Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Hokejové hvězdy z NHL budou na olympiádě, představí se v Pekingu

Zase bude pod pěti kruhy to nejlepší. Díky dosažené dohodě mezi vedením NHL, tamní hráčskou asociací NHLPA a mezinárodní federací IIHF se představí hokejisté z NHL na olympijských hrách příští rok v Pekingu. Na svých webech to společně potvrdily NHL i IIHF.

"Vím, že mohu mluvit za hokejové fanoušky celého světa, když řeknu, že opravdu moc vítáme tohle rozhodnutí, které vrátí ty nejlepší světové hokejisty na olympijské hry," řekl prezident IIHF René Fasel.

Největší hvězdy světa ozdobí olympijský turnaj po osmi letech po odmlce v Pchjongčchangu 2018. Klíčový pro dohodu byl postoj NHL, který byl ale delší dobu vstřícný. Naznačila to již před rokem kolektivní smlouva v NHL, jež byla prodloužena do září 2026 a s návratem hráčů na olympijské hry v letech 2022 v Pekingu a 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo počítala.

"Je to skvělá zpráva pro fanoušky, protože olympijský turnaj bude místem, kde se utkají ti nejlepší z nejlepších. Z našeho pohledu věřím, že i my postavíme velmi kvalitní tým a budeme černým koněm turnaje," uvedl reprezentační kouč Filip Pešán.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté z NHL se vrací na olympiádu

K dohodě došlo po měsících vyjednávání, do nichž byl zapojen i Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Podle zpráv z konce července zůstávalo posledním zásadním bodem k dořešení pojištění hráčů související s nemocí covid-19, aby byla možná účast pro hráče z NHL po všech stránkách bezpečná.

"Máme za sebou mnoho konstruktivních diskusí a bylo vynaloženo ohromné úsilí, abychom dosáhli dohody v termínu, který jsme si sami stanovili. Rád bych tímto poděkoval všem zúčastněným stranám za jejich podporu a odhodlání," ocenil Fasel.

Od olympijského turnaje a triumfu českého týmu v Naganu 1998, kdy se hráči NHL představili pod pěti kruhy poprvé, nechyběli její zástupci na dalších čtyřech olympiádách. Celkem se za toto období let 1998 až 2014 zúčastnilo olympijských bojů 706 hráčů NHL, tedy v průměru 141 na jeden turnaj.

V Pekingu by mohla zažít olympijskou premiéru řada současných hvězd nejlepší hokejové ligy světa; například David Pastrňák, Connor McDavid (Kanada), Sebastian Aho (Finsko), Nikita Kučerov (Rusko), Victor Hedman (Švédsko), Leon Draisaitl (Německo) či Auston Matthews (USA).

Pekingské zimní olympiádě je vyhrazeno období mezi 4. a 20. únorem. Hokejového turnaje se zúčastní 12 mužstev rozdělených do tří skupin. Koncem srpna si v závěrečné kvalifikaci zajistili účast hokejisté Slovenska, Dánska a Lotyšska. Český tým se ve skupině B utká s Ruskem, Švýcarskem a Dánskem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články