Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Unijní miliardy na odklon od uhlí mají dostat i největší znečišťovatelé. Projekty se vybírají za zavřenými dveřmi

Aktivisté hnutí Greenpeace na těžební věži slovenské společnosti HNB v Novákách protestovali proti těžbě uhlí. Foto: Tomáš Halász, Greenpeace
Aktivisté hnutí Greenpeace na těžební věži slovenské společnosti HNB v Novákách protestovali proti těžbě uhlí. Foto: Tomáš Halász, Greenpeace

Tři české kraje dostanou z unijního Fondu pro spravedlivou transformaci celkem desítky miliard korun. Bude se jednat o peníze, které mají třem českým uhelným regionům (Ústeckému, Karlovarskému a Moravskoslezskému) pomoci s odklonem od uhlí a těžkého průmyslu, na němž byly závislé. Na výběr projektů se ale snáší kritika. Důvodem je údajná netransparentnost a časový pres.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Během léta představily všechny tři kraje takzvané strategické projekty, které mají tvořit páteř investic v regionech. Mezi nimi se nacházejí peníze určené na vzdělávání, zvýšení zaměstnanosti nebo ochranu životního prostředí.

Proces výběru projektů ale provází kritika některých zapojených stran. Již minulý týden se proti způsobu, jakým kraje o projektech komunikují, ohradilo Centrum pro dopravu a energetiku, které radí při rozdělování peněz.

„Česká republika chce využít miliardy z Fondu pro spravedlivou transformaci na konkrétní strategické projekty, zároveň ale stále nemá jasný a dlouhodobý plán, jak transformaci uchopit,“ vysvětluje Zuzana Vondrová, která se v centru fondem zabývá. Na strategické projekty míří až polovina alokovaných peněz, Česko je v tom podle Vondrové v rámci Evropské unie výjimkou.

Za zavřenými dveřmi

Vondrová rovněž poukazuje na to, že celý výběr strategických projektů je málo transparentní. Zajišťovali jej hodnotitelé, které na základě veřejného řízení vybraly krajské stálé konference – orgány složené ze zástupců regionálních samospráv a dalších místních aktérů mají při určování strategických projektů klíčovou roli.

Seznam hodnotitelů ale

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Evropská unie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější