Hlavní obsah

V Británii pustili z vězení prvního člověka odsouzeného na základě DNA

– Londýn
Novinky, drk

Colin Pitchfork byl vůbec prvním člověkem ve Spojeném království, kterého policie usvědčila na základě důkazů poskytnutých profilem DNA. V roce 1988 ho soud poslal do vězení na doživotí za znásilnění a uškrcení dvou 15letých dívek. Teď, coby šedesátník, se dostal po 33 letech zpět na svobodu, informuje stanice BBC. Matka jedné z obětí s rozhodnutím nesouhlasí, protože doživotí má podle ní znamenat doživotí.

Foto: Profimedia.cz

Tehdy 22letý Colin Pitchwork

Článek

První z dívek, Lyndu Mannovou, Pitchfork zavraždil v roce 1983 v Leicesteru. Tehdy mu bylo 22 let a byl otcem dvou dětí.

Mannová se vracela z hlídání dětí, cestu domů si chtěla zkrátit po nevyužívané stezce. Pitchfork si na ni počkal, druhý den byla nalezena uškrcená a znásilněná.

Policie zajistila vzorek semena a identifikovala ho jakožto patřící člověku s krevním typem A s enzymovým profilem, který má jen 10 procent mužů. Pachatele ale nenašla.

Druhou vraždu vykonal po třech letech, modus operandi byl stejný, Dawn Ashworthové bylo rovněž 15 let.

Usvědčilo ho DNA

Pitchwork se ke svým činům nakonec přiznal, ale k jeho dopadení by nikdy nedošlo nebýt tehdy přelomové metody genetické daktyloskopie.

Ta umožňuje díky unikátnosti sekvence DNA určit, zdali daný úsek DNA patří hledanému člověku. Stalo se tak vůbec poprvé v historii britské policie.

Foto: Profimedia.cz

Archivní snímky Dawn Ashworthové

Nebýt těchto vědeckých důkazů, policie by tehdy zřejmě zatkla místního 17letého chlapce Richarda Bucklanda, který neměl s vraždami nic společného.

Soud Pitchforka sice v roce 1988 poslal do vězení na doživotí s vysvětlením, že s ohledem na zachování bezpečí veřejnosti by takový člověk neměl být nikdy propuštěn na svobodu.

Tehdejší ministr spravedlnosti však stanovil minimální dobu pobytu za mřížemi na 30 let. Pitchfork proto opustil vězení ve středu.

„Nemyslím si, že by měl dýchat stejný vzduch jako my,” reagovala matka zavražděné Dawn Ashworthové. Podle ní má doživotí znamenat doživotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám