‚Taková povinnost by byla zbytečná.‘ Žáci základních uměleckých škol nemusí mít doklad o testu na covid

Pro žáky a zaměstnance základních uměleckých škol neplatí povinnost předložit pro účast ve výuce výsledek testu na covid-19. Nemusí se prokazovat ani očkováním či dokladem o prodělané nemoci. Ve čtvrtek to řekla prezidentka Asociace základních uměleckých škol (AZUŠ) Jindřiška Kudrlová. Vyplývá to také z informací na webu ministerstva školství. Podle Kudrlové jsou v základních uměleckých školách povinné roušky či respirátory na chodbách.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základní umelecká škola v České Lípě

Základní umělecká škola v České Lípě (ilustrační foto) | Zdroj: Wikimedia Commons

„Testování pro nás není vůbec komplikace, protože děti sem (do základních uměleckých škol) nemají povinnost nosit žádná čestná prohlášení (o testu na covid-19) a ani se tu nemusí testovat,“ uvedla Kudrlová.

Podle ní by taková povinnost byla zbytečná, protože do 9. září se koná screeningové testování v základních a středních školách, kam žáci chodí před odpolední výukou v základních uměleckých školách.

Preventivní testování v Praze odhalilo nákazu u 38 žáků. V Rokycanech vyšetřují malou záhadu

Číst článek

„U nás je pouze jedna věc, kterou musíme dodržovat, a to je do věku 15 let roušku a od 15 let respirátor ve společných prostorách,“ řekla. Za samozřejmost označila hygienická opatření, jako je větrání nebo vytírání podlahy. Co bude v dalších týdnech a měsících, podle ní není možné odhadovat. Záležet bude na vývoji epidemie, podotkla.

Rozdílný přístup

Základní umělecké školy se řídí jiným nařízením než například střediska volného času, kde budou muset děti starší šesti let ve skupinách nad 20 účastníků předkládat jednou týdně test na covid-19.

Důvodem rozdílného přístupu v opatření ministerstva zdravotnictví je podle Kudrlové to, že volnočasová střediska nabízí zájmovou činnost, zatímco základní umělecké školy zajišťují jako školy vzdělávání. Na rozdíl od základních a středních škol ovšem stát pro základní umělecké školy nezajistil testy a ani jim na ně nedal příspěvek.

Zájem o vzdělávání v základní umělecké školy je podle Kudrlové nyní podobný jako v minulosti, i když někteří rodiče možná ještě se zápisem vyčkávají na další vývoj epidemie.

OBRAZEM: Testování, dezinfekce, větrání i respirátory na chodbách. Začal další školní rok s covidem

Číst článek

V době výuky na dálku kvůli covidu-19 v minulém školním roce dětí v základních uměleckých školách ubylo, v současnosti ale už propad jejich počtu není nijak výrazný, řekla. Rozdíly jsou podle ní mezi okresy či kraji. „Mohou být některé školy, kterým ubylo víc dětí, ale zase některé, které jsou na tom stejně, a jiné, které mají víc, než měly,“ popsala.

Podobný zájem jako v minulých letech by podle předsedy Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže Libora Bezděka mohl být i o volnočasové kroužky. V nich by se děti měly prokazovat testem na covid-19 jednou za týden, pokud jich bude ve skupině víc než 20 starších šesti let. Většina kroužků bude mít i proto podle Bezděka do 20 účastníků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme