Nejvýznamnější událost filmového léta je tady | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejvýznamnější událost filmového léta je tady

Miloslav Šmídmajer, režisér a scénárista
Miloslav Šmídmajer, režisér a scénárista (Blesk - Karel Kopáč)

16. ročník Pardubického letního kina na druhý pokus slavnostně zahájil jeden z nejčinorodějších tuzemských filmařů Miroslav Šmídmajer. Představil obrazem i svým komentářem svými slovy dokumentární film Miloš Forman: Co tě nezabije. Výběr snímku nebyl zdaleka nahodilý. Právě autobiografie českoamerického spisovatele Jana Chicago Nováka, popisující cestu k úspěchu, legendy českého i světového filmu Miloše Formana, dala vzniknout názvu nového domova letního kina areálu  „ZA VODOU“.

„Areál nedaleko Labe prošel za poslední tři roky rozsáhlými úpravami a jeho současné vybavení skvěle zapadá do přírodního prostředí. Zdárně byla dokončena také elektrifikace areálu a kabely jsou konečně zakopány do země. Věřím, že si diváci 16. sezónu bezplatného promítání užili, přestože počasí nebylo projekcím pod hvězdnou oblohou právě přející. “ říká nový pořadatel letního kina Richard Motyčka.

Ten se těší již na druhé letošní setkání s dokumentaristou Miloslavem Šmídmajerem. V regionální premiéře se za jeho účasti dne 3.9. 2021 od 21 hodin odpromítá v letním kině areálu „ZA VODOU“ dokumentární portrét herecké legendy „Jan Werich: Když už člověk jednou je." 

Dokument se však soustředí na méně známé okolnosti útěku z Československa na poslední chvíli před nástupem fašismu nebo druhou vlnu emigrace v roce 1968. Zásadní prostor Miloslav Šmídmajer věnoval posledním 10 ti letům Werichova života, kdy byl odstaven, nemohl vystupovat, vydávat a čelil osudovým ranám. Jan Werich - mistr metafor zůstal po celou dobu pro národ v poloze moudrého klauna, lidového filozofa bojujícího s lidskou blbostí, proti které - jak říkal - nelze zvítězit, ale nikdy proti ní nesmíme přestat bojovat.

Dokumentární portrét herecké legendy „Jan Werich: Když už člověk jednou je“

 

Filmař, který pardubické letní kino v průběhu jeho historie navštívil opakovaně nepřestaví pouze nejnovější portrét herecké legendy s životním postojem „Jednou jsi dole, jednou nahoře.“ Dílčím důvodem jeho opakované návštěvy našeho města je vznikající dokument, který se bude věnovat životu a dílu východočeského architekta Josefa Gočára. Dokumentární film Miloslava Šmídmajera představí život a dílo Josefa Gočára, jehož 151. výročí narození jsme si 13. března 2021 připomněli.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.