Český parmazán tehdy způsobil v Itálii skandál. Můžou za to krávy z Hané

Sdílejte článek
Český parmazán tehdy způsobil v Itálii skandál. Můžou za to krávy z Hané

Italská rodina Brazzale způsobila doma revoluci, když se rozhodla prolomit tabu a sýr Gran Moravia začala před dvaceti lety vyrábět v Česku. „Bylo to jedno z našich nejlepších rozhodnutí v historii,“ tvrdí prezident skupiny. Ve světě mléka působí nejstarší italská rodinná firma v oboru už od roku 1784. Stávající spolumajitelé, tři bratři Brazzaleovi, vzpomínají, jak jejich předci pocházející z náhorní plošiny Asiago společnost založili.


S ranečkem peněz odkládaných stranou po celá desetiletí přišli z hor do Zanè v oblasti Vicenza a riskovali všechno. Netušili, zda se jim ve světě mléka a másla bude dařit.

Firma pod Alpami v italském Zanè sídlí od roku 1898 a provozuje tu továrnu na máslo Burro delle Alpi. Po fúzi s rodinou Zaupa vyrábí v Monte di Malo sýr provolone či pařené a lisované sýry.

Litovel? „Nejlepší volba!“

Historický milník přišel pro obyvatele Apeninského poloostrova na přelomu milénia. A pojí se s Českem.

Italové objevili na Hané tehdy malého lokálního výrobce v těžkostech, se kterým se spojili a zjistili, že místní dojnice dávají mléko splňující parametry pro výrobu sýru grana. Tedy obdoby parmazánu, zrajícího tvrdého sýra vyrobeného z kravského mléka.

„Bylo to především kvůli mléku. Je tam výborné, chladné klima, což přináší zdravé, ale hlavně dobré chutě. A taky zvláštní aroma pro máslo i sýry,“ vysvětluje důvody přesunutí výroby do Litovle v Olomouckém kraji prezident skupiny vyrábějící sýr Gran Moravia Roberto Brazzale.

„Zabarvení, chuť i charakter sýru jsou srovnatelné s opravdu velkými italskými sýry, jako je Parmigiano Reggiano. To máte jako s lidmi. Existují krásní lidé s různými charakterovými vlastnostmi. A právě v té rozdílnosti je krása i u těch sýrů,“ dodává jeden z majitelů firmy pro SZ Byznys v italském Zanè s tím, že původně hledali i v okolních zemích.

Navštívili třeba Polsko či Německo, ale nakonec zvítězila Česká republika. Jak uvádí majitelé, z důvodu vysoké úrovně zemědělství a chovu zvířat.

„Češi jsou v tom skuteční mistři, to vše dohromady se nám zdálo jako ideální pro splnění našeho snu,“ usmívá se Roberto Brazzale v jejich novém robotizovaném skladu na zrání sýrů, největším svého druhu na světě.

Všechny výrobky sýrárny Litovel jsou vyráběny z mléka z ekologicky udržitelného řetězce, který v roce 2011 získal certifikaci dohledatelnosti. Italové z Litovle vyžadují, aby byl skot chován v důstojných podmínkách. Mezi standardy řetězce patří čtyři a půl hektaru půdy na dojnici a stoprocentně vlastní píce. Sýrárna Litovel zpracovává víc než 700 tisíc litrů mléka denně.

V Itálii Brazzale zachoval vedení skupiny, marketing, obchodní oddělení a logistiku. Provozuje tam také máslárnu nebo balírnu. „Finální přidaná hodnota výrobku v regálu v obchodě je rozdělena z poloviny na Itálii a z poloviny na Českou republiku,“ říká šéf skupiny vlastnící značku Gran Moravia.

Skandál! Konec tradice!

Společnost, která má sedm výrobních závodů po celém světě včetně Brazílie a Číny, ale zpočátku se sýrem vyráběným mimo vlastní zemi narazila.

„Způsobili jsme v Itálii skandál, protože najednou nejstarší sýrařská rodina v zemi, která se podílela na vzniku Grana Padano, začala vyrábět sýr venku. Ale ve skutečnosti je tohle osud každé inovace,“ vysvětluje SZ Byznys muž, který má tři syny a nejstarší je již členem představenstva v Litovli.

Skupina Brazzale

  • Působí ve světě mléka od roku 1784, je nejstarší italskou rodinnou firmou v sýrařsko-mlékárenském sektoru.
  • Rodina Brazzale, původem z náhorní plošiny Asiago, je aktivní už po osm generací.
  • Má sedm výrobních závodů po celém světě – v Itálii, České republice, Brazílii a Číně.
  • Zaměstnává celkem přes 800 lidí.
  • Celkový obrat v roce 2020 byl 205 milionů eur, více než třetinu tvoří export z Itálie do světa.
  • Na trhu působí se značkami Burro delle Alpi, Burro Superiore Fratelli Brazzale, Zogi, Verena, Alpilatte, Brazzale, Silvipastoril a Gran Moravia.

La Formaggeria

  • V České republice Skupina Brazzale vytvořila vlastní řetězec obchodů se značkou La Formaggeria Gran Moravia.
  • Má 24 prodejen, více než 140 prodavačů a 1 500 000 zákazníků ročně.
  • V Litovli vyrábí italská skupina sýr Gran Moravia od roku 2003.

„Už jsme si to jednou zažili. Dvě generace zpátky, když začal náš děda vyrábět sýr Grana Padano v oblasti Benátsko, kde to dosud nikdo nedělal. Proto není důležité, kde se vyrábí, pod jakou vlajkou, ale zda jsou tam skvělé podmínky pro výrobu. A ty v Česku jsou,“ nedal se útoky konkurence zviklat Roberto Brazzale.

Rozhovor s ním si můžete pustit v úvodním videu.

Autor: Petra Krmelová

Zdroj: SeznamZpravy.cz

Přečteno: 456x