V Ústeckém kraji vás o víkendu čeká několik festivalů jídla, Den burčáku, bitva u Chlumce. Nechybí ani spousta divadel a koncertů

2. září 2021

Chcete si užít divadlo na teplickém zámku, prožít opět bitvu u Chlumce, dopřát si Divadelní léto či Food festival? Nebo snad dáte přednost popíjení vína a burčáku? Těžký výběr, že?

Sobota je nabitá…

Divadlo na zámku v Teplicích začíná 4. září už v 10 hodin vystoupením divadelní kapely Chytej ušima a pohádkou Pes a drak. V 17 hodin si pak můžete užít koncert Blanky Šrůmové a Jana Sahary Hedla s názvem Něžná je noc, a ve 20 hodin předvedou Manželství v kostce Zuzana Kronerová a Oldřich Navrátil.

Logo

Víc než 250 účinkujících a Václav Vydra na koni v roli Karla Filipa knížete Schwarzenberga vás čeká v rekonstrukci bitvy u Chlumce. Místo děje – Pod Horkou a začátek – od 15:00 a 17:30.

Bohatý program na sobotu slibují také Bílinské slavnosti, které připomínají Den horníků – od 13:00 do večera vystoupí Marpo, Mig 21, Jelen a další zpěváci v Letňáku, koncerty budou i v Kafáči nebo U Kádi. Den si můžete zpestřit vyhlídkovými lety, jízdou vláčkem a dalšími atrakcemi.

Logo

Světová premiéra skladby Domov/Heimat rozezní v 19:00 baziliku Všech svatých v České Lípě. Je to skladba zkomponovaná přímo pro hudební festival Lípa Musica. Autorkou hudby je Lubica Čekovská, autorem libreta Tomáš Cidlina a skladbu provede Pavel Haas Quartet společně se souborem Martinů Voices. Na programu jsou i další skladby.

Den vína a burčáku začíná 4. září ve 14:15 u kapličky v Brné na Ústecku. A co vás krom koštování čeká? Příjezd Otce vlasti císaře Karla IV. s družinou, dražba vín, cimbálovka Dr. Dušana Kotlára a další atrakce.

Burčák (ilustrační foto)

Nudit se nebudete, slibují organizátoři Dne otevřených dveří ve Wieserově domě v Terezíně. Kašpar Wieser byl hlavním dodavatelem cihel na stavbu terezínské pevnosti a jeho palácová vila je dnes krásně zrekonstruovanou částí města. Můžete si výjimečně prohlédnout dům i podzemní chodby, můžete obdivovat historickou vojenskou techniku nebo se projet kočárem – tady se vyplatí rezervace.

A nudit se nebudete ani v Žatci – v rámci akce Žatecké dvorky se totiž dostanete i do jinak nepřístupných míst. Okouzlit vás může také řemeslný jarmark, výstavy, tvořivé dílny – snad to všechno v době od 13 do 18 hodin stihnete.

Žatec

Hry legrace a smíchu pak pořádají v Jiřetíně pod Jedlovou – v soboru 4. září od 15:00. Netradiční zápolení a zábava pro soutěžící družstva i jejich fanoušky vás určitě nejen pobaví, ale i překvapí.

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření.

...a neděle také!

Městské divadlo v Mostě na Komorní scéně nabízí od 19:00 představení s názvem 3 ženy. Jedna noc a tři generace žen z jedné rodiny, které s nelítostným humorem odhalují vzájemné komplikované vztahy.

Židovský hřbitov v Terezíně

Na Národním hřbitově v Terezíně začíná v 10:00 tryzna nástupem čestné stráže a na závěr je plánovaný koncert Děčínského pěveckého sboru.

Se zářijovou hvězdnou oblohou se můžete seznámit v Planetáriu v Teplicích od 19:00, a pak na obloze hledat poznaná souhvězdí.

Nebo se v 17:00 můžete vypravit na koncert Romana Dragouna, české rockové legendy a Michala Žáčka – koncert je součástí festivalu Divadlo na zámku v Teplicích.

Ve 20:00 pak na něj naváže představení Hodina duchů – jde o komedii pohrávající si s myšlenkou, co může být v sedmém nebi, ale též co může být v takovém šestém nebi nebo v pátém a ostatních. Co když s posledním výdechem nic nekončí? Hrají Bořek Slezáček, Pavlína Mourková, Eva DeCastelo a další.

U obchodního centra Forum v Ústí nad Labem zase začíná v 17:00 promenádní koncert – pro potěšení i zábavu vám bude hrát Big Band Bonit.

Kamencové jezero v Chomutově

Family Food festival u Kamencového jezera v Chomutově, to je přehlídka dobrého jídla, pestrá nabídka street foodu, alko i nealko nápojů a zábavy pro celou rodinu. Akce proběhne souběžně s Chomutovským festivalem sportu.

Také v Kadani si můžete užít gastronomické radovánky. Kadaňský Food festival nabízí ukázky kuchyní z celého světa. Jeho součástí bude i prodej různých druhů občerstvení – od dobré kávy, italských specialit a lahodné čokolády přes vegetariánskou kuchyni, rozmanité štrůdly a barevné makronky až ke kvalitnímu pivu a vínu.

Litvínovská Verva má v brance jistotu v Pavlu Francouzovi

V Litvínově se zase můžete nechat zlákat na předsezónní Vervování – na letním stadionu budou v neděli od 13:00 k vidění nové dresy, bude také probíhat autogramiáda kompletního A-týmu. Chybět nebudou ani atrakce pro děti, přijedou hosté z DHK Baník Most a FK Teplice, vystoupí skupina ŽÍZEŇ&ELÁN REVIVAL a také bavič Petr Martinák. Na závěr slibují pořadatelé i pěnovou párty.

Zlatá rada na konec – doporučujeme ověřit si u pořadatelů, zda se akce koná a taky doporučujeme nezapomenout na všechna potřebná protiepidemická opatření.

Ústecký kraj žije kulturou i ve všední dny

Adaptaci úsměvné lyrické novely Vladislava Vančury Rozmarné léto můžete zažít 6. září s Divadlem v Celetné v lounském Vrchlického divadle od 19:00. Uprostřed chladného a deštivého léta naruší hašteření tří přátel v říčních lázních mistra Antonína Důry příjezd potulného komedianta Arnoštka a jeho krásné společnice Anny...

7. září zahájí knihovna ve Varnsdorfu výstavu Jako Picasso. Je to přehlídka nejlepších dětských výtvarných prací – autoportrétů, které vznikly v rámci výtvarné akce pořádané Základní školou Východní. Výstava potrvá do 30. září 2021.

Čechomor

S mytologií podzimní oblohy se můžete seznámit 8. září v Planetáriu v Teplicích. Začátek putování po hvězdách je v 19 hodin. Na podzimním nebi tvoří hvězdy příběh královské rodiny z řeckých bájí. Vidíte statečného Persea, který zachránil Andromedu před mořskou příšerou i proradnou královnu Kassiopeiu, krále Kefea, i okřídleného Pegase.

9. září od 19:00 se nádvoří zámku v Teplicích rozezní krásnými písničkami v podání skupiny Čechomor.

Krásná hudba jiného druhu bude znít na zámku v Děčíně. Od 19:00 se tam na Chopinovském koncertě představí Marek Kozák – semifinalista Mezinárodní klavírní soutěže Fryderyka Chopina ve Varšavě v roce 2015 a letošní laureát mezinárodní klavírní soutěže Gezy Andy v Curychu, jedné z nejprestižnějších a nejobtížnějších klavírních soutěží.

Robert Křesťan na koncertu

10. září hraje a zpívá skupina Druhá tráva v Domě kultury v Teplicích, začátek koncertu je v 19 hodin. Druhou trávu charakterizují dva výrazné znaky – autorská a interpretační výjimečnost zpěváka, textaře a překladatele Roberta Křesťana a mimořádná instrumentální zdatnost ostatních členů skupiny. Na tom se už 30 let nic nemění.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.