1. 9. 2021

S lupou do historie: Elementary

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Elementary (Sherlock Holmes: Jak prosté) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Elementary (Sherlock Holmes: Jak prosté)
Žánr Drama, Krimi
Stanice CBS
Vysílání 2012–2019
Počet sérií 7
Premiéra 27. 9. 2012
Délka pilotu 46 minut
Prům. hodnocení 76 % (od 1056 uživatelů)

O čem to je?

Po událostech v Londýně a léčení ze závislosti se Sherlock v New Yorku pomalu vrací k normálnímu životu. Otec mu přiděluje doktorku Joan Watsonovou, která by na něj měla dohlížet, s této nesourodé dvojky se ale více než pár závislák-dohled stává nerozlučná dvojka na cestě za řešením zločinů.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděna spousta epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Dnes jsou to přesně dva roky od chvíle, kdy jsem SLDH převzal, a jsem rád, že na mé 211. vydání (celkově kulaté 400. vydání) vyšel zrovna tento seriál, aniž bych zrovna v tomto případě do seznamu zasahoval. Elementary může být pro mnohé svým moderním pojetím možná i kontroverzní, navíc původní příběh dokáže zaujmout, tak proč dělat něco tak přetočeného? No já osobně patřím do té skupiny, která to nevidí až tak horké a užívá si fajn seriál, který přináší něco nového, jiného. A tak se to i musí brát.

Už je to nějaký ten rok, kdy jsem naposledy viděl pilot, a k mému překvapení jsem si z něj pamatoval docela hodně. Je tu spousta skvělých nápadů, vtipů a postřehů. Po stránce vizuální jde taky o povedenou věc, vždyť už jen skleněnka, která se zastaví až v krvi, stojí za to. Další super věcí je odkaz v podobě včel, včelaření a psaní knihy ve své hlavě, tato scéna mě osobně baví pokaždé.

Trochu mi tu chybí hravé úvodní titulky a z pozdějších dílů mimo jiné i vyzvánění, když volá Lestrade. To ale kompenzují jiné věci, od hudby, přes hlasy Sherlocka a Watsonové, až po samotné obsazení této dvojky, které je bravurní. Lucy a Jonny spolu tvoří perfektní dvojici a za ty roky o tom přesvědčovali neustále.

Na pilot je tu docela fajn případ. Nic extra překombinovaného, všechno dává smysl a dobře slouží k vykreslení základní myšlenky spolupráce Sherlocka a Joan. Oceňuju, že už v úvodu je řečeno, že jen dedukce nestačí, zkrátka doba pokročila a internet existuje. Přeci jen Everyone tu sehrají svoji roli.

Já jsem si tento díl nesmírně užil, tím, že už ho evidentně dobře znám, tak jsem si ho užíval zase trochu jinak a mohl si všímat věcí, které by mi jinak možná unikly. Omezená série jako v případě britského Sherlocka to sice není, ale jako fajn kriminálka se základem v knihách je to super podívaná.

  • svěží pojetí
  • detaily a jejich zpracování
  • obsazení hlavní dvojice
  • jde s dobou
  • chybí úvodní titulky
90 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
AislinK

AislinK

Tak tohle šlo úplně mimo mě, ale doufám, že se k tomu někdy dostanu a taky se mrknu.
před 2 roky
Fruiko

Fruiko

Když se člověk dokáže dost odprostit od toho, že to je Sherlock, tak některý případy jsou mnohem lepší než...
před 2 roky
sandokan555

sandokan555

Fruiko a prave to je to, ked sa dokaze clovek oprostit. Mne to nevyhovovalo, ak by to bolo o nejakom...
před 2 roky
Další články k tématu