Hlavní obsah

Bez Schicka, bez půlky obrany! Nepříjemné, ale Bělorusy musíme porazit v jakékoli sestavě, tvrdí Straka

Praha

Otazníků jako máku. Česká fotbalová reprezentace ve čtvrtek v Ostravě vstoupí do podzimu důležitým zápasem s Běloruskem v rámci kvalifikace o postup na MS 2022. Jenže oproti úspěšnému EURO zasáhla tým vlna absencí. Chybí nejlepší střelec šampionátu Schick, z poloviny nová bude obrana, změn dozná i záloha. Čas na adaptaci nových jmen však není. Jak se s tím Češi popasují?

Foto: Sport.cz

Útočník Patrik Schick bude chybět národnímu týmu proti Bělorusku i v Belgii.

Článek

„Jarda Šilhavý je rozhodně v nepříjemné situaci. Měl poskládaný tým, který šlapal, byl sehraný. Kluci věděli, co jeden od druhého očekávat. Najednou se tohle značně naruší. Je s otazníkem, jak se s tím zastupující hráči vypořádají. Na druhou stranu, budou proti nám stát Bělorusové. Ať je to, jak chce, jde o mužstvo, které dostalo osmičku od Belgie. Měli bychom si s nimi poradit v jakékoli sestavě," říká trenér František Straka, který vedl českou reprezentaci v roce 2009.

Jisté je, že jedenáctka, která vyběhne dnes večer proti Bělorusům, bude oproti té z čtvrtfinále s Dánskem na EURO jiná minimálně na pěti pozicích. V útoku nebude Schick, který pyká za vyloučení v březnové kvalifikaci ve Walesu, v obraně Čelůstka s Bořilem, v záloze slávisté Masopust a Ševčík. Plus další tři fotbalisté, kteří proti Dánům naskočili na hřiště v průběhu zápasu (Darida, Krmenčík, Brabec).

Jdeme jednoznačně za vítězstvím. Obměnám navzdory, hřímá před Běloruskem Jaroslav Šilhavý

FAČR

K dispozici nejsou ani tradiční alternanti, které Šilhavý na ME využíval. Například za Bořila postavil proti Nizozemsku výkonnostně rovného Kadeřábka. Ale ani borec z bundesligového Hoffenheimu v nominaci kvůli zranění není. Stejně tak dvojice útočníků Krmenčík - Pekhart, kteří na šampionátu naskakovali na závěrečné minuty za Schicka. Nebo ho šli na hrot podpořit.

„Nepříjemné jsou absence hlavně v obraně. Do fungující defenzivní řady se nesahá. A když, tak jen výjimečně. Základem všeho je mít stabilní čtyřku, která se nemění. Plus gólmana. I tak si myslím, že máme dozadu zkušené kluky, kteří se nevidí poprvé," podotýká 63letý Straka.

„Samozřejmě je ideální, když obrana hraje delší dobu ve stejném složení. Během pár dnů ale snad stihneme nacvičit herní situace natolik, abychom ve čtvrtek proti Bělorusku předvedli stoprocentní výkon," doplňuje brankář Tomáš Vaclík.

Ke Kalasovi se sice jako noví parťáci nabízejí čistokrevní stopeři Jemelka s nováčkem Kašou, nicméně Šilhavý nejspíš sáhne mezi prověřené univerzály ze záložní řady. Ve středu obrany úspěšně roky hrál Král, ve Slavii se na tomto postu osvědčil Holeš. „Holeš s Králem jsou vhodnými kandidáty ke Kalasovi. Takže zase bych to negativně neviděl. Ostražitost musí být, ale zápas s Bělorusy se musí zvládnout," myslí si Straka.

ÚTOČNÍCI V ČÍSLECH (v r. 2021)
Matěj VYDRA 7 zápasů/ 111 odehraných minut/ žádný gól
Adam HLOŽEK 5/ 107/ 0
Stanislav TECL -
Martin DOLEŽAL -

Do útoku bude Šilhavý vybírat ze čtyř jmen (Vydra, Hložek, Tecl, Doležal). Jenže při srovnání se Schickem neobstojí ani jeden. Zatímco Schick vstřelil letos za reprezentaci sedm gólů, zmíněné kvarteto dohromady ani jeden. Doležal s Tecl ani skórovat nemohli, v roce 2021 neodehráli za národní mužstvo ani minutu (viz tabulka).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Patrik Schick proměňuje nařízenou penaltu proti Černé Hoře. Ve čtvrtek proti Bělorusku však bude chybět.

Dejte na hrot Hložka

„Schick byl s Ronaldem nejlepší střelec na EURO, takže chybět bude jednoznačně. Věřím, že i hráči, kteří dostanou šanci za Páťu, ukážou svoji kvalitu," přeje si reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý. „Já bych dal šanci Hložkovi, který má výbornou formu. Je výraznou postavou Sparty. Má vynikající prostorové myšlení, dokáže se do šancí dostávat i je připravovat. Může hrát v útoku i na podhrotové pozici," dodává Straka.

Outsider z Běloruska možná tolik kousat nebude. Jenže v neděli bude složitě poskládaný český celek předhozený současnému nejlepšímu týmu světa Belgii. Navíc na jeho půdě. „Bělorusko ukáže, jak na tom budeme směrem k Belgii. Nemyslím ani tak po fyzické jako po psychické stránce. Proti Belgičanům to ale bude pro kluky obrovská výzva. Požene je motivace dokázat, že můžou konkurovat i takovému mužstvu. Bude to úplně jiné utkání," uzavírá Straka.

Reklama