Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Česká Lípa plánovala bezdoplatkovou zónu. Soud ji ale zrušil

Ústavní soud včera zrušil zřizování bezdoplatkových zón. Tu plánovalo od dnešního dne vyhlásit město Česká Lípa.

Pro nové nájemníky v ulicích Jiráskova, Žižkova a Mariánská od náměstí T. G. Masaryka po křížení s ulicí U Spojů, kteří se tam přistěhují, by to znamenalo, že nebudou mít nárok na doplatek na bydlení. Verdikt Ústavního soudu však zrušil část zákona, která umožňovala tyto zóny zřizovat. Pracovníci města teď zjišťují, jak se rozhodnutí nové vyhlášky dotkne, řekla na dotaz mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Zóna měla zajistit bezpečnější a příjemnější bydlení

Bezdoplatková zóna měla podle radnice pomoci občanům v Jiráskově, Mariánské a Žižkově ulici, aby se v místě bydliště cítili dobře a bezpečně. „K tomu jsme využili veškerých dostupných nástrojů a způsobů, jedním z nich bylo také opatření obecné povahy, tj. vyhlášení bezdoplatkové zóny pro tuto oblast," uvedla starostka Jitka Volfová. „Nález Ústavního soudu musíme pečlivě prostudovat a samozřejmě dle tohoto nálezu opatření upravíme, případně zrušíme, bude-li to nutné. Řešením situace v centru města se samozřejmě budeme dál zabývat," doplnila.

Ústavní soud vyhověl návrhu skupiny 17 senátorů, kterým se zabýval čtyři roky, a zrušil spornou část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která umožňovala bezdoplatkové zóny zřizovat. Podle soudu zóny zasahovaly do práva na zajištění základních životních podmínek v oblasti bydlení a nerozlišovaly mezi původci a oběťmi problémů. Nález vstoupí v platnost dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Jiráskova, Žižkova a Mariánská ulice jsou problémovou lokalitou, která leží nedaleko radnice. Lidé si tam stěžují na hluk, nepořádek i ničení majetku. Podle Volfové se obyvatelé centra na radnici obracejí již několik let s žádostmi, aby město pomohlo složitou situaci řešit. „Proto jsme lokalitu společně s městskými strážníky, policisty i sociálními pracovnicemi sledovali, stejně tak jsme brali v úvahu množství podnětů místních. Nainstalovali jsme zde kameru, zvýšily se hlídky městských strážníků a policistů i frekvence úklidu," uvedla starostka.

Žádné z opatření ale podle ní nezajistilo v České Lípě dlouhodobé zlepšení situace. Radnice proto doufala, že pomůže vyhlášení bezdoplatkové zóny. Teď bude zřejmě muset hledat jiné řešení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Česká Lípa

Štítky správa, sociální, byty, soud, Ústavní, Česká Lípa, Ústavní soud České republiky, bydlení, radnice, Jitka Volfová, Tomáš Garrigue Masaryk, Mariánská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa plánovala bezdoplatkovou zónu. Soud ji ale zrušil  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.