Dvacet let v Afghánistánu: Vojáci nastoupili na Vítkově. Zeman odmítl účast, zato Černochová se rozepsala

03.09.2021 16:26

Na pražském Vítkově se dnes konal slavnostní vojenský nástup, kterým česká armáda symbolicky zakončila dvacetileté působení v Afghánistánu a zavzpomínala na padlé vojáky. „Jsem hrdá na všechny české vojáky i civilisty, kteří v Afghánistánu působili. Patří jim naše poděkování,“ uvedla k tomu poslankyně Jana Černochová (ODS), zatímco prezident Miloš Zeman se jako vrchní velitel ozbrojených sil akce neúčastnil.

Dvacet let v Afghánistánu: Vojáci nastoupili na Vítkově. Zeman odmítl účast, zato Černochová se rozepsala
Foto: Armáda ČR
Popisek: Vojáci se v Afghánistánu loučili s padlými spolubojovníky

„Mise v Afghánistánu byla nejdelším operačním nasazením naší armády v její historii. Byla velmi cennou zkušeností a také demonstrací toho, že jsme spolehlivým partnerem s dobře připravenými vojáky,“ napsala Černochová na svém facebookovém profilu a přidala fotky ze slavnostní akce.

„Ani přesto, kterým směrem se Afghánistán vydal po odchodu spojenců, nesmíme zapomínat na to, že naši vojáci a další lidé zde odvedli profesionální práci, která po téměř dvě dekády napomáhala stabilizaci této země a její obnově. Jsem hrdá na všechny české vojáky i civilisty, kteří v Afghánistánu působili. Patří jim naše poděkování. Čest památce všem, kteří se z této mise nevrátili domů, nezapomeneme!“ dodala Černochová.

Na akci byli přítomní vojáci, kteří se afghánské mise účastnili, náčelník Generálního štábu Aleš Opata a ministr obrany Lubomír Metnar (ANO). Prezident Miloš Zeman se akce neúčastnil, podle slov svého mluvčího Jiřího Ovčáčka totiž se stažením vojsk z Afghánistánu nesouhlasí.

Čeští vojáci v Afghánistánu působili od roku 2002 a za dvě dekády bojů na následky zranění podlehlo 18 z nich. Právě na ně se na slavnostním nástupu vzpomínalo. Připomenuti byli například Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kteří zemřeli během útoku v roce 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…