3. září 2021 • 15:35

Neusserovy plány v NSA: Stamiliony ženským týmům. A už žádné průzkumy!

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ženský týmový sport zpátky na olympiádu! To je nový plán Filipa Neussera, předsedy Národní sportovní agentury. Jeho úřad hodlá investovat ročně 150 milionů korun do šesti ženských týmových olympijských sportů s cílem účasti na Hrách 2028 v Los Angeles.



Házená, basketbal, ragby, vodní pólo, pozemní hokej a volejbal. Těmto šesti kolektivním sportům se dostane od Národní sportovní agentury nadstandardní podpory.

„Těchto šest sportů nám vytváří koncepci, aby jejich disciplína měla zástupce na olympijských hrách v roce 2028. Chceme zvednout počet sportů na olympijských hrách a kvalitu kolektivního sportu. Předpokládáme, že částka 150 milionů korun ročně bude vynaložena právě na podporu těchto sportů,“ vysvětlil Neusser.

České výpravy z letních olympijských her už celé desetiletí vozí dvouciferný počet medailí, bez výjimky ovšem díky individuálním sportům. Z kolektivů si za posledních dvacet let na Hrách aspoň zahrály jen basketbalistky v letech 2004 – 2012 a basketbalisté letos v Tokiu.

Prostředky z programu NSA ale mají směřovat jen směrem k ženským týmům. Prioritu dostávají v zájmu genderové vyváženosti.

„Když se podíváte na poměr vynaložených nákladů na mužský a ženský sport, tak je to nepoměrné. A investice do ženského sportu k úspěchu jsou mnohonásobně menší než u mužského. Neříkám, že bychom měli zanevřít na mužský kolektivní sport,“ uvedl Neusser.

NSA má v plánu vybrat v rámci celého vrcholového sportu disciplíny s prioritní podporou.

„Musíme říct jako stát, koho chceme, aby nás reprezentoval. Týká se zejména národních svazů, kde musejí být jasná pravidla a efektivní rozdělování. Přistoupíme k rozdělení kolektivních a individuálních sportů. Také olympijské a neolympijské sporty. Dnes je 120 národních svazů a dáváme všechno všem,“ řekl Neusser.

Jeho předchůdce v čele NSA Milan Hnilička právě kvůli stanovení priorit zveřejnil průzkum atraktivity provozování jednotlivých sportů, který však vyvolal ostrou kritiku.

„Za mě žádné průzkumy nebudou,“ ujistil Neusser.

Stát zatím vyčlenil pro sport na příští rok 7,5 miliardy korun. Národní sportovní agentura počítá mimo jiné s nárůstem rozpočtu na paralympijský sport ze 150 na 180 milionů korun.

„Spolupracujeme s ministerstvem pro místní rozvoj na tom, jak navýšit rozpočet pro významné sportovní akce,“ uvedl Neusser.

Šéf NSA sleduje vyšetřování případu covidového letadla české olympijské výpravy na cestě na Hry do Tokia. V pondělí má o problému jednat výkonný výbor ČOV.

„Já jsem v očekávání, počkám si na pondělní rozhodnutí výkonného výboru. Do té doby bych se k tomu asi nechtěl vyjadřovat,“ uvedl Neusser.

Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser
Předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud