https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/hnuti-fridays-for-future-prohlaseni-ke-stavce-za-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Fridays for Future: Prohlášení ke stávce za klima

3.9.2021
Loňská stávka studentů.
Loňská stávka studentů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Když jsme před dvěma lety vyšli poprvé do ulic, nikdy jsme si nedokázali představit, že klimatická krize tak brzy zajde tak daleko. Letošní rok jsme dopady změn klimatu mohli vidět téměř neustále: extrémní sucha v Česku, ničivé povodně v Německu, Řecko v plamenech. Planeta se ohřívá a čas na řešení klimatické krize se krátí.
 
Podle zprávy Mezivládního panelu pro klima při OSN z letošního léta má dva jasné závěry: směřujeme ke katastrofě, ale stále máme šanci ji zastavit.

Před dvěma lety se nám díky masovým stávkám studentů a studentek povedlo nastartovat mnoho změn. O klimatické krizi se mnohem více mluví, i se mnohem více řeší, ale řešení stále nejsou dostatečná. Celá Evropská unie se zavázala snížit emise skleníkových plynů na nulu do roku 2050 a právě nyní se finišují plány, jak toho dosáhnout. V České republice se začalo pracovat na určení konce těžby a spalování uhlí, ale současná vláda selhala ve snaze konec uhlí spravedlivě připravit a naplánovat tak, aby nedopadl na ty nejzranitelnější.

Emise skleníkových plynů však stále neklesají a čas na řešení klimatické krize se krátí. Následující roky budou určovat budoucnost naší, i všech dalších generací. Vláda, která vzejde z podzimních voleb bude v zastavení změn klimatu sehrávat klíčovou roli. Musíme dát společně najevo, že v těchto volbách půjde mimo jiné o řešení klimatické krize a přimět politiky a političky i celou společnost k jejímu řešení.

Jako středoškoláci a středoškolačky proto v pátek 24. září v 11.59, za minutu 12, znovu opustíme školní lavice a vyjdeme do ulic. Abychom ukázali, že na naší budoucnosti záleží všem generacím, zveme na stávku všechny, bez ohledu na věk.

Teď nebo nikdy, je na čase řešit klimatickou krizi.


reklama

 
Hnutí Fridays for Future

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (42)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

3.9.2021 07:02
Škoda, že jsou tak tajemní. Mají naplno dát polibek smrti straně, které jejich smělé plány prosazuje.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.9.2021 08:15 Reaguje na Richard Vacek
měli by jsme si uvědomit, že klima se NEbude měnit podle toho, co si přejeme skrze naše lineární mozkové uvažování. To proto, že nedokážeme pochopit, že klima se potřebuje řešit jako celek bez vypichování nějakých hesel jako je C02 a podobně. Měli by jsme se nejlépe připravit na tu změnu, než křičet na náměstí. Země se nebude točit podle toho, co si o ní budeme myslet. To je asi jediné, co se v téhle civilizaci zmatku, nezmanipulovalo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 09:09 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Země se už točí podle toho, kolik skleníkových jedů jsme do atmosféry vypustili.
Takže jediným řešením je přestat je vypouštět a začít je zase stahovat, bohužel, není to nijak složité.

Všechny tyhle teorie o "komolexnosti řešení" jsou jen alibismem, abychom nemuseli dělat NIC.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.9.2021 09:47 Reaguje na Pavel Hanzl
alibismus je spíš to, když tyhle věci nevidíme jako celek a vysekáváme z něj jen nějaký díl....prznění začalo už za první republiky regulacemi toků, zcelování polí, smrkovýma monokulturama, vypouštění chemikálií, užívání farmak a drog, které se dostávají do potravního řetězce. Všechno šlo na výkony a výnosy a tohle je výsledek a jelo to do nedávna bez povšimnutí...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 11:32 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tohle všechno je známé a klimatologové s tím počítají.
Jenže v pořadí nebezpečnosti jsou skleníkové plyny jednoznačně na špici a zcela bezkonkurenčním nebezpečím jsou ty gigantické emise CO2, které mají samy o sobě razanci zničit celý ekosystém zeměkoule.

Takže se logicky IPCC zaměřuje právě na emise CO2, samozřejmě ostatní nebezpečí třeba v Green dealu jsou taky řešená.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.10.2021 12:51 Reaguje na Pavel Hanzl
V pořadí nebezpečnosti jsou samozřejmě na prvním místě ekoteroristé. A klidně napíši, že oni produkují stejně CO2 jako kdokoli jiný. Stačí jim dát dýchnout.
Odpovědět
ig

3.9.2021 07:58
Když doženou učivo za pátek, tak ať se klidně vyblbnou. Však my jsme se taky ulejvali, i když asi ne tak okatě :-)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.9.2021 08:18 Reaguje na
uhelné prázdniny, které jsme pak nahrazovali o Sobotách...zkuste to na ně zahrát dneska, jak by najednou protestovali, že je krátíme na právech...ale každé právo, má taky své povinnosti
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 09:11 Reaguje na
Za 1. republiky člověk ve škole získal asi 70% všech znalostí, které pak potřeboval v profesním životě. Dnes to nedělá v normálních zemích ani 30%, u nás sotva 20%.
Takže se ty děcka za školou naučí možná více, než v našem paraškolství.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.9.2021 09:55 Reaguje na Pavel Hanzl
naše školství je zaměřeno na znalosti ale ne na dovednosti. Jsou slyšet hlasy, jak je velmi nepraktické a tomu nepraktickému školství politici slibují 130% průměrné mzdy? NE, peníze všechno nespláchnou. To, že dnešní děcka mají "chytré" telefony v kapsách, neznamená, že ony jsou lepšími lidmi. KAŽDÝ TELEFON JE JEN TAK "CHYTRÝ" JAK "CHYTRÝ" JE JEHO UŽIVATEL. Proto se z této závislosti dá jen usuzovat celková zaostalost společnosti a osobnostní degenerace charakteru, sociálnosti ale i vlastního zkoumavého myšlení...vytváří mentální rychlokvašky ale sociálně, mentálně a emocionální trosky...to je digitalizace...místo toho aby se ve školách naučili používat především vlastní mozek a vytvořili si osobnost bez manipulací, skrze nejrůznější sítě. Mají právo na dětství, stejně tak jako jsme ho měli i my.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 11:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Naše společnost je morálně i sociálně propadlá, bezvěrecká a toleruje naprosto nemorální jednání i v nejvyšším vedení státu. Lidem nevadí ani vyložené lži, korupce, krádeže atd.
Tím si zablokovala možnost jakéhokoliv pozitivního vývoje a asi už budeme jen stagnovat a propadat se.
Školství je obrazem společnosti a i BIS varuje, že ve školách se učí jen "ruský pohled" na svět, což je vyložená tragédie.

"Národ, který nezná vlastní historii, musí dělat stejné chyby stále dokola".
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.10.2021 12:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, a vy to chcete bezvěrectví řešíte vírou v OZE a příchod ekomesiáše.
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.9.2021 12:00 Reaguje na Jaroslav Řezáč
od ten problém se školstvím nastal už dříve, prakticky se zákazem dětské práce a následně se zrušením učení u řemeslníka a přesunem nestudujících na učiliště. úloha základní školy a následně střední školy se pak obecně přesunula od funkce efektivně vzdělávací k funkci hlídání zadarmo, a vzdělání se dětem dostává (čest řídkým výjimkám) ne díky škole, ale škole navzdory. ono stačí porovnat úroveň učebnic dnešních, padesát let starých a sto let starých.
Odpovědět
DA

DAG

3.9.2021 08:21
Letošní sucho v Česku, stávka studentů před dvěma lety nastartovala změnu, to že uhlí bude do roku 2038 zasáhne nejzranitelnější?
Bože jsem mimo a vůbec to nechápu. Prosím vysvětlete mi to.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.9.2021 09:05
Tak mě napadlo, co bude za hesla ,když se naopak bude ochlazovat ?

V podstatě se jedná o fenomén samoindukce - stačí hodit mladé generaci myšlenku jak zachrání svět a oni už předem sledovaný záměr "svobodně" potlačí kupředu. Taková masová Greta Thunberg.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 09:14 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proboha pane Vinklre, to už fakt není možný!!!
Jak jste přišel zase na to, že se začne ochlazovat??
PROČ?
Napište JEDINÝ solidní argument (páně Kalendův integrál TSI to ale není), proč a podle jakého mechanismu se má začít ochlazovat??
Odpovědět
ig

3.9.2021 12:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy to nevíte? Interglaciál skončí ke 31.12.2022. Pak už jen mráz, fujavice a rosomáci (na ty se těším). Užijte si poslední rok tepla.
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.9.2021 12:41 Reaguje na
všechny interglaciály v historii zatím končily krátkodobým strmým růstem teploty (několik desítek let), který se následně zlomil do srážkově bohatého období s rychlým a postupným poklesem teploty (opět jen málo desítek let), a následoval glaciál - suchý a mrazivý. předchozí interglaciál trval něco málo přes 10 tisíc let.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2021 08:14 Reaguje na Lukas B.
Nevím, kam na tohle chodíte, tohle neví ani nejlepší klimatologové. Fyzikální předpoklady to má jaké?
Problém ale je, že naše oteplování není přírodní proces, nikdy v historii se nevyfučelo tolik CO2 do atmosféry za tak krátkou dobu.
Odpovědět
ms

4.9.2021 12:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Všichni klimatologové věští předpovědi podle křišťálové koule. Asi je dost známo, že třeba uhlí u u nás vznikalo v prostředí podobné tropům. Grónsko/Greenland bylo kdysi zeleným ostrovem, na Sibiři se proháněli mastodonti a lvi, v Alpách bylo před 6000 letí menší zalednění ledovci než dnes. Jenomže tehdy neměli ekohysteriky a Země se na změny adaptovala. Stačí až budeme mít letos v zimě zase sníh a led, jak si vlastně přejí bojovníci s oteplováním, soláry a větráky zamrznou (jako letos v Texasu či ve Švédsku) a řada zelených zemí bude stát před rizikem blackoutu. Pak se snad pseudozeleným mozkům a politikům v hlavách a trochu rozsvítí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2021 08:19 Reaguje na
Klimatologové mají milióny důkazů z měření, proxydat a z celých systémů sledování zemského klimatu, žádná koule tam nefiguruje.
Uhlí u nás vznikalo před milióny let, kdy bylo klima zcela jiné a člověk by v něm nepřežil bez skafandru.
Nevím, jak dokáže zamrznout větrník nebo solár a Evropa má z OZE už víc, jak polovinu energie, v létě i v zimě.
Prostě tento příspěvek je jen snůška nesmyslů a připadá mi tragické, že lidé běžně věří takovým blbostem.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.10.2021 12:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak on solár bude určitě fungovat, pokud na něm bude metrová vrstva ledu, že.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.9.2021 09:18
"směřujeme ke katastrofě, ale stále máme šanci ji zastavit".

Tohle považuji za zcela zásadní prohlášení a je to důvod k naprosto masivnímu omezení pálení fosilu i za cenu dost těžkých ekonomických ztrát.
Bohužel, ropáček nemá šanci to pochopit a třeba Čína to může celé podělat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.9.2021 12:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Fimbulwinter nezastavíte.
Ale můžete si to myslet:-)))
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

3.9.2021 09:28
Kde v Česku má být letos to extrémní sucho? No a nevidím, že by někdo protestoval proti cílenému ponechávání mrtvého dřeva v lese.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.9.2021 12:48
No , já nevím jak pan Hanzl, ale poprvé za mnoho let jsem si v srpnu přitápěl.
Podíváme-li se na stav podzemních vod , tak nemůžeme naříkat také.

Zajisté je to náhodná shoda okolností, ale klimaskeptici upozorňovali na to, že sluneční konstanta (TSI) dojde r.2020 změny , což se může promítnout úbytkem energie až o 2W/m2 na zemském povrchu.
Společně s vyšším objemem vodní páry v atmosféře může se také navýšit infra vyzařování Země do prostoru , opět úbytek energie. (nevěřím v absolutní pozitivní vazbu vodní páry jak se sděluje ve spiscích IPCC)

Očekávám vlhčí a chladnější podzim a po letech jakous takous zimu se sněhem.

Jistě, jsou to prozatím pouhé úvahy , ale dávám jim naprostou stejnou pravděpodobnost jako dávají prognózy klimaalarmistů.

Je tady v diskuzi někdo, kdo by léto 2021 nezařadil mezi léta, které pro naši generaci bylo tzv. obvyklé ?
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.9.2021 13:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Taková polojasná, uplakaná, vetrná léta si z 80tek pamatuju. Nic moc to tehdy nebylo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2021 08:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Léto mi připadalo normální a spíš deštivější, ale zajímavé je že meteorologové naměřili červenec zase jako jeden z nejteplejších v historii.
Oni mají přesné teploměry, na rozdíl od našich pocitů.

Pokud vám bylo v srpnu zima, tak to bylo počasím a ne klimatem, pořád nechápete rozdíl??

Pokud se ovšem hodnota TSI snižuje už od 60. let a teplota stále stoupá, další pokles žádný ochlazovací efekt nepřinese.

Vy prostě odmítáte vzít na vědomí těch 50 miliard tun každoročních emisí fosilního uhlíku, takže nemáte možnost pochopit tu tragédii, do které se řítíme.
Psychologové tomu říkají "vytěsňování" nepříjemných pocitů, které člověk dělá, když si nechce přiznat pravdu.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.10.2021 12:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Jakých 50 miliard tun, vy lháři? EU vyprodukovala za rok 2021 - 2,550 miliardy tun, a v roce 1977 to bylo 3,828 miliardy tun. Je tedy zřejmé, že mezi EU produkcí CO2 a globálním oteplováním není souvislot. A to prosím vezměte fakt, že v tom roce 1977 byla ta EU menší.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.10.2021 12:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, já sleduji živý svět okolo sebe, a mne se tedy začaly přežírat kočky o měsíc dříve, než jiné roky :)
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.9.2021 12:49
Zelení Savonarolovci zase řádí. Měli bychom se poučit z minulosti , a tyto nové SS komsomolce umravnit.
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.9.2021 13:33 Reaguje na Michal Ukropec
Ale jak podle práva? To snad ani nejde.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.10.2021 12:53 Reaguje na Jarka O.
Použíte je coby OZE. Aby věděli, do čeho jdou, a co vlastně chtějí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.9.2021 12:56
J8 bych jim fandil, kdyby šli příkladem ... mohli by začít tím, že aspoň na týden nebudou používat nic z těch současných elektrohejblátek, které valná většina z nich nedá z ruky jak je den dlouhej.

By bylo rázem po uvědomělém nadšení:-))).

Se budu muset doma zeptat zda se ta naše sběř taky chystá ... jestli jo, tak jsou bez večeře:-))).
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.9.2021 13:25 Reaguje na Svatá Prostoto
Internet je největší znečišťovatel ovzduší. A jelikož musí být na všech sociálních sítích, škodí nejvíce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2021 08:30 Reaguje na Michal Ukropec
A jakpak to? Vy máte u počítače výfuk e lijete do něho benzín??
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

6.9.2021 13:29 Reaguje na Pavel Hanzl
A co například jen chlazení uložišť? Ty žerou pomalu jak hutě!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.9.2021 22:59 Reaguje na Michal Ukropec
Hóóódně pomalu a z OZE.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.10.2021 12:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Když OZE, tak proč Rakušáci a Němci budují svá datová centra v ČR a Polsku?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.10.2021 12:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, v noci a za bezvětří datová centra nejedou, to přeci ví každý Hanzl :)
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

3.10.2021 12:47 Reaguje na Pavel Hanzl
A ta datová centra, a jejic chlazení jsou asi napájená z třením ocasů ebonitovou tyčí, že? Víte, že v EU už energetické nároky datových center překročily energetické nároky metalurgických provozů? A Víte třeba, že Rakušáci a Skopčáci si umistují svá datová centra na území ČR?
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.9.2021 14:54 Reaguje na Svatá Prostoto
všem třem primánům doma předložím identickou nabídku ohledně páteční večeře a sobotního grilování.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist