Eliška Kánská: Můj děda kněz. Mezigenerační výpověď o kněžském povolání v tzv. podzemní církvi

8. únor 2024

Osobitý vztah mezi vnučkou a dědečkem umožňuje posluchači proniknout do neobyčejného životního příběhu tajně vysvěceného kněze. Jaké to je být římskokatolickým knězem a zároveň otcem rodiny? Co všechno obnášela účast v podzemní církvi? A jak byla skrytá církev, vytvořená kvůli komunistické nesvobodě, nahlížena po revoluci?

Připravila: Eliška Kánská
Dramaturgie: Viola Ježková
Natočeno: 2021

Radiodokument vypráví příběh chlapce z chudé rodiny, který prožívá svůj život pod tíhou komunismu s hlubokou vírou. Tatínek, dědeček a dokonce dvojnásobný pradědeček, Ivan Synek, v intimním rozhovoru poodkrývá, jak se během komunistické éry stal římskokatolickým knězem, a to i přesto, že byl v době svěcení ženatý a měl už čtyři děti. Současný jáhen u svatého Tomáše v Brně mluví o období, kdy vykonával svou kněžskou službu s lehkostí a pokorou, což vytváří silný kontrast k beznaději a složitosti dané doby.

Jeho vyprávění je obohaceno o pohled manželky Jany, která představuje pomyslný protipól a svým způsobem realistický pohled na celou skutečnost. Prostor také dostává dcera Markéta, její generační odstup přináší do vyprávění nové kvality a širší souvislosti. Mozaiku pohledů na dědečkovu minulost provází autorka dokumentu Eliška. Ta si uvědomuje nejen silný dědův příběh, ale i přítomnost ženských vzorů ve vlastní rodině.

autor: Eliška Kánská
Spustit audio

Související