Jak se dělá kimchi: Rychlý recept na kvašenou zeleninu  | Foto: iStock

Foto: iStock

Jak se dělá kimchi: Rychlý recept na kvašenou zeleninu

Příprava kimči není náročná, tři kilogramy čínského (pekingského zelí) zpracujete a naložíte za 90 minut. Pak už stačí jen počkat, než zelenina zkvasí.

Kvašená zelenina (pickles) je osvědčeným způsobem, jak si uchovat zeleninu na zimu. Navíc díky mléčnému kvašení je velmi zdravá, během tohoto procesu vznikají vitamíny C, B1, B2, B6, K, enzymy a laktobacily. Proto kvašená zelenina zlepšuje trávení. U nás běžně děláme kyselé zelí či kvašáky, ale kvasit lze v podstatě cokoliv. Velmi lahodné je kimči, korejský národní pokrm. Jedná se vlastně o ochucené kvašené zelí. 

Jak ušetřit při nákupu zeleniny? Zeptali jsme se odbornice na výživu Margit Slimákové. Podívejte se na video:

Recept na kimči

Doba přípravy: 90 minut + 4 dny kvašení

SUROVINY:
3 kg pekingského (čínského) zelí
svazek jarních cibulek
500 ml vody
1 větší pórek
2 bílé ředkve
2 velké cibule
1 palice česneku
4 mrkve
150 ml rybí omáčky
150 g krupicového cukru
3 lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce mletých chilli papriček
2 lžíce rýžové mouky
kousek čerstvého oloupaného zázvoru (asi 5 cm)
3 lžíce mořské soli

POSTUP: Vodu svaříme s cukrem a rýžovou moukou a směs necháme vychladnout. V mixéru rozmixujeme na hladkou pastu kousky zázvoru, mletou papriku a chilli, rybí omáčku a česnek. Hlávky zelí omyjeme a necháme je okapat. Pak je nakrouháme na proužky, nasypeme do velké mísy, osolíme a s odstupem dvaceti minut třikrát důkladně promačkáme. Pak zelí propláchneme vodou a necháme znovu okapat. Jarní cibulku, mrkev, ředkev a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme a pak vše vmícháme do zelí. Přidáme rozvar a pastu a vše důkladně rukama promícháme. Směs dáme do sklenic, zavážeme pergamenem a necháme 4 dny kvasit při pokojové teplotě. Hotové kimči skladujeme v chladničce.

Kvašení je opravdu jednoduché, tímto postupem si doma například můžete připravit i domácí worcester  worcestrovou omáčku. Nebo další kvašenou zeleninu.

Doporučujeme

Články odjinud