INZERCE

Průmyslový park společností Panattoni a Accolade u Chebu. Zdroj: tisk. zpráva Accolade

Český Accolade posiluje na trhu průmyslových hal. Překonal hranici 1 milionu m2 k pronájmu

Hodnota fondu Accolade Industrial Fund vzrostla na 863 milionů eur, tedy zhruba na 22 miliard korun. Pozitivně se na výsledcích odrazila zvýšená investiční aktivita na trhu s průmyslovými nemovitostmi a růst jejich cen. Fond Accolade vedený Milanem Kratinou je zajímavý tím, že narušil dominanci zahraničních investorů v oboru průmyslových a skladových hal k pronájmu.

Výnos fondu kvalifikovaných investorů Accolade Industrial dosáhl za posledních 12 měsíců v korunovém vyjádření hodnoty 17,94 procent (v eurovém dokonce o 20,59 procenta). Vlastní průmyslové parky, které nabízí spolu s partnerskou společností Panattoni.

„Růst investiční aktivity na trzích, na kterých fond působí, způsobuje růst cen nemovitostí, přičemž růst cen průmyslových nemovitostí je v současné době nejvyšší v porovnání s ostatními typy komerčních nemovitostí. Naši externí oceňovatelé CBRE a Knight Frank přistoupili k výraznému přecenění našeho portfolia, což se projevilo v ceně akcií fondu,“ vysvětluje Milan Kratina, předseda představenstva Accolade Industrial Fund.

Během druhého čtvrtletí letošního roku se podařilo Fondu Accolade uskutečnit několik akvizic, díky čemu překročil celkovou pronajatou plochu 1 milion metrů čtverečních. Fond do svého portfolia zařadil první park na Slovensku, konkrétně průmyslový park v Košicích v těsné blízkosti letiště, kde mezi hlavní nájemce patří Faurecia a XXXLutz.

Hlavní výsledky fondu Accolade za první polovinu roku 2021. Zdroj: tisk. zpráva Accolade

Fond se rozrůstá i o další čtyři polské projekty. Nově přibyl park ve městě Čenstochová, ve kterém průmyslové prostory využívá dlouholetý partner InPost. Další polské průmyslové haly získaly nové nájemce z řad známých mezinárodních značek. Rozšíření zaznamenaly i české projekty, kde například expanduje výrobce autoskel Saint Gobain v hořovickém parku.

K 31. srpnu tvořilo portfolio Fondu Accolade 1 055 438 m2 pronajímatelné plochy pro moderní podnikání v 21 průmyslových parcích, jejichž služeb využívalo 77 nájemců světových značek. Celková hodnota portfolia fondu dosahuje 863 milionů eur (22 miliard korun). Mezi investory fondu patří téměř 1700 lidí a firem z České republiky i okolních zemí.

Accolade se stalo významným hráčem na trhu, avšak stále nepatří mezi Top 3 největší. Podle rok staré studie Industrial Property Market bylo v České republice přes 9 milionů m2 ploch k pronájmu v moderních průmyslových a skladovacích halách. Největší tržní podíl měly tito pronajímatelé: CTP (33,9 %), P3 (13,6 %) a Prologis (12,6 %).

Tomáš Rovný