Ve Vraném na Kladensku, kde se hádali učitelé, rodiče a obec kvůli testům a rouškám, už se učí normálně

3. září 2021

Malotřídka ve Vraném na Kladensku, kde na začátku školního roku vznikl spor kvůli povinnému testování dětí na koronavirus, už má nové učitele a může pokračovat ve výuce. Dosavadní dvě učitelky a vychovatelka, které testování sebe i dětí odmítají, dnes přinesly do školy výpovědi. Obci se podařilo rychle sehnat náhradu a ve Vraném se normálně učí. Někteří rodiče ale dál chtějí, kvůli dodržování opatření proti Covidu-19 ve škole, dát svoje děti jinam.

"Dnes sedí ve dvou třídách celkem 15 dětí z 29, a přestože dvě učitelky a vychovatelka by dopoledne měly předat svoje výpovědi dohodou a skončit, ve škole už je zase dostatečný počet personálu k tomu, aby mohla bez problémů pokračovat," říká nezávislý místostarosta Městyse Vraný, Zdeněk Bláha.

Ještě včera přitom nebylo jasné jestli a jak bude škola pokračovat, obci se ale podařilo rychle sehnat náhradu.

Čtěte také

"Že dávají výpověď jsme se dozvěděli včera a tomu jsme se přizpůsobili. Dneska je ve škole paní ředitelka a nová paní učitelka, takže dvě plně kvalifikované učitelky. Akorád chybí ještě paní družinářka, ale to už máme přislíbeno tak, aby od pondělí jela plnohodnotná výuka," dodává Bláha.

Zatím není jasné, zda budou ve škole pokračovat i všechny děti. Některé by rodiče kvůli povinnému testování mohli dát do jiných škol.

Místostarosta ale úplně vyloučil, že by se škola měla zavírat i v případě, že by některé děti odešly jinam. Podle končících učitelek by to mělo být celkem jedenáct dětí. Někteří rodiče už ale v diskusi s vedením obce prý sami připustili, že by to přineslo hlavně komplikace, museli by děti vozit do jiných obcí a stejně by se museli školáci testovat jinde. To sama uznala i jedna z maminek tří školáků, s kterou mluvil redaktor Českého rozhlasu, a která jinak odcházející učitelky podporuje. Vedení obce chce ještě o víkendu s rodiči dalších dětí o budoucí docházce mluvit.

Jisté už je, že dvě dosavadní pedagožky defintivně skončí. Svůj odchod obě potvrdily. Podle starosty ještě váhá vychovatelka z družiny. Všechny tři ženy už od minulého školního roku odmítají testování, nejsou ani očkované, a považují opatření za zbytečná. V tom je tedy část rodičů podporuje, a právě jejich děti by ženy prý chtěly dál učit, podle vlastních slov formou individuální výuky. Zatím ale prý řeší, jak by to mohlo fungovat.

Spustit audio