https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-vyslechne-zpravu-o-chybach-pri-vysetrovani-presne-rok-od-otravy-becvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna vyslechne zprávu o chybách při vyšetřování přesně rok od otravy Bečvy

2.9.2021 17:25 | PRAHA (ČTK)
"Naším úkolem je popsat pochybení, které při vyšetřování té události vznikly, jednotlivých úřadů a orgánů. Těch pochybení je celá řada a s každým dalším výslechem se ukazují další," uvedl Gazdík.
"Naším úkolem je popsat pochybení, které při vyšetřování té události vznikly, jednotlivých úřadů a orgánů. Těch pochybení je celá řada a s každým dalším výslechem se ukazují další," uvedl Gazdík.
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Sněmovní vyšetřovací komise, která má posoudit vyšetřování loňské otravy řeky Bečvy, se naposled sejde 16. září, na plénu Sněmovny mají její závěry zaznít 20. září. Po dnešním neveřejném zasedání komise to ČTK řekl poslanec STAN Petr Gazdík. Komise podle něj zjistila řadu chyb a připravuje návrh legislativních změn, který má v budoucnu takovým pochybením předejít.
 

Dnes poslanci vyslechli vedoucího odboru životního prostředí ve Valašském Meziříčí Petra Křístka a ředitele Povodí Moravy Václava Garguláka. Pozvaná byla i poslankyně Margita Balaštíková (ANO), ta se ale nedostavila. Komise ji proto podle Gazdíka pozvala znovu, a to na 14. září. Balaštíková měla v době havárie na starosti v radě Zlínského kraje životní prostředí.

"Naším úkolem je popsat pochybení, které při vyšetřování té události vznikly, jednotlivých úřadů a orgánů. Těch pochybení je celá řada a s každým dalším výslechem se ukazují další," uvedl Gazdík. Komise podle něj nebude z těch, které nic nezjistily. Závěrečnou zprávu předloží přesně rok po úniku jedů do řeky.

Na minulém zasedání komise člen představenstva valašskomeziříčské chemičky Deza Pavel Pustějovský vyloučil, že by tato společnost mohla být původcem otravy řeky. Pustějovský, který je také poslancem hnutí ANO, po slyšení řekl, že se ve firmě uskutečnila po ekologické havárii řada kontrol. Členové komise tehdy vyslechli také krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka a ředitele České inspekce životního prostředí Erika Geusse.

Policie v souvislosti s ekologickou havárií obvinila v červnu právnickou a fyzickou osobu z oblasti Rožnova pod Radhoštěm pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí a z neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. O podaných stížnostech proti usnesení o zahájení trestního stíhání rozhodne státní zástupce nejspíš začátkem tohoto měsíce.

Z dřívějšího vyjádření ředitele společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm Oldřicha Havelky pro Českou televizi (ČT) vyplynulo, že obviněnou je tato firma. Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v areálu i čištění odpadních vod, odcházejí z něj kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Hospodářské noviny v minulých týdnech několikrát uvedly, že obviněným člověkem je zřejmě jednatel Havelka.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky do vody unikly loni 20. září, podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku. Do kafilerie odvezli rybáři přes 40 tun ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

2.9.2021 20:05
Co na to říci? Snad jen to,že je dobré, že se na havárii nezapomnělo a že z ní snad do budoucna vyplynou nějaké mechanismy, které zabrání takové hrůze. I když pokud bude u koryta babiš se svými kumpány a týkalo by se to jeho zájmů, tak to dopadne stejně.
Dnes mě pobavila ,,šilerka,, pokud je zvolíme tak budou důchody 20 000, bude vyrovnaný rozpočet a nebudou se zvyšovat daně.Kde na to vezme peníze tato nejhorší ministrině financí všech dob to neřekla. Přirovnal bych to asi k mému snu : budu chodit do práce na 3 hodiny týdně, budu mít plat 45 000 a za manželku budu mít královnu krásy, která mě bude věrná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.9.2021 22:25 Reaguje na orb slavík
Tahle garnitura lže takovým způsobem, že jsem to nikdy nezažil a ani o tom v historii nečetl.
Odpovědět
VK

Václav Kain

2.9.2021 23:09
Jenože těch tupounů kteří jim to žerou je přebytek.Bohužel.Bečva je jasná,ale nesmí to vyjít ven.Mohlo by to ubrat hlasy někomu kdo je pro naši zem naprostým neštěstím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 07:58 Reaguje na Václav Kain
Jak je ale možné, že se neozvali lidé, napadení a obvinění komisí, že "nebyly odebrány vzorky z inkriminovaném úseku toku"????
Když bylo odebráno asi 130 vzorků od sedmi organizací!!
Proč se vzorkaři i lidé z laboratoří neozvou!?

To jsou už všichni podělaní jak za Hitlera nebo komára??

Když více lidí (Jan Husák) uveřejňují měření, ovšem až pozdější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 07:59
"Jsem přesvědčen, že v případě, že Policie ČR podrobí výslechu senátora ing. Pavla Pustějovského, bývalého ředitele DEZY, pravou ruku premiéra Babiše, ihned se dozví pravdu,/pokud ji řekne/. Ing Pavel Pustějovský je odpovědný za práci ČIŽP, je hlídačem státu ve věci ŽP, zastává tuto funkci i v senátu a parlamentu ČR. Domnívám se, že je tím, kdo ve věci zná pravdu a dá se předpokládat z průběhu uveřejněných materiálů Janem Husákem, také tím, kdo s velkou pravděpodobností kryje a manipuluje informacemi, Policií ČR. Domnívám se, že je plně odpovědný za stav, že Policie ČR viníka dosud nenašla a asi nenajde. V takovém případě by měl ihned odstoupit Policejní ředitel ze své funkce. Jan Tauš, asistent ombudsmana ČR JUDr. Otakara Motejla v důchodě. v.r."
https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jan-husak-nevyjasnene-okolnosti-otravy-reky-becvy
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist