Ira Levin: Rosemary má děťátko. Jsou to jen chorobné vize nebo spiknutí satanistů?

Román balancující na pomezí psychologického příběhu a hororu se odehrává koncem 60. let 20. století v New Yorku. Novomanželé Rosemary a Guy se nastěhují do bytu v domě s temnou pověstí.

Účinkuje: Martin Pechlát
Připravila: Lenka Veverková
Překlad: Alena Jindrová-Špilarová
Režie: Josef Kačmarčík
Premiéra: 2. 9. 2021

Ústředními postavami příběhu jsou Rosemary a Guy Woodhouseovi, kteří se nastěhují do starého newyorského činžáku s temnou pověstí. Údajně v něm kdysi působili okultisté a došlo tu k několika tragickým úmrtím. Mladí manželé jsou ale bytem nadšeni a nenechají se zviklat pochybnostmi.

Krátce po nastěhování se seznámí se sousedy Castevetovými, kteří jim projevují až nebývalou náklonnost a čím dál intenzivněji ovlivňují jejich každodenní život. Když Rosemary otěhotní, začne docházet k podivným událostem, které v budoucí matce vyvolávají strach a obavy o život dítěte.

Jde o pouhé náhody, shody okolností, o fantazie psychicky labilní těhotné ženy, nebo se Rosemary stala skutečně obětí temných praktik satanistů?

O autorovi
Když v roce 1967 vyšel román Rosemary má děťátko (Rosemary’s Baby), jeho autor Ira Levin (1029 – 2007) byl už dávno zavedeným a oceňovaným spisovatelem. V pouhých jednadvaceti letech prodal dva scénáře televizi NBC, rok poté napsal svůj první román Polib mne a zemřeš (A Kiss Before Dying), který mu vydobyl Cenu Edgar za nejlepší první novelu a dočkal se dvou filmových zpracování. Vřelého přijetí se dostalo i dalším románům Stefordské paničky (The Stepford Wives) nebo Někdo se dívá (Sliver), které byly rovněž zfilmovány. Levinovi se dařilo i na poli divadelní tvorby, kde největšího úspěchu dosáhl s komediálním thrillerem Osidla smrti (Deathtrap), jenž se stal jednou z nejdéle uváděných her na Broadwayi a získal čtyři nominace na cenu Tony.

Inspirován vlastní ženou

Inspiraci k napsání jednoho z nejlepších hororů všech dob, jak bývá román označován, získal Ira Levin v době, kdy byla jeho žena těhotná. Psal se rok 1966, blížil se červen, tedy 6. měsíc, a ve společnosti sílily obavy z tohoto číselného spojení. Jak známo, 666 je číslem šelmy (ďábla) ze Zjevení svatého Jana, je to označení Antikrista.

V San Franciscu byla toho roku založena Církev Satanova a v dubnu téhož roku časopis Time otiskl na černé titulní straně velký červený nápis „Je Bůh mrtev?“. V článku pak rozebíral odklon Američanů od víry, k němuž došlo v rozvolněných 60.h letech. Obálka i text vyvolaly v Americe velkou vlnu odporu.

Ira Levin vycházel z tehdejší atmosféry ve společnosti, zároveň pozoroval průběh těhotenství své ženy (z pochopitelných důvodů před ní rukopisu ukrýval), a tak se zrodil jeho proslulý román Rosemary má děťátko, který okamžitě po vydání dosáhl světového věhlasu.

Nejslavnějším dílem Iry Levina je ovšem román Rosemary má děťátko, mimo jiné i díky kultovnímu snímku Romana Polanského s Miou Farrow v hlavní roli.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio