V doposud nejtěžší etapě letošní Vuelty se Primož Roglič (Jumbo - Visma) předvedl ve vynikající formě. Rozhodující okamžik etapy přišel už 61 kilometrů před cílem, když v předposledním stoupání etapy La Collada Llomena zaútočil Egan Bernal (Ineos Grenadiers). Na jeho nástup zareagoval pouze Roglič a okamžitě mu zapadl za zadní kolo. Se zpožděním reagoval Miguel Ángel López (Movistar), ale vedoucí dvojici nedostihl. 

Roglič Bernalovi ve stoupání nepomáhal a čekal na vývoj situace. Ve skupině pronásledovatelů pracoval především celek Bahrain Victorious pro Jacka Haiga. Australan měl k dispozici Damiana Carusa, Wouta Poelse a Gina Mädera. Enric Mas a Miguel Ángel López z Movistaru už neměli k dispozici nikoho a cyklistům stáje Bahrain tak trochu pomohli jen Ben Zwiehoff z BORA - hansgrohe a Rémy Rochas z Cofidisu.       

Černý den lídra závodu

Odd Christian Eiking měl problémy už 100 kilometrů před cílem. V prvním ze dvou výjezdů na La Collada Llomena odpadl a i když se dokázal vrátit zpět, v dalším stoupání už to nezvládl a navíc spadl v mokrém sjezdu. Tým Intermarché - Wanty - Gobert proto začal podporovat Louise Meintjese, lídra na celkové pořadí. Nejdéle s ním vydržel Jan Hirt, ve velmi horském profilu etapy a chladu a dešti se evidentně cítil velice dobře a s Meintjesem vydržel do cílového stoupání. 

Roglič se rozhodl spolupracovat 

Egan Bernal vyprovokoval dlouhý únik a odtáhl celé stoupání La Collada Llomena, ale ve sjezdu a na rovině před dojezdem na Lagos de Covadonga potřeboval od Rogliče pomoc. Dvojice se začala točit, protože Roglič ucítil příležitost najet hodně času na největší soupeře. Náskok uprchlíků vystoupal nad 2 minuty a před začátkem Covadongy se musel obětovat Damiano Caruso, aby rozdíl stáhl na 1:30. 

12 kilometrů dlouhý výjezd na Covadongu začali Roglič a Bernal společně, ale už 7,5 kilometru před cílem Kolumbijec odpadl a Roglič se rychle vzdaloval. Bernal měl ve zbytku etapy hodně těžké nohy, zatímco Roglič pokračoval v nastoleném tempu. Wout Poels a Gino Mäder udržovali tempo ve skupině pronásledovatelů, dokud nezaútočil López. Jenže tím nic nezískal, soupeřům neujel. 

Přicházely další útoky, ale Rogličův náskok to nijak nezmenšilo. Útok zkusil také Enric Mas, aktivní byli Sepp Kuss (Jumbo - Visma) a Adam Yates (Ineos Grenadiers). Movistar byl v této situaci docela bezzubý, Roglič byl pryč a s ním i naděje na červený dres. Ale šance na pódium stále žije, skupina dostihla Bernala necelé 2 kilometry před cílem. López se v klesavém dojezdu do cíle pokusil získat 6 bonusových sekund za druhé místo, ale Kuss byl rychlejší. Čtvrtý skončil Yates, pátý Haig, šestý Mas, sedmý Bernal a osmý Mäder. Všichni se ztrátou 1:35. Meintjes projel sílem s odstupem 2:29 na deváté příčce, Hirt skončil 14. se ztrátou 3:43. 

Roglič bezpečně první 

Dvojnásobný vítěz Vuelty se vrátil do červeného trikotu lídra závodu a pravděpodobně už ho nepustí. Před posledními čtyřmi etapami vede o 2:22 před Enricem Masem a o 3:11 před Lópezem. Haig ztrácí 3:46 a Guillaume Martin (Cofidis) spadl ze druhého místa na páté s odstupem 4:16. Bernal ze své snahy moc nevytěžil, je šestý a ztrácí 4:29. 

V soutěži do 25 let si polepšil, vede s náskokem 2:29 před Mäderem, ale to především kvůli pádu Aleksandra Vlasova (Astana - Premier Tech), který se zranil a dokončil s velkou ztrátou. Ve vrchařské soutěži zůstal první Romain Bardet (DSM) a v bodovací soutěži Fabio Jakobsen (Deceuninck - Quick-Step). Na druhé místo se posunul Roglič, který kromě bodů v cíli získal i maximální počet na rychlostní prémii. Stále však ztrácí 105 bodů.