V Británii vyšel na svobodu první vrah usvědčený za pomoci DNA

Colin Pitchfork, který byl před více než třemi desetiletími usvědčen jako první vrah za pomoci testů DNA, vyšel na svobodu, potvrdilo dnes britské ministerstvo spravedlnosti. Pitchfork byl odsouzen do vězení v roce 1988 za znásilnění a vraždu dvou patnáctiletých dívek v hrabství Leicestershire v centrální části Anglie, uvedl server BBC News.

DNA, ilustrační fotografie.

Rada pro podmínečné propuštění dospěla v červnu k závěru, že je bezpečné propustit někdejšího pekaře na svobodu. Pitchfork, kterému je nyní 61 let a který splnil všechny podmínky pro propuštění, má podle ministerstva zůstat po zbytek života pod dohledem.

Pitchfork v listopadu 1983 znásilnil a uškrtil Lyndu Mannovou a o tři roky později zavraždil Dawn Ashworthovou. Dopaden byl po bezprecedentním hromadném testování pěti tisícovek mužů tehdy pionýrskou metodou srovnání vzorků deoxyribonukleové kyseliny (DNA). K oběma vraždám se přiznal a v lednu 1988 byl odsouzen na doživotí.

Rozhodnutí o podmínečném propuštění napadlo několik poslanců a také příbuzných obětí, což přimělo vládu odvolat se proti tomuto podle ní "iracionálnímu" kroku. Toto odvolání ale v červenci zamítl soudce po přezkoumání případu, což oponenty zbavilo možnosti zabránit propuštění vězně.

"Naše upřímné sympatie patří rodinám Lyndy Mannové a Dawn Ashworthové po rozhodnutí nezávislé rady propustit Colina Pitchforka. Veřejná bezpečnost je naší nejvyšší prioritou, a proto se na něj vztahují nejpřísnější podmínky podmínečného propuštění, jaké kdy byly stanoveny, a zůstane pod dohledem po zbytek života," uvedlo ministerstvo spravedlnosti.

"Nemyslím si, že by měl dýchat stejný vzduch jako my," prohlásila matka jedné z obětí Barbara Ashworthová. "V jeho případě by doživotí mělo znamenat doživotí, protože zavraždil dvě dívky a udělal ještě mnohem víc," dodala.

Pitchfork podle podmínek propuštění musí žít na stanovené adrese, podřídit se probačnímu dohledu, nosit elektronický náramek a postupovat testy na detektoru lži, jakož i oznamovat, která vozidla používá a s kým se stýká. Má zvláště omezeny kontakty s dětmi. Podléhá také zákazu nočního vycházení, omezené má používání techniky a také to, kam smí jít. Z vězení byl mezitím přemístěn do hostelu, který spravuje probační služba a ve kterém se propuštění vězni po dlouholetém pobytu ve vězení připravují na běžný život. Odtud by se mohl přestěhovat do vlastního domova, ale před tím musí prokázat, že splňuje všechny podmínky propuštění. Na Pitchforka se vztahuje 36 přísných monitorovacích podmínek, které překračují standardní omezení pro propuštěné vězně. Podle ministerstva bude Pitchfork nejpečlivěji sledovaným propuštěncem po mnoho příštích let, přičemž v případě porušení podmínek se hned může vrátit za mříže.

Poslanec za jižní Leicestershire Alberto Costa, který vedl kampaň proti Pitchforkově propuštění, řekl, že sice respektuje dané rozhodnutí, ale nesouhlasí s ním. "Pitchfork podle mého názoru stále představuje skutečné nebezpečí. A samozřejmě zůstává otázkou, zda by měl být propuštěn někdo, kdo spáchal tak otřesné zločiny. V případech, kdy byly dvě nevinné dívky zavražděny tím nejděsivějším způsobem, by doživotí mělo prostě znamenat doživotí," řekl s tím, že systém potřebuje nápravu, aby fungoval lépe pro oběti zločinu a jejich rodiny.

Témata: DNA | krimi | Velká Británie

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější