mzv.cz (MZv ČR)
Internet a telefony  |  01.09.2021 16:28:00

Polsko – centrum cloudových služeb střední a východní Evropy

Polsko – centrum cloudových služeb střední a východní Evropy

01.09.2021 / 16:11 | Aktualizováno: 01.09.2021 / 16:28

Polsko přitahuje globální investice digitálního businessu a stává se místem, které zajišťuje cloudové služby pro celou střední a východní Evropu.

Společnost Google v dubnu 2021 ve Varšavě zahájila činnost nového Regionu Google Cloud včetně investic v hodnotě 1,5-2 miliardy USD. Microsoft ve stejné době potvrdil, že ve spolupráci s Polským národním cloudem (pol. Operator Chmury Krajowej - OChK) bude investovat 1 miliardu USD do vzniku regionálního technologického hubu. Cloudové kapacity v Polsku navyšuje IBM. Do této konkurence nyní vstupuje také EU podporovaný projekt Gaia-X, který by měl v Polsku vytvořit jedno z evropskounijních center cloudových služeb.

Podle britské poradenské společnosti T4 letos vzroste hodnota globálního trhu cloudových služeb meziročně o 23% na 406 miliard USD a do r. 2024 o více než 50% na 663 miliard USD. V Polsku se odhaduje, že trh s cloudovými službami dosáhl v minulém roce 1,75 miliard PLN (cca 9,8 miliard CZK) a meziročně vzrostl minimálně o 35%. V r. 2024 má dosáhnout hodnoty 3,5 miliardy PLN (cca 19,6 miliardy CZK).

Synergy Research Group uvádí, že celosvětovému cloudovému trhu vládnou firmy z USAAmazon Web Services – AWS (32%), Microsoft Azure (19%), Google Cloud (9%) a IBM Cloud (5%). AWS meziročně vzrostl o 33% a Azure o 60%.

Cloud Computing Market Size

Cloud Computing Market Size

Region Google Cloud je největší investicí do infrastruktury v Polsku. Jedná se o součást digitální a telekomunikační sítě, kterou buduje Google v Evropě od r. 2007 a do které dosud vložil 15 miliard euro. Platforma je celosvětově rozdělena na 27 regionů a Polsko je jedinou zemí ve střední a východní Evropě, kde je Google Cloud situován. Měl by proto podporovat digitální transformaci firem v celém regionu, včetně startupových iniciativ a globální expanze firem Digital Natives. Google v Polsku vyškolil již více než 15 tisíc expertů v oblasti poskytování cloudových služeb. Ve Varšavě je rovněž uzel optické sítě Google, který propojuje huby v Tallinu a Frankfurtu.

Inženýrské Google centrum ve Varšavě již nyní zaměstnává 500 osob a do dvou let se má zdvojnásobit. Rozvíjet se bude také zastoupení Google ve Vratislavi, kde pomáhají firmám při migraci do cloudu. Své služby nabízí Google Cloud firmám v oblasti maloobchodního prodeje, médií a gamingu, finančních služeb, výroby, zdravotní péče, komunikačních služeb a generace Digital Natives.

Podobně se v Polsku rozvíjí Microsoft, který v r. 2020 oznámil připravované investice ve výši 1 miliardy USD. V průběhu jednoho roku vznikl „Polski Azure“, tj. polský cloud Microsoftu, který je součástí globální sítě 68 regionů. Ve spolupráci s OChK jsou poskytovány přístupy a služby pro všechny oblasti podnikání. Microsoft se rovněž zavázal, že vyškolí 150 tisíc IT expertů – informatiků, programátorů a vývojářů.

Do této konkurence poskytovatelů cloudových služeb nyní vstupuje rovněž EU podporovaný projekt Gaia-X, na kterém spolupracují především firmy z Německa a Francie. Ekosystém Gaia-X má ambice omezit závislost evropských firem na největších poskytovatelích z USA, tj. Microsoftu, Amazonu a Googlu. Předběžně již bylo oznámeno, že Polsko má být jedním z EU center cloudové infrastruktury Gaia-X.

Zpracoval: Jan Tomášek, obchodně ekonomický úsek Velvyslanectví ČR ve Varšavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688