychlé góly v Mohuči, Augsburgu, Stuttgartu i Bielefeldu. Vůbec nejlépe odstartoval Freiburg, jenž Bádensko-Württemberské derby zahájil přímo skvostně. Woo-yeong Jeong se dokonce stal prvním hráčem SCF, který kdy vsítil dva góly v prvních deseti minutách zápasu.

Freiburg může během reprezentační pauzy těšit zisk sedmi bodů a nejlepší vstup klubu do bundesligové sezony vůbec. Ten zaznamenal také doposud stoprocentní a v tabulce první Wolfsburg. "Vlci” na první pohled po odchodu Olivera Glasnera nic neztratili z kompaktnosti a skvělé obranné hry, kouč Mark van Bommel pak navzdory původním pochybám dodal do Autostadtu ještě víc bojovnosti a snad i pragmatismu. První ostrý test proti Lipsku ukázal, že na VfL je třeba dávat si pozor.

Ostražití bývají soupeři také před uměním Lewandowskiho, ale stejně je jim to houby platné. Polská mašina po hattricku proti Hertě zase vede tabulku střelců, navíc si góly ve 13 bundesligových zápasech v řadě stanovila nové osobní maximum. Vedle Lewandowskiho se v dresu Bayernu prosadil rovněž Jamal Musiala, jenž tak navázal na svého vrstevníka Floriana Wirtze z Leverkusenu. Oba 18letí talenti jsou aktuálně nejmladšími hráči, kteří kdy v německé nejvyšší soutěži nasázeli 7 gólů.

Vedle Jeonga, Lewandowskiho, Musialy a Wirtze bavily v sobotu též mohučské "Nulapětky”, nabytou pohodu potvrdili též kolínští "Geißböcke”. Jejich počínání si určitě zaslouží větší prostor, ale snad pánové Svensson s Baumgartem prominou, že na ně dojde řada až někdy příště.



FC Augsburg - Bayer Leverkusen 1:4

28.08.2021 15:30

Góly: 30. Florian Niederlechner - 3. Iago (vl.), 14. Florian Niederlechner (vl.), 75. Patrik Schick, 81. Florian Wirtz

Více informací k zápasu

Oko autora totiž od sobotních 15:30 koumalo seanci v Augsburgu, kde domácí s velkým odporem pohostili svou nemesis. Skutečně, "Fuggerstädter” už několikrát vytřeli zrak Dortmundu (naposledy před necelým rokem), zaskočili též Bayern a jednou zdolali i Lipsko. Avšak Leverkusen, to je hotová noční můra, Angstgegner. Z 20 vzájemných zápasů v Bundeslize se ani jednou nezrodilo vítězství FCA.

A proto se mančaft se Švábska tentokrát raději nehodlal trápit vůbec a nedlouho po úvodním hvizdu se sám popravit. Jak jinak si taky vysvětlit komický oblouček Iaga přes gólmana Rafała Gikiewicze. Důmyslná sebevražda. To už rovnou mohl Brazilec nechat v akci pokračovat Patrika Schicka a ušetřit mu tentokrát poměrně dlouhé čekání na gól. Zvlášť, když Florian Niederlechner pocítil potřebu zachovat se vůči Iagovi kolegiálně a hloupým vložením vlastní hlavy do centru Kerema Demirbaye zvýšil náskok... soupeře.

Ani v hloubi pole nevykazoval Augsburg nějakou viditelnou snahu sehrát s Werkself vyrovnanou partii. Obránci hostů si při zárodku akcí mohli nerušeně několikrát vyměnit míč mezi sebou, neboť presink FCA působil dost jalově. Osamocený Niederlechner na hrotu vykrýval prostory dost k ničemu, Daniel Caligiuri se jako falešná devítka snažil strážit pivoty Bayeru, jenže v záloze domácích zely takové díry, že Odilon Kossounou s Jonathanem Tahem posílaly přihrávky rovnou na Demirbaye či dokonce Schicka. Výpomoc Exequiela Palaciose a Charlese Aránguize tak ani nebyla potřeba. Oba Jihoameričané se postupem času zatahovaly mezi stopery spíš z jednoduché potřeby taky si čutnout. Čímž Caligiuriho definitivně učinili zbytečným.

Především Palacios pak na hřišti vynikal předvídavostí a čtením hry. Dle databáze FBref hned pětkrát vystihl přihrávku soupeře, jeden takový zisk míče ostatně předcházel úvodní trefě Bayeru. I díky zranění Juliana Baumgartlingera konečně dostává mladý Argentinec v Německu prostor a spolu s Aránguizem nedává znát, že by Baumgartlinger měl Werkself nějak citelně chybět (snad jen vůdcovskými schopnostmi).

Leverkusen však neměl utkání v Augsburgu celou dobu zcela pod kontrolou. Po nabytí dvougólového náskoku nařídil kouč Seoane svým svěřencům opatrnější přístup s napadáním začínajícím jen několik metrů za polovinou hřiště. Vedle vyššího podílu domácích na držení míče se navíc do hry hostů vkrádala nepřesnost. Mizela snaha o kombinaci, naopak se začaly projevovat sobecké sklony u Diabyho či Schicka.

Když se k Iagovi a Niederlechnerovi přidal směšným vlastňákem též Mitchel Bakker, vycítili Fuggerstädter svou šanci. Jenže v útoku narážely na limity svých křídel. André Hahn už zkrátka po všech zraněních není tak výbušným hráčem schopným projít v souboji jeden na jednoho. Přesto byl Hahn stále nejnebezpečnějším hráčem FCA — když dostal prostor, dokázal nebezpečně ocentrovat na nabíhající Niederlechnera s Caligiurim.

Co schází Hahnovi, měl by vyrovnávat na druhé straně hrající Rubén Vargas. Šikovný Švýcar je ovšem z formy. Domácí se přitom právě Vargase snažili hojně využívat, zřejmě pod vlivem dojmu, že Jeremie Frimpong se při některém ze svých útočných výletů může zapomenout. Jenže Vargase zrazovalo zpracování a při snaze projít přes protihráče dopadal snah hůř než Hahn. "Augsburský Sancho” tak Sancha skutečně připomíná — akorát tu verzi, jež se vloni na podzim trápila v Dortmundu.

I díky střídání se Seoanemu povedlo platonický tlak FCA rozbít. Werkself se opět vrátili k aktivnímu presinku a pronikání do prostupné obrany domácích. Bayer navíc ukázal, že může hrozit též prostřednictvím svých žolíků. Německé fandy možná štve, že Florian Wirtz přišel o místo v základní sestavě, přesto svou cenu ukázal i příchodem ze střídačky. Vedle Wirtze se mezi střelce mohla zapsat také nová akvizice z Toulouse Amine Adli — scházelo málo, aby francouzský talent zazářil hned při prvním startu za Leverkusen.

Diaby s Frimpongem sice tentokrát nešikanovali protihráče tak jako v prvních dvou kolech, Bayer nicméně díky jejich skromnosti mohl ukázat i další zbraně. Na Schickovi je vidět, že si sebevědomí z Eura přenesl též do Bundesligy a v dobré formě se může stát spolehlivým kanonýrem. Na Leona Baileyho hodlá zapomenout Paulinho, silový, avšak stále šikovný Brazilec, jenž zatím jen naznačuje své možnosti. V zadních řadách pořád trochu nervozity vzbuzuje počínání Taha — zkraje sezony se zásadních chyb vyvarovává, i tak se ale fandové Werkself jistě těší, až se Kossounou sehraje z vyléčeným Edmondem Tapsobou. Brankáři Lukáši Hrádeckému se sice nedostává takové pozornosti jako Neuerovi či Sommerovi, také finský fotbalista však oplývá jistotou, kterou ambiciózní mužstvo vyžaduje. O Palaciosovi s Aránguizem již byla řeč výše.

V Leverkusenu se — podobně jako vloni — rýsuje stěžejní osa. Teď je třeba, aby se nikterak nepokroutila. Na první pohled může deformace hrozit při hvězdných manýrech individualit honících se za osobními čísly. Přece jen, hlas kapitána Hrádeckého se z brány až do útoku nedonese. V takovém případě už musí nastoupit Seoane, aby své ovečky ukočíroval. Jestliže to zvládne, nemusí se Bayer tentokrát zlomit při prvním silnějším poryvu.

Komediální první půle a pohodový dojezd Leverkusenu

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (4)

Přidat komentář
Gajdy38

Leverkusen už dlhšie platí medzi herne najatraktívnejšie mužstvá v lige, možno aj v Európe. V tejto sezóne som ich ešte nevidel, bohužiaľ. Ale celkom by ma zaujímalo ako to v tejto sezóne môže dlhodobo pod Seoanem vyzerať. Čo na nich zatiaľ hovoríte, vyzerá to že sa v tejto sezóne pod novým trénerom posunuli na takú úroveň aby dokázali dlhodobejšie potrápiť minimálne Lipsko a Dortmund a zároveň aj naďalej hrali atraktívny futbal?

Reagovat
andrew96

Minimálně ze srovnání s mužstvy na jejich úrovni vycházejí dobře. Frankfurt má co dělat sám se sebou a může se hledat klidně celý podzim, Gladbach teď decimují zranění. Wolfsburg zatím šlape, ale Leverkusenu v potenciálním honu za top 3 věřím víc. Za mě zatím hlavní favorit na poslední flek do LM, případný větší úspěch se bude odvíjet také podle formy Bayernu, BVB a RB.

Reagovat
smazaný uživatel

Viděl jsem poslední dva zápasy Bayeru a hodně mě to bavilo! Atrakticní rychlý fotbal a Patrik letos vypadá velice dobře, 15 gólů by dát mohl

Reagovat
verv

Schickův gól velká paráda Místo, aby padal, tak ustojí faul a ještě nekompromisně zakončí.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele