100 km okruh má pouze 650 m převýšení, ale náročnost spočívá v poskládání prašných sektorů, čím blíž k cíli, tím sektorů přibývalo a náročnost se stupňovala.

143 startujících závodníků absolvovalo prvních pět kilometrů, v zaváděcím rytmu za stylovým Safety-carem. Letmý start se odehrál za obcí Semčice a první stoupání pár kilometrů po startu, oddělilo čelo závodu vysokým tempem zrno od plev. Peloton se rozdělil zhruba na tři skupinky. První šestisetmetrový prašný úsek u Kladěrub byl jen na rozehřátí. Sjezd zpět do Žerčic po rozdrceném asfaltu plným zákrut a naplaveného písku z polí, prověřil technickou zdatnost jezdců, tempo čelní skupiny kde se pohybovala většina favoritů bylo velmi vysoké. Následoval sektor Pískovna, 900 m po luxusní pískové cestě, obec Prodašice nás propustila z okresu Mladá Boleslav do Nymburských Polabských rovin, nová asfaltová silnice se vinula lesem a ústila v obci Tuchom kde se povrch i šířka silnice změnila na 3 metry a hrubozrný asfalt prorostlý mechem, na tomto povrchu museli závodníci dávkovat sílu do pedálů opravdu s rozvahou. Po této dlouhé lesní pasáži s mírným stoupáním následoval sjezdík po romantických silničkách, které nás přes Sovolusky a Košík dovedly do Zlatého Polabí, přišel 400 m sektor kolem Žitovlického hřbitova, nikdo tu nezůstal a závod se nijak zásadně neměnil. Za obcí Pojedy peloton vlétl do úzkých farmářských silniček tzv. TOSKÁNSKO tady se už začal jet „šrot“, pět kilometrů úzkých farmářských cestiček s betonovo-štěrkovým povrchem, terén tady jde stále nahoru, dolu, doleva a doprava, čistě technický úsek. Vše bylo zakončeno vrchařskou prémií u zámku Mcely, kterou s malým náskokem vyhrál Daniel Mayer z Hlinska.

Po zdolání prémie se na čele závodu utvořila skupina favoritů, v které byli tři vítězové předchozích ročníků LAWI TOUR. Za zmínku určitě stojí, že v této skupině se usadil i junior Jakub Kuba z TJ Auto Škoda Mladá Boleslav. Následoval sektor Taxisova pomsta, který všichni favorité zvládli bez problémů. Za Loučeňským zámkem se o slovo přihlásil Jonáš Vojtěch a úprkem přes travnatý sektor Álej Charvátce bral prémii pod Charvátskou rozhlednou. 

Jonáš na tempu nepolevil, ale i přesto si ho špičkovým výkonem dojel na Jabkenickém pavé sektoru Martin Boubal CT Weber. Po chvilce spolupráce je dojela další dvojice Nežerka, Pospíšil, ale v sektoru Smilovice, je Jonáš s Martinem opět setřásli. Poslední cílový sektor jeli jen Vojtěch a Boubal. O vítězi se rozhodlo až v závěrečném stoupání a díky nástupu v kopci vyhrál Jonáš Vojtěch před Martinem Boubalem. O třetí a čtvrté místo bojoval Kollert s Mayerem a v tomto souboji byl nakonec silnější Michal Kollert.

Většina závodníků absolvovala závod za vcelku příjemného počasí bez deště, trochu drsnější přeháňka potkala pouze závodníky z druhé půlky pelotonu na posledním sektoru před Dobrovicí.

PS: Naše prasárna chce být tvrdým a vyhledávaným hnojákem 😉 Beny