Starosta Řeporyjí Novotný dostal dvouletou podmínku. Podle soudu pronásledoval podnikatele

Za výtržnictví, podněcování k trestnému činu a nebezpečné pronásledování podnikatele a údajného sportovního manažera Marka Víta dostal starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) půlroční trest s dvouletou podmínkou. Soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni uvedla, že Novotný si dosahu svého jednání byl vědom a měl by do budoucna svou rétoriku přehodnotit. Novotný se na místě odvolal.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Novotný (ODS)

Pavel Novotný (ODS) | Foto: Michal Růžička/MAFRA | Zdroj: Profimedia

„Z dosud neurčeného místa prostřednictvím elektronických prostředků opakovaně nepřímo působil na poškozeného tím, že zveřejňoval informace o jeho soukromém životě a sdílel fotografie, které poškozeného zobrazovaly na různých místech, které doplňoval posměšnými komentáři,“ uvedla v rozsudku soudkyně s tím, že se toho měl dopouštět minimálně od září 2017 do listopadu 2020.

‚Chová se jak zvíře, ale něco dělá.‘ Jak hodnotí Řeporyjští svého starostu, který vyhlásil válku Rusku?

Číst článek

Soudkyně zmínila, že Novotného příznivci na sociálních sítích Víta na různých místech sledovali a posílali mu jeho fotografie, které zveřejňoval. Takové jednání mohlo Vítovi způsobit obavy o život a zdraví, vyplývá z rozsudku. Novotný také zveřejňoval své výpovědi na policii, kde říkal, že chce, aby Vít zemřel.

Podle Humeni dosud peněžité tresty či veřejně prospěšné práce pro starostu Řeporyjí neměly výchovný efekt, i proto přikročila k tvrdšímu trestu. I tak je však nižší než spodní hranice při podobných činech, která činí dva roky. Novotný dostal půlroční trest s dvouletou podmínkou. Do vězení tak nyní nezamíří.

Soudkyně také zdůraznila, že má Novotný v trestním rejstříků pět záznamů a v opisu přestupků tři záznamy. „Jeho jednání je natolik společensky škodlivé, že v daném případě nepostačuje uplatnění odpovědnosti podle jiného právního předpisu než trestního zákoníku,“ upřesnila.

Marek Vít pro Expres.cz řekl, že takto to dopadá, když někdo lže, křivě obviňuje a vyhrožuje vraždou. „Ten člověk si myslí, že o lidech může beztrestně lhát a vyhrožovat jim? Nemůže. A pokud to dělá, musí počítat s následky, neboť jeho lhaní a vyhrožování je velice nebezpečné. Právníci sledují všechny jeho sociální sítě, a pokud bude ve svých lživých obviňováních a vyhrožování pokračovat, budeme se i nadále bránit právní cestou,“ řekl.

Soudní spor

Policie obvinila starostu Řeporyjí kvůli výtržnictví. ‚Stojím si za každým slovem,‘ říká Novotný

Číst článek

Novotný měl už před dvěma lety Vítovi zaplatit 66 600 korun za trestný čin nebezpečné vyhrožování. Novotný Víta označuje za „recidivistu, který ubližuje lidem a kryje ho policie“.

Novotný v roce 2016 napsal policii, že plánuje Vítovu vraždu, údajně proto, aby se prošetřování jeho aktivit rozhýbalo.

Vít o sobě tvrdí, že je marketingovým manažerem FC Barcelona, vedení klubu však v minulosti vydalo prohlášení, že ho nezná. Vít je exmanželem moderátorky Mirky Čejkové, kterou si vzal v roce 2005, když byl ve vězení za milionové podvody. Rozvedli se v roce 2011 poté, co ho Čejková obvinila z domácího násilí, připomíná iDNES.cz.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme