Zde může být vaše reklama.

Kouč děkoval divákům Jílek: Doufám, že se v tom módu udržíme

Jílek: Doufám, že se v tom módu udržíme

foto: Petr Pelíšek

01. 09. 2021 - 15:41

Trenér Václav Jílek po svém comebacku do SK Sigma Olomouc sliboval atraktivní a ofenzivní fotbal. A co slíbil, to zatím plní, a vrchovatě. Na Andrově stadionu už zase řádí Modrá lavina, tým za pět ligových zápasů nastřílel šestnáct branek. Naposledy Sigma doma sfoukla Jablonec, nasázela mu čtyři branky. A nadto předvedla na české poměry málo vídanou hru s neustálou snahou o další a další útočné akce, pořád chtěla dát další a další góly. V posledních třech soutěžních utkáních, dvou v lize a jednom v poháru, dali Jílkovi svěřenci vždy čtyři branky. „Chtěl bych poděkovat divákům. V prvním poločase, kdy se nám herně úplně nedařilo, tak jsem neslyšel nějakou negaci. A druhý poločas jsem cítil opravdu velkou fanouškovskou podporu. Jenom doufám, že postupem času bude lidí více a víc a budeme mít podporu z tribun ještě větší,“ řekl trenér Václav Jílek.

Jak jste spokojený s utkání proti Jablonci.
Jsem zejména hlavně s druhým poločasem. Řekl bych, že tam byla skoro naprostá spokojenost. Minimum chyb v defenzivě, aktivní pojetí, produktivita, další šance. První poločas, k tomu bych měl velké výtky. Myslím si, že jsme byli pasivní, byli jsme na tom strašně špatně pohybově. Zní to hodně kriticky, ale tak to skutečně bylo. Jablonec tam hodně jednoduše držel balon, my jsme byli hodně hluboko, měli strašně natažené hřiště, měli to všude daleko. Sice se Jablonec nedostával do vyložených brankových situací, těch jsme asi měli více už v prvním poločase my, ale hra nesplňovala naše představy. Za to ve druhém poločase jsme si to vynahradili. A jsem rád, že mužstvo ukázalo velký charakter, když i za rozhodnutého stavu pořád pracovalo hodně zodpovědně. Klobouk dolů. A chtěl bych poděkovat divákům. V prvním poločase, kdy se nám herně úplně nedařilo, tak jsem neslyšel nějakou negaci. A druhý poločas jsem cítil opravdu velkou fanouškovskou podporu. Jenom doufám, že postupem času bude lidí více a víc a budeme mít podporu z tribun ještě větší.

První branku jste dali po rohovém kopu. Je velké plus, že si takto v zápasech můžete pomoci standardkami?
To pro každé mužstvo. Stejně tak pro nás. První branka po standardce byla strašně důležitá. Určitě je to hodně klíčová věc. Mužstva, která jsou hodně úspěšná, mají i vysokou úspěšnost ze standardních situací. Hodně se tomu věnujeme, Milan Kerbr s tím tráví hodně času s Jirkou Saňákem. Jsem rád, že se nám ta práce zúročuje, ale myslím, že v tom můžeme být ještě lepší.

Poprvé v sezoně jste neinkasovali. Jak moc je to pro vás cenné?
Šli jsme s tím do zápasu, byl to jeden z cílů toho utkání. Protože je potřeba si říct, že pokud nulu nebudeme držet, tak většinou utkání potom nebudeme vyhrávat s takovou pravidelností. Je potřeba, abychom byli pevnější. A nesouvisí to jen s tou nulou, protože samozřejmě může být nula a soupeř také může mít třeba osm šancí. Ale byla tam nula s tím, že Jablonec měl možná jednu dvě příležitosti, jinak jsme si to pohlídali. Takže s tím, že jsme neinkasovali, můžeme být spokojeni.

Martin Hála v posledních kolech skvěle funguje jako žolík. Sedí mu ta role?
To byste se ho museli zeptat. Vnitřně cítím, že mu ta role určitě nesedí. Ve smyslu toho, že nastupuje až v průběhu utkání. Ale myslím si, že nyní máme na výběr, křídla jsou hodně vyrovnaná, hodně kvalitní. Je pro nás strašně důležité, že v momentě, kdy sáhneme na lavku, tak nám to většinou přináší oživení a kvalitu. Druhý poločas zvládl výborně, obě branky, hlavně ta druhá, byly přesně dokladem jeho kvality a klidu v koncovce. Ale nebylo to jenom o ofenzivě, myslím, že pracoval velmi dobře i směrem dozadu. Takže určitě si řekl o to, aby příště nebyl jenom žolík.

U tří gólů byl Ondřej Zmrzlý. Také ho můžete pochválit?
Je to klišé, ale budu chválit celé mužstvo. Měl jsem vůči Ondrovi během pěti kol nějaké výtky, ale tu důvěru nám splácí. Ne všechny zápasy byly podařené, ale proti Jablonci to byl v jeho pozici hodně dominantní výkon, hodně aktivní, kvalitní směrem dopředu a pevný směrem dozadu. Takže určitě to byl výkon, který od něj očekáváme a budeme očekávat v dalších zápasech.

Zmínil jste lavičku, už podruhé jste na ní měli jedno místo volné.
Počítali jsme s tím, že Vit Beneš už bude zdravý, další kluky jsme poslali k zápasu s béčkem. Měl být Beneš, ale kvůli viróze na poslední chvíli vypadl. Pak už jsme nechtěli brát hráče, kteří měli dopolední zápas v nohách.

Zatím máte úžasnou produktivitu. Kde se to v Sigmě, která se v minulé sezoně v koncovce docela trápila, vzalo?
Ještě bych to možná trošku rozlišil. Protože třeba ve Zlíně jsme byli produktivní, z pěti situací jsme dali čtyři branky. A proti Jablonci to bylo tak, jak bych si představoval, že si šancí vypracujeme deset dvanáct. A z toho jsme měli možná osm brankových příležitostí a čtyřikrát jsme byli úspěšní. Nelze předpokládat, že udržíme takovou produktivitu, jakou jsme měli ve Zlíně, to se nedá, to není v silách hráčů. Mužstvo musím pochválit. Vnímá věci, které po něm chceme. A největší zásluhu na tom má aktivita, to, že nešetříme krokem posledních třicet metrů, je tam neustálý pohyb za obranu, hledáme si ty situace, dohráváme je, je nás tam relativně dost v zakončení. A z toho potom rezultují ty branky. Kluci si prostě pro ty góly jdou.

Blíží se konec přestupního termínu. Dojde ještě k nějakým kádrovým změnám?
V tuto chvíli by asi musela přijít nějaká velmi zajímavá příležitost. Nyní to bereme tak, že kádr je víceméně uzavřený. Uvidíme, co ještě nejbližší dny přinesou, ale už jinak nepočítáme s nějakými zásadními změnami.

Jde se do první reprezentační přestávky, po šestém kole máte z pěti odehraných zápasů deset bodů. Jak jste s tím spokojený?
Myslím, že bychom mohli hodnotit vstup do soutěže jako povedený, jako podařený. Protože i ve vztahu k tomu, že jsme měli velmi kvalitní soupeře, tři pohárové účastníky a nemáme ještě odehraný zápas se Slavií, byť každý asi počítá s tím, že Slavia vyhraje, ale my ji určitě nic nedáme zadarmo, tak myslím, že vstup lze povařovat za povedený. Jenom doufám, že se v tom módu udržíme a pak na to navážeme.

Další články